Blogg

vetegräs

Vetegräsjuice som smakar bittert, vad ska man göra?

Efter att ha testat att odla vetegräs hemma så insåg vi snabbt att gräset var grönare och att juicen blev godare. Den var sötare än den vetegräsjuice vi gjort på färskt gräs köpt på hälsokosten. Det kom som en överraskning då juicen från en odling smakade riktigt illa. Den var bitter och liksom brände till i halsen. Denna vetegräsjuice fick svärmor smaka på som första introduktion till vetegräs, innan vi insåg att juicen smakade bittert. Hon såg fundersam ut och sade att det var väldigt vad det bränner i hals och bröst.

vetegräs
Vetegräsjuicen från den runda odlingen smakade gott!

Vi nickade instämmande och talade om för svärmor att vetegräs ska kännas av, det här är trots allt superfood. Hon som inte är van reagerar förstås på shotten. Men så var det inte…

Men varför smakade vetegräsjuicen bittert?

Svaret fanns i botten på odlingen, mögel! Det var inte mycket men tillräckligt för att gräset skulle ge en juice som inte direkt smakade gott. Då kom nästa fråga, vad gör man för att undvika mögel i vetegräsodlingen?

Här är några tips som är viktiga att följa om du ska odla vetegräs och inte vill ha den riktigt starka och bittra juicen att bjuda nyfiken svärmor på.

 1. Vetegräsfrön – Det börjar med frön som är av god kvalitet. Köp rätt typ av vetefrön. Välj organiska som har ett bra datum på förpackningen.
 2. Tvätta fröna. Lägg dem i blöt i vatten med lite blekningsmedel som klorin (cirka 4 matskedar i 2 dl vatten) och vänta en halvtimme. Om du inte vill använda klorin så går det lika bra med vinäger i samma proportion.
 3. Tänk på att mögel trivs bra där det är varmt och fuktigt. Undvik att odla vid ett element eller där det är för varmt i huset.
 4. Använd kallt vatten då du vattnar eller om du använder ett system där du ska hälla på vatten.
 5. Det kan vara bättre att odla vetegräs i jord än att odla det utan, och tvärtom. Testa att odla vetegräs utan jord för att se om det blir skillnad.

Precis som med allt annat så ger övning färdighet. Det är bara att testa sig fram tills man hittar receptet som fungerar allra bäst och som ger vetegräsjuice som smakar så bra som det går när det handlar om juice gjord på gräs J

Dela Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter


Odla vetegräs snabbt och lätt på fönsterkarmen, dag för dag

Det är verkligen inte svårt att odla vetegräs och egentligen så kan man inte säga att det kräver så mycket tålamod. Från torrt frö till grönt gräs tar inte mer än en vecka. Dessutom så är skillnaden mellan hemodlat och kommersiellt vetegräs rätt så markant vad gäller smak. Här följer en beskrivning av hur jag odlade vetegräset, dag för dag. Jag har också satt ihop en film med huvudmomenten.Jag har odlat utan särskilt odlingssystem för vetegräs, med jord från trädgården och i enkla plastbackar som rymmer i en kökslåda för den första groning-delen som kräver mörker.

Det som jag har investerat lite mer i sedan tidigare är en riktigt bra vetegräspress. Min är manuell och en maskin som hela familjen samlas runt. Barnen var också med om att odla vetegräs och såhär gick det till…

Måndag – Vi tog cirka 250 gram vetefrön från hälsokosten och lade dessa i blöt på eftermiddagen. De fick ligga i vatten till nästa dag.

Tisdag – Jag hällde av vattnet och sköljde sedan fröna 3-4 gånger under dagen.

Onsdag – Nu var fröna redo för odling. Sköljde två gånger. På eftermiddagen så spred jag fröna över ett jordlager på cirka 3 cm. Täckte sedan detta med våta kökshanddukar och ställde i en djup kökslåda.

Torsdag – Vattnade på morgonen och på kväll. Borstade av de frön som fastnat i handduken så att de hamnade på jorden igen.

Fredag – Ställde odlingarna i fönster då gula piggar hade kommit fram. Vattnade.

Lördag – De gula piggarna blev till ljusgrönt gräs under dagen. Nådde en längd på omkring 3 cm till kvällen.

Söndag – Vattnade en gång.

Måndag – Gräset hade nått cirka 10 cm och kunde skördas men jag valde att vänta några dagar till så att det blev tjockare och högre för mer vetegräsjuice.

Det färdiga vetegräset fick en härlig grön färg, mörkare än den som vetegräset från butiken har.

Efter skörd så fick vetegräset växa en omgång till vilket tog ytterligare 4-5 dagar.

Här är en video där ni kan se huvudmomenten och vad som krävs för att odla vetegräs inomhus.

Odla vetegräs eller köpa färdigt gräs?

Efter att ha odlat vetegräs hemma så kunde vi jämföra med vetegräset som vi hittills köpt från hälsokosten. Det rådde inga tvivel för oss om vad som var bäst och därför så har vi nu fått ännu en sporre till att fortsätta med odlingen i kökslådan.

Odla vetegräs hemma

Fördelar med att odla vetegräs hemma

Här är fördelarna som vi genast lade märke till då vi smakade på vetegräsjuicen som vi fick från vårt hemmaodlade vetegräs:

 • Det smakar godare – Smaken var sötare och ett barn som tidigare sagt att han helst inte vill fortsätta shotta för att det inte är gott menar nu att vetegräsjuice är gott!
 • Man har alltid vetegräs – Verkligen bra att ha tillgång till färskt vetegräs hemma.
 • Det är roligt – Det är roligt att odla vetegräs! Det tycker både stora och små.
 • Barn är gärna med och odlar – När barnen är med och odlar så dricker de också gärna vetegräsjuice, helt klart ett plus.

Fördelar med att köpa i butiken

Om vi nu ska se på några fördelar med att köpa i butiken så är det:

 • Man får precis det man behöver på en gång.
 • Man slipper hålla på med odlingssystem och vattna.
 • Man behöver inte köpa vetefrön för att kunna odla hemma.
 • Man får en anledning till att besöka butiken med en massa annat kul för hälsans skull.

Summering

För oss kommer det nog att bli en kombination av att odla vetegräs hemma och köpa färskt i butiken. Odlingen får fortgå och om vi av någon anledning inte har tillräckligt hemma för vetegräsjuice så kilar vi förbi butiken för att skaffa det. Men för smakens skull så blir det nog ändå helst hemmaodlat.

 

Odla vetegräs hemma – Så odlar du vetegräs

Det är lätt att odla vetegräs hemma. Du kan odla inomhus eller utomhus och sedan göra din egen vetegräsjuice. Fördelen med att ha egen vetegräsodling är att man alltid får tillgång till färskt gräs. Nackdelen är att det här tar lite tid och man måste odla hela tiden för att ha tillgång till det nyttiga gräset. Ett tips är att involvera fler i projektet så att det alltid är någon som sköter vattning och skörd. Då blir det lite lättare att hålla igång.

odla vetegräs

Här är en manual för hur du kan odla vetegräs hemma, med eller utan jord. Se till att du har redskapen som krävs, hemmagjorda eller professionella, innan du sätter igång med din odling!

Detta behöver du:

Kit för att odla vetegräs – Det finns lite olika sorter. Du kan köpa ett mycket enkelt kit på Amazon. Det finns också ett mycket bra odlingssystem för vetegräs på Bagaren och Kocken. Detta kan du använda med eller utan jord och det har flera våningar vilket gör det lätt att använda hemma.

Vetefrön – Man kan använda hela vetefrön för att koka liksom ris eller för att använda i sallad. Det är rikt på vitaminer och dessa får du ta del av då du väljer att odla vetegräs med de små kornen.

Handdriven vetegräspress – Det är roligt att pressa vetegräs för hand. Kvarnen kan du lätt ta med dig då du reser, vandrar i fjällen eller ger dig ut till landet där du inte har en massa köksmaskiner.

Elektrisk juicer – Om du tycker att det tar för mycket tid att veva fram vetegräsjuicen för hand så kan du satsa på en bra juicer som är särskilt till för vetegräs och andra gröna juicer.

Durkslag eller burk med durkslag – När du behandlar vetefrön med vatten för att de ska ge groddarna som du sedan kan odla vetegräset på så är det bra att ha ett durkslag för att byta vatten. Det finns också så kallade Mason burkar som man kan köpa lock till som fungerar som durkslag.

vetegräsjuicer

Så gör du

 1. Börja med att blötlägga dina vetefrön. Använd cirka 500 g för en omgång. Du kan till och med börja med hälften bara för att se hur det hela fungerar. Låt fröna ligga i vatten över natten. Täck burk eller skål med någon form av lock.
 2. Skölj fröna två gånger per dag. Låt de stå fuktiga i durkslaget, eller i burken som har ett lock med nät eller durkslag, mellan sköljningarna. Detta behöver du göra tills du ser groddar komma ut ur fröna. Det kan ta 2-3 dagar.
  vetegräsgroddar
 3. Sprid nu groddarna över ett lager våt jord (1 cm räcker) eller i odlingslådan som inte kräver någon jord.
 4. Täck groddar och jord med tidningspapper. Häll vatten över tidningen så att allting blir vått.
 5. Låt odlingen stå mörkt och vått under några dagars tid.
 6. Efter några dagar så kommer du se något som kan liknas vid långa gula igelkotts-hår 3-4 cm långa. Nu behöver odlingen ljus!
 7. Placera vetegräsodlingen i ett ljust rum eller utomhus. Vattna 1-2 gånger per dag.
 8. Efter 3-4 dagar så kommer du att ha omkring 15 cm högt vetegräs. Nu kan du skörda!
 9. Klipp av och lämna 1-2 cm i botten. Nu kan gräset som finns kvar fortsätta växa så att du får en omgång till.
 10. Nu kan du pressa vetegräsjuice för hand eller i maskin. Du kan också tugga på gräset för att få juicen och det ska faktiskt vara riktigt bra för ditt tandkött.

Odla vetegräs med tyg istället för med tidningspapper

Om du är rädd för att trycket på tidningspappret ska hamna i din vetegräsjuice så kan du testa att odla vetegräs med tyg istället. Det fungerar bra men det finns några saker att tänka på.

 • Vetegroddarna har en tendens att leta sig in i tyget. När du vattnar så får du borsta av tyget så att odlingen håller sig i jorden.
 • Det blir torrare med tyg. När du vattnar så ska du plocka av det och blötlägga igen. Spola det under en kran!
 • Håll tyget på plats med tyngder om odlingen står utomhus där tyg som torkar kan blåsa bort.

Viktigt att tänka på

 • Kvalitet på vetefrön – Högre kvalitet på vetefrön ger bättre vetegräs. Gamla frön kan vara så gamla att de inte ens ger groddar.
 • Hål i botten på odlingslådan – Om du vill ordna med din egen odlingslåda från en plastback så ska du se till att den har hål i botten. När du vattnar så är det inte bra om vetegräsodlingen blir alltför full av vatten då det kan ge mögel.
 • Frisk jord – Om du odlar i jord så ska du välja en frisk jordtyp utan kemikalier och annat som kan leda till förorenat vetegräs.

Ska du pressa egen juice eller köra med vetegräspulver? Det är helt upp till dig! Här är en video som går in lite djupare på fördelar och nackdelar med juice och pulver…

Om du vill veta mer om vetegräs så kan du läsa intressanta vetegräs fakta här eller ta en titt på de frågor och svar om vetegräs som finns samlade här.

37 frågor och svar om vetegräs

Kan man bli gladare av att dricka vetegräsjuice och är det sant att lite vetegräspulver i hårbotten kan bota mjäll? Det finns många spännande frågor om gräset som tycks vara på allas läppar just nu. Här finner du 37 frågor om vetegräs och svaren på dessa. Om du vill läsa mer om vetegräsets fantastiska egenskaper så kan du ta en titt på denna sida med vetegräsfakta.

Du kan också läsa mer om hur du kan odla vetegräs hemma här.

Vetegräs

 1. Kan man förvara vetegräsjuice i kylen eller i frys?

Ja, det går mycket bra att förvara juicen i kylen. Drick inom 3 dagar. Du kan också frysa in juice och använda efter behov. Efter att ha tinat juicen så bör den drickas omedelbart och inte förvaras längre i kyl eller frys.

 1. Vem kan dricka vetegräsjuice?

Alla kan dricka denna fantastiska dryck. Men om du är gravid eller ammar så bör du ta en paus. Det finns nämligen de som menar att det här kan vara skadligt för barnet. Det finns också motsatt mening men för säkerhetens skull så bör du vänta tills du är klar med graviditet och amning.

 1. Kan vetegräsdryck vara farligt?

Om den är gammal eller innehåller mögel så kan man må dåligt av att dricka. För mycket juice på en gång kan också leda till illamående. Dessutom så kan mögel i vetegräsjuice ge bitter smak.

 1. Varför gillar katter vetegräs?

Katter tuggar gärna i sig gräs för att få upp hårbollar. Men man kan också aktivt blanda vetegräs i kattens mat för att ge den hälsofördelar och smärtlindring.

 1. Vad behöver man för att göra vetegräsjuice?

Du behöver en juicemaskin, manuell juicer och eventuellt lådor för att odla gräset hemma. För en smoothie så räcker det med vetegräspulver.

 1. Är vetegräs glutenfritt?

Det här är lite komplicerat. Vetegräs innehåller inte gluten men det finns en viss risk för att vetegräsjuicen ändå kommer att innehålla detta protein. Om frön kommer tillsammans med gräs så kan det bli så att man får gluten med i juicen. Rent tekniskt så är det så att gluten enbart finns i själva fröet, vetekärnan, som gräset växer från och inte i grässtrån. Därmed så kan man säga att det bör vara säkert att använda gräset och göra juice så länge som man är noga med att undvika frön. Testa försiktigt om du är osäker på hur du kommer att reagera.

 1. Hur får man i sig vetegräs?

Man kan pressa gräset för att få juice eller tugga på det för att få ut juicen. Dessutom så kan man äta gräset precis som det är om man vill få i sig lite extra fibrer. Om smaken känns för svår så kan man också blanda vetegräsjuicen med andra juicer som till exempel ananasjuice.

 1. Var kan jag köpa vetegräsjuice?

Vetegräsjuice finns normalt sett i juicebarer med fokus på hälsodryck och kan också finnas färsk i flaska på hälsokostbutiken. Ring din lokala juicebar eller hälsokostbutik för att se om de har färdigpressad juice.

 1. Vilka vitaminer finns i vetegräs?

Många! C, A, E, K, B6, B12 såväl som fiber, kalium, tiamin, riboflavin, niacin, järn, zink, koppar, selen, mangan och protein.

 1. Vad är vetegräsjuice bra för?

Många saker! God andedräkt, god kroppslukt, hälsosamt tandkött, jämnt blodtryck, gott humör, viktnedgång, hälsosam hjärna, blodcirkulation, bättre syn och mer.

Gladare med vetegräs!
 1. Hur mycket vetegräsjuice ska man dricka per dag?

Det räcker med en mindre shot som rymmer i ena kinden. Mer behöver man inte för att det ska göra skillnad efter några månaders shottande.

 1. Hur länge kan vetegräs växa?

Vetegräs kan växa under några veckors tid. När du har klippt ner den första omgången som du har odlat så kan du låta gräset växa igen så att du får en ny omgång.

 1. Bör jag lagra vetegräs i kylen?

Ja, om du har köpt vetegräs i påse och inte kommer att pressa juicen förrän senare så ska du lägga den i kylen där den förvaras bäst.

 1. Var kan man köpa frön för att odla vetegräs?

Frön finns i butiker online såväl som i lokala hälsokostbutiker.

 1. Varför kan vetegräs hjälpa mot hård mage?

Vetegräs har gott om fiber och det kan vara en hjälp för den som har problem med hård mage. Dessutom så kan juicen bidra till bättre matsmältning vilket också kan lösa den här typen av problem.

 1. Var kan jag köpa vetegräspulver?

Beställ pulvret online från kända webbutiker som Svenskt Kosttillskott eller köp lokalt i en hälsokostbutik.

 1. Vad är fördelarna med vetegräspulver?

Du slipper odla, pressa juice och sedan göra rent efter allt arbete. Pulvret är också fullt med alla de goda egenskaperna och mycket enkelt att använda sig av.

 1. Hur dricker man vetegräsjuice?

Drick den färskpressad men drick inte för mycket! Det här är inte en juice som man dricker för att den smakar gott. En halv deciliter är mer än nog.

 1. Vad är bäst vetegräsjuice eller grönt te?

Det ena måste inte utesluta det andra. Men när det handlar om näringsinnehåll så är vetegräset överlägset.

 1. Är det dyrt att odla vetegräs själv?

Nej, när du väl har investerat i ett odlingsbord och de verktyg som krävs så kan du spara pengar på att sköta odlingen själv.

 1. Är vetegräsjuice dyrt?

Ja, det kan bli ganska dyrt om du köper färdig juice och vill göra det varje dag. Då är det billigare att själv pressa hemma och förvara i kyl och frys.

 1. Kan man blanda vetegräsjuice med andra drycker?

Ja, det kan du gott göra om smaken på vetegräsjuicen är svår för dig att svälja.

 1. Varför blir jag trött av vetegräsjuicen?

Det är inte så troligt att du blir trött av vetegräsjuicen utan snarare så att du får mer energi varpå du gör mer och därmed blir tröttare. De som börja shotta vetegräsjuice upplever snarare att de blir piggare.

 1. Kan man dricka vetegräsjuice då man är gravid?

Detta frånråds då det sägs vara dåligt för barnet i magen.

 1. Hur ofta kan man dricka juicen?

Rekommendationen är en gång per dag men det finns de som shottar två gånger per dag. Det är också vanligt att man tar juicen fem eller sex dagar i veckan och sedan har en dags uppehåll.

 1. Kan man juica vetegräs med vilken juicer som helst?

Nej, du ska använda en vetegräspress eller juicer som är till särskilt för den här typen av juice från blad och gräs.

Handdriven vetegräspress
 1. Varför mår jag illa av vetegräsjuice?

Man kan må illa av juicen om man dricker den precis efter det att man har ätit något eller då man dricker för mycket på en gång.

 1. Hur smakar vetegräsjuice?

Det smakar lite så som en nyklippt gräsmatta doftar. Som gräs helt enkelt!

 1. Vad odlar man vetegräs på?

Man odlar med vetegräsfrön som också kan kallas för vetegräsbär, vetekärnor eller hård röd vete.

 1. Vilken vetegräsjuicer är bäst, handdriven eller elektrisk?

Det är mysigt att pressa vetegräsjuice med en handdriven modell men det går snabbare med den elektriska. Om du ska göra mycket juice ofta så kan det vara bättre med en elektrisk variant som är lätt att göra ren.

 1. Hur högt ska vetegräset vara innan man skördar?

När grässtrån har nått en höjd på 15-25 cm så går det bra att klippa och pressa juice.

 1. Kan man odla vetegräs inomhus?

Absolut, men tänk på att odlingen kräver ett mörkt rum då du börjar och sedan en plats där det finns gott om solljus.

 1. Vad använder man vetegräskräm till?

Vetegräskräm kan man använda för att behandla eksem eller andra hudproblem. Man kan göra en egen ansiktsmask med vetegräspulver.

 1. Ska man vattna vetegräs?

Ja, om du odlar vetegräs så ska du vattna det rikligt.

 1. Varför är det så dyrt med vetegräsjuice?

Färdig juice är dyr för den kräver en hel del arbete att producera.

 1. Kan vetegräsjuice sänka blodtrycket?

Det är mycket möjligt. Testa!

 1. Var kan man köpa vetegräspress?

Det finns bra juicers för vetegräs online i butiker som Amazon och svenska Bagaren och Kocken som även har odlingssystem om du behöver det.

Det visste du inte om vetegräs – 69 fakta om vetegräsjuice

Alltfler upptäcker vetegräs som ett slags mirakelmedel. Det finns studier som visar att detta gräs faktiskt har fantastiska egenskaper men det finns inte tillräckligt många studier ännu för att läkare ska börja ordinera vetegräsjuice istället för piller mot depression. Du har inget att förlora på att börja shotta vetegräsjuicen dagligen för de få bieffekter som har noterats är verkligen inget att vara rädd för. Chansen att du kommer att uppleva mer energi, bättre humör och andra positiva saker är mycket stor.

Se bara till att du har en bra juicer som klarar av vetegräs och som är enkel att använda sig av. I videon härnedan så kan du se hur vi vevar fram juicen hemma hos oss. Jag använder en manuell vetegräspress och den finns på Amazon. En del menar att det är bättre att pressa fram juicen på detta vis och det särskilt om man är ute på vandring och hittar lite vetegräs ute i det vilda! Det går förstås också bra att använda sig av vetegräspulver och blanda detta i smoothies. Men om du vill få full effekt så kan det verkligen rekommenderas att köpa färskt gräs på hälsokosten eller att själv odla det hemma. Läs mer om att odla vetegräs här. Det här kan faktiskt vara ett riktigt kul projekt för hela familjen. Barn mår också bra av att dricka vetegräsjuice.

Här kan du läsa frågor och svar om vetegräs.

Om du vill odla hemma så kan du skaffa ett odlingssystem för vetegräs från Bagaren och Kocken. De har också en handdriven press om du föredrar att själv veva fram juicen eller vill kunna ta hand om detta då du är ute och campar i vildmarken.

Här är 69 fakta om vetegräs som du bör läsa innan du börja göra egen juice eller blanda smoothies med vetegräspulver…

 1. I en studie så kunde man se att vetegräsjuice kan fungera som ett bra alternativ till blodtransfusion!
 2. Tillsammans med cellgiftsbehandling så kan vetegräsjuicen vara en hjälp för att hålla en bättre nivå på blodceller och minska behovet av medicinering.
 3. En annan studie har visat att regelbundet intag av vetegräsjuice kan reducera och mildra sjukdomen ulcerös kolit.
 4. Vetegräset i juiceform ska fungera som detox på ett mycket snabbt och effektivt vis.
 5. Gräset fungerar mycket bra mot olika typer av hudsjukdomar som eksem och psoriasis.
 6. Vetegräsjuicen är bra för magen och kan fungera mot förstoppning.
 7. Juicen ger bäst effekt då man dricker den på tom mage. Dessutom så är det viktigt att inte ta mer än en shot per dag.
 8. Genom att dabba juicen på huden så kan man sakta ner hudens åldrande.
 9. Juice på huden kan också öka hastigheten på läkprocessen då man har bränt sig i solen.
 10. Vetegräs är mycket bra för levern.
 11. Din andedräkt kan förbättras om du dricker från juicen dagligen.
 12. När du dricker ett litet glas varje morgon så kan det göra att du inte blir hungrig lika snabbt och därmed så kan du äta mindre än vad du normalt sett gör.
 13. Vetegräset ska också vara effektivt mot kroppsodör.
 14. Det finns en hel del järn såväl som B12 i vetegräset.

  Vetegräs
  Mer järn helt naturligt med vetegräsjuice!
 15. I gräset så finns det tiamin som är viktigt för att kroppen ska kunna konvertera kolhydrater till energi. Riboflavin finns också i vetegräset och det är något som hjälper din mage på så vis att floran som krävs för matsmältningen underhålls.
 16. Det finns forskning som tyder på att vetegräs skulle kunna fungera mot cancer genom en mekanism som leder till apoptosis det vill säga att cancerceller förgör sig själva.
 17. Man kan få en nyttig sockerboost av vetegrässhotten direkt innan träning.
 18. Mineraler och näringsämnen som finns i juicen är redan nedbrutna och därmed så tas de snabbare upp av kroppen.
 19. Drick juicen så snart som den är pressad för att få ut mesta möjliga av vetegräset!
 20. Regelbundet intag har visat sig lindra symtom av cystor i njurar som till exempel rygg- och magont.
 21. Man kan odla vetegräs utomhus eller inomhus på bricka. Ett odlingssystem för inomhusbruk behöver inte ens någon jord för att ge gräset.
 22. Vetegräset kan påverka den mentala hälsan på ett positivt sätt.
 23. I tester så har man sett att syresättningen i blodet kan öka med omkring 0.23 % efter träning om man dricker vetegräs juice.
 24. Syre är ett måste för att hjärnan ska fungera optimalt och syre får man gott av från vetegräs tack vare klorofyllet som finns i det.
 25. I en mindre studie från 2004 med 32 patienter som led av blodsjukdomen Thalassaemia så kom man fram till att hälften a patienterna klarade sig med färre blodtransfusioner då de drack 100 ml vetegräsjuice varje dag under tre års tid.
 26. Intag av juicen kan öka antalet röda blodceller i kroppen.
 27. Det finns indikationer om att vetegräsjuicen skulle kunna fungera mot ledinflammation.
 28. Det finns mer A- och C-vitamin i vetegräs än i apelsiner och morötter.
 29. Vetegräsjuicen har ämnen som kan stävja sötsuget och på så vis vara en hjälp för att gå ner i vikt.
 30. Om man dricker juicen på tom mage så minskar risken för bieffekter som illamående.
 31. I och med att cancer trivs i miljöer med mindre syre så kan vetegräsjuicen ses som ett skydd mot cancer.
 32. I en studie från 2014 så kom man fram till att regelbundet intag av vetegräsjuice kan skydda levern mot alkoholens skadliga effekter.
 33. Gnid in hårbotten med juicen och låt den sitta i under en kvart för att behandla och motverka mjäll såväl som grått hår.

  Vackert hår med vetegräs
 34. Redan 1945 så upptäckte man att vetegräsjuicen kunde påskynda läkning av brännskador.
 35. Rått vetegräs kan ha bakterier som är farliga för gravida att få i sig.
 36. Juicen innehåller Octacosanol som kan påverka blodsockret så att det blir jämnare.
 37. Om juicen smakar bittert eller unket så beror det på att den innehåller mögel.
 38. I juicen finns det vitaminer, aminosyror, klorofyll och leverenzymer.
 39. Vitamin A kan bidra till god syn.
 40. Dra in juicen i näsan eller drick som vanligt för att behandla snuva och nästäppa.
 41. Juicen smakar som en nyklippt gräsmatta doftar.
 42. Det kan vara så att vetegräsjuicen kan fungera som ett medel mot fetma.
 43. Vetegräset kan ge finare hy. Drick eller blanda vetegräspulver i ett bad!
 44. Juicen kan stärka ditt immunförsvar.
 45. Den innehåller också antioxidanter som hjälper cellerna att hålla sig friska och intakta.
 46. Om man blandar med lite starkare smaker som ananas eller citrus så kan man gömma grässmaken.
 47. Juicen är antiseptisk så du kan använda den för att läka sår, insektsbett, utslag, skrapsår och blåmärken.
 48. För att få i sig alla näringsämnen så är det bäst att dricka färsk eller frusen juice.
 49. Man kan ta vetegräset som kapslar eller tabletter. Då är det gräs som har torkats och malts ner.
 50. Vetegräset kan också vara bra mot PMS.
 51. Vetegräset har gott om fiber och är ett bra supplement för den som vill leva på ett hälsosamt sätt.
 52. Det finns inget gluten i vetegräs.

  Pressa din egen vetegräsjuice
 53. Om man dricker för mycket vetegräs juice så kan man må illa av detta.
 54. Vetegräs kan växa i sandiga jordar.
 55. Med juicen så får adrenalinsystemet en kick och då blir det lättare att hantera stress.
 56. Vissa kan uppleva minskad aptit då de dricker regelbundet av juicen.
 57. Man kan få en bra motsats till kroppens aciditet då vetegräset är extremt alkaliskt.
 58. På 1980-talet så kom Dr. Chiu Nan Lai vid Texas Universitets medicinska centrum fram till att vetegräsextrakt upphävde de negativa effekterna av två specifika cancerframkallande molekyler.
 59. Vetegräspulver kan användas för håret som hårmask.
 60. Vetegräsjuicen kan även reducera högt blodtryck och stärka kapillärerna.
 61. Då kroppens aciditet sänks så kan det fungera som ett skydd för benen.
 62. Med nära noll socker så har vetegräs mycket lågt glykemiskt index.
 63. Man kan använda juicen för att lindra och bota sjukdomar som urinvägsinflammation, problem med prostatan och njursten.
 64. Genom att bidra till balans mellan olika bakterier så kan intaget också ge ett hälsosammare matsmältningssystem.
 65. Det finns även kalcium, fosfor, kalium, magnesium och zink i vetegräs.
 66. Regelbundet intag kan vara bra för hjärtat.
 67. Vetegräsjuice är också bra för barn om du bara kan få dem att drickan den!
 68. Mjölkkor som får äta vetegräs producerar mer mjölk som dessutom håller högre kvalitet.
 69. Det kan vara bra att dricka denna juice om man lider av diabetes.

Här får du 12 hälsofördelar med vetegräs:

Kan CBD olja bli framtidens lösning för typ allt?

Det är sällan som man blir så imponerad av en naturprodukt att man funderar på om den kanske kan vara lösningen till allt ont i världen. Okej, inte så att man ramlar av stolen bara för att man läser om allt som CBD olja kan hjälpa till med, men nära på. Det som är så slående med den här oljan är att så många kan berätta om hur den förändrade deras liv på så många olika sätt. Det handlar inte bara om folk som vill sälja utan också om helt vanliga personer som ville testa något för att de var deppiga, hade ont eller kanske behövde gå ner i vikt snabbare.

För personer med allvarligare sjukdomstillstånd som epilepsi så är det så klart ovärderligt att kunna gå från tung medicinering till att ta CBD kapslar eller droppar istället. Cannabisolja tycks vara något som vi kommer att höra en hel del om i framtiden. Så enkelt är det.

Men kan CBD olja verkligen lösa precis allt?

Nej, det är klart att cannabisolja inte kan lösa precis allt, den som tror det är ute och cyklar. Men det som är så intressant med denna cannbinoid är att den stimulerar flera av kroppens naturliga system på ett sätt som leder till självläkning. Det är det som gör att man kan få hjälp med så många olika saker genom att få i sig CBD.

Knarka sig frisk, det låter ju bra

Hampaolja och till och med hampaprotein får en hel del att tänka att på droger. Men CBD olja är inte samma sak som knark. Vill man bli drogad så är det THC som man vill åt. Detta ämne får man också via hampaplantan men inte i CBD olja. Dessutom så är THC som bekant olagligt i Sverige. Man får inte odla hampa i detta syfte. Men industrihampa som odlas för produktion av CBD droppar och kapslar är en helt annan sak, en annan typ av cannabisolja helt enkelt.

Så svaret på frågan om CBD olja kommer att bli lösningen på framtidens alla problem är ja och nej. Vissa problem kommer med största säkerhet att lösas med hjälp av denna olja medan andra behöver andra lösningar. Det verkar dock som att CBD kan komma att bli en mycket smart lösning för så många och det är givetvis helt fantastiskt. Mamma sover bättre, pappa slutar bråka hela tiden och barnet får inga fler epilepsianfall…

Hur snart ska jag börja med tandblekning hemma inför festen?

Om du vill ha vitare tänder till en viktig fest så kan det vara klokt att sätta igång med blekningen i tid.  Men hur snart måste du börja med tandblekning hemma för att det ska ge resultat i tid? Det här beror lite på vilken produkt du väljer. Det finns flera smarta val för tandblekning som man kan utföra själv. En del av dessa ger effekt så snart som efter en eller två behandlingar medan andra kan ta minst en vecka innan man ser skillnad.

När du beställer en tandblekningsprodukt så ska du se på tiden för verkan. Det här är informations som du får men som du givetvis ska ta med en nypa salt. När företagen som tillverkar tandblekningsgel anger hur snabbt man får effekt så går de på ett medel och uppgifter som har framkommit under tester.

Om det är så att din tandblekning kommer att synas först efter en till två veckor så måste du förstås börja minst två veckor innan festen. Om du inte har två veckor på dig så får du välja en produkt som är känd för att fungera snabbare.

Tänk också på hur vitt det kommer att bli. Om du vill le på bilder så är det knappast värt att köra på tandblekningen som ger tänder som ser ut som om de har förberetts för Halloween hellre än för studentskivan, bröllopet eller 50-årsfesten.

Med andra ord undersök tandblekningsprodukten noga innan du köper! Det är information som du får via recensioner och produkttext som kommer att avgöra hur lång tid du har på dig och vilka resultat du kan förvänta dig. Var också noga med att följa instruktioner i paketet. Överdriv inte med tanke om att detta kommer att ge snabbare resultat, det kan istället leda till katastrof!

Ha en kul fest med ett vackert leende!

33 Spännande fakta om CBD olja

Om du inte har hört talas om medicinsk cannabis ännu så är det verkligen på tiden att du lär dig lite mer om denna cannabinoid. Det här är nämligen ett ämne som kan komma att bli det första valet för så många olika typer av hälsoproblem. Det finns redan nu en växande grupp av människor i Sverige som använder sig av CBD olja för att lindra värk, behandla epilepsi, förebygga sjukdomar, och mer. Det som skiljer Cannabidiolen från många andra naturmedel är att den faktiskt är vetenskapligt bevisad som effektiv inom många olika områden. Och låt inte ordet cannabis skrämma dig, det är inte fråga om THC utan CBD, så man blir inte hög eller drogad av oljan, bara läkt!

CBD olja utvinns från hampaplantan

Innan vi ser lite närmre på 33 spännande fakta om CBD olja så ska det påpekas att denna olja inte klassas som läkemedel i Sverige. Det är ett naturmedel som du kan välja att använda om det är så att konventionella mediciner inte fungerar för dig. Din läkare kommer knappast att ordinera oljan men har antagligen också hört talas om fenomenet som minst sagt skrämmer producenterna av vanliga mediciner som till exempel smärtlindrande medel.

Here we go, 33 intressanta CBD olja fakta…

 1. Även om man fortfarande måste genomföra fler studier för att fastställa hur CBD olja fungerar så finns det tillräckligt med bevis för att den kan behandla olika problem som till exempel ångest.
 2. Studier har visat att CBD skiljer sig en hel del från andra kända cannabinoider och att den kan ha en mycket större effekt på vår hälsa än vad man tidigare har trott.
 3. Det är säkert att ta stora doser av oljan.
 4. Effekten av olja, kapslar eller inhalator kommer först och främst påverkas av hur stor koncentration i procent av CBD som man får. Spannet går mellan 2 och 10 %.
 5. CBD har ingen psykoaktiv påverkan, med andra ord, denna cannabinoid fungerar inte som drog.
 6. CBD är förtkortningen för Cannabidiol.
 7. Hampa-olja och CBD olja är samma sak.
 8. Det är numera välkänt att denna cannabinoid kan reducera antalet epilepsianfall och mildra de anfall som inträffar hos barn. CBD har visat sig fungera bättre än konventionell medicin som används vid epilepsi. I USA så behandlar man med CBD i flera delstater, men i Sverige så är detta fortfarande något som man får ta tag i på egen hand utan hjälp av högkostnadsskydd.Här berättar 12-åriga Alicia för Malou på TV4 om hur hon blev frisk från sin epilepsi med hjälp av oljan:

 9. Oljan har antiinflammatoriska egenskaper och kan därmed också fungera mot hudproblem som psoriasis.
 10. Man kan få CBD som olja, i kapslar, och även som vätska för ecigaretter så att man kan inhalera ämnet.
 11. Med ren olja som har en hög halt av CBD så kan man få god smärtlindring och även lindring av kronisk värk som är svårbehandlad med tunga mediciner som morfin.
 12. CBD är en bra lösning på lång sikt då ämnet inte kommer att leda till skador på lever, njurar eller magen.
 13. Man blir inte beroende av CBD olja.
 14. Det finns studier som har visat att CBD oljan kan hjälpa kroppen att bli av med gifter och även hindra dessa från att ansamlas i fettceller.
 15. Man kan med säkerhet ta upp till 1500 mg per dag men det är sällan nödvändigt med så stora doser för att se effekt.
 16. Idag så används CBD oljan för hälsoproblem som depression, ångest, huvudvärk, autism, epilepsi, hudproblem, mentala problem såväl som vid allvarligare sjukdomar som hjärncancer.
 17. Med CBD olja så kan man även förbättra sömnen vilket får betydelse för den allmänna hälsan.

  Sov bättre med CBD!
 18. Man får det bästa resultatet av CBD olja om man intar den tre gånger per dag och inte hoppar över någon dag. Detta för att hålla en jämn och konstant nivå av cannabinoider i kroppen.
 19. Man bör ge oljan åtminstone en månad innan man bestämmer sig för om den gör någon skillnad eller inte.
 20. Det kan ta lite längre tid att behandla saker som eksem och kronisk smärta än till exempel smärta i leder.
 21. Om man mest vill sova gott en natt så kan man också ta en enkel kapsel någon timma innan läggdags som en engångs behandling. Det gäller dock att man väljer rätt kapsel med rätt dosering så att man inte blir överstimulerad och istället upplever att man får mer energi.
 22. En högre dos CBD tenderar att göra dig trött och sömnig medan en lägre dos kan ge mer energi och få en att känna sig alert.
 23. CBD olja mot cancer är ett intressant område där man fortfarande behöver mer forskning omkring hur man ska dosera och behandla för att få effekt. Men det finns redan nu indikationer om att det här skulle kunna vara en möjlig behandling vid sidan om traditionella metoder. Om inget annat för att till exempel lindra de jobbiga effekterna av cellgiftsbehandling.Här berättar hjärndoktorn Katarina Gospic mer om hur CBD fungerar i kroppen:
 24. Man får använda sig av CBD lagligt i Sverige då den inte innehåller THC som är olagligt och klassas som narkotika.
 25. Det kan förekomma halter på 0.01-0.02 % THC i CBD olja. Det kan komma att registreras i drogtest varpå man får se till att förklara att man tar oljan och inte använder sig av drogen.
 26. En mindre flaska med olja kan kosta allt från några hundra kronor till flera tusenlappar men så räcker den också ganska länge då man enbart tar några droppar per behandlingstillfälle.
 27. Utvinningen av oljan kan ske på olika sätt. Många förespråkar C02 metoden medan andra säger att det är utvinning med hjälp av olivolja som ger den renaste CBD produkten.
 28. Man kan få lindring av värk och bättre sömn på några dagars tid, men många gånger så är det så att man först ser effekt efter 4 till 6 veckors användning av oljan.
 29. CBD är unikt på det sättet att ämnet stimulerar kroppens egen produktion av cannabinioder. CBDn kommer alltså inte att upptas och fungera som extra cannabinoid så som till exempel vitaminer fungerar.
 30. CBD är inte känt som ett ämne som kan krocka med mediciner och förhindra deras verkan, så man kan använda olja eller CBD kapslar tillsammans med vanlig medicinering.
 31. Det finns också CBD kräm som man smörjer in sig med.
 32. Det går att beställa CBD produkter från andra länder, men numera så är det också lätt att handla svenskt online från företag som har specialiserat sig på denna naturprodukt.
 33. Doseringen är individuell och kommer inte att anpassas efter vikt, ålder, kön eller det som man behandlar. Istället så är det så att man trappar upp och använder sig av fler droppar per dag tills man känner att det fungerar.
CBD olja kan intas som kapslar

Kan man skada tänderna med tandblekning hemma?

Ja, man kan skada emaljen med en usel tandblekningsprodukt! Dessutom så finns det personer som absolut inte bör genomföra tandblekning hemma då de har gjort detta alltför många gånger och verkligen sliter på tänderna med varje blekning. Det är viktigt att rådgöra med en tandläkare innan man bestämmer sig för att snygga till färgen vid handfatet därhemma. Det kan ju vara så att man behöver lite mer än en enkel hemmablekning.

Tandblekning hemma som är säker

Idag så finns det produkter som är till för enkel blekning av tänderna hemma som är skonsam och säker. Man måste ta reda på att tandblekningsprodukten som man använder är godkänd i Sverige. Det går ju att beställa medel från utlandet online men då kan man ta risker. Bara för att något annonseras som effektivt så är det inte samma sak som bästa valet.

Kom ihåg att folk på nätet kan lovprisa en blekningsprodukt för att den fungerar så bra men att den samtidigt kan vara farlig för dina tänder. Om du bleker ofta så är det också något som kan leda till att emaljen slits ut.

Använd tandblekningen på rätt sätt

Tänder ändrar färg på ett naturligt sätt och det är svårt att komma ifrån att de blir mindre vita ju äldre man blir. Att kunna bleka tänder hemma är en stor fördel men man måste göra detta på rätt sätt. Överdriv inte, använd en säker och godkänd produkt och betänk hur du kan minska färgningen av dina tänder.

Man får finare tänder som man försöker undvika saker som:

 • Rökning
 • Snus
 • Stort intag av choklad
 • Mycket rödvin
 • Kaffe

En del väljer faktiskt att dricka drycker som kaffe och rödvin med sugrör för att skydda tänderna men det kan ju ses lite som en överdrift. Det viktigaste är att du betänker hur din livsstil påverkar dina tänder. Om du äter ofta och inte är så duktig på att hålla rent så kommer det också att påverka ditt leende.

Det kan bli mycket vitare tänder med tandblekning hemma

Att syssla med tandblekning hemma någon gång per år är verkligen ingen fara. Kanske vill man bli lite finare inför bröllopet eller ett annat tillfälle då man vill se så bra som möjligt ut. När man bleker hemma väldigt sällan så kan man inte säga att det här skulle förstöra tänderna. Men om tandblekningspennan finns konstant i handväskan så kan detta innebära ett problem.

Om du är osäker på om tandblekningen är skadlig för dig så ska du prata om saken med en tandhygienist eller med din tandläkare. De kan ge dig raka svar på vad som är farligt och också se på dina tänder för att avgöra om det verkligen är lämpligt för dig att utföra blekningen av tänderna hemma så ofta som du vill.

Här får vi veta lite mer om vilken typ av tandblekning som kan vara farlig och varför.