Kroniskt trötthetssyndrom, var är min energi?

Kroniskt trötthetssyndrom är också känt som binjuretrötthet och är ett försvagande tillstånd som drabbar miljontals människor över hela världen. Detta tillstånd kännetecknas av extrem trötthet och svaghet som inte förbättras med vila. Det kan finnas flera olika orsaker till att du drabbas av kroniskt trötthetssyndrom och det finns även flera olika saker att göra åt detta.

Vi ska se lite närmre på orsaker till kroniskt trötthetssyndrom såväl som hur du kan hantera detta. Men som alltid är det förstås väldigt viktigt att du får en korrekt utredning. Du bör inte gissa på att det rör sig om detta tillstånd och börja behandla med hopp om att det löser sig. Med en säker diagnos så kan du behandla syndromet på ett effektivt och målinriktat sätt.

Orsaker till kroniskt trötthetssyndrom

Den exakta orsaken till CFS är okänd men det tros vara en kombination av genetiska, miljömässiga och psykologiska faktorer. Din livsstil får betydelse men inte bara det rent fysiska. Dina tankar kan också ha en stor roll i hur du mår och det särskilt om du upplever att du ständigt är trött och utan ork.

Några av de kända orsakerna till kroniskt trötthetssyndrom inkluderar:

1. Virala infektioner: Vissa virusinfektioner som Epstein-Barr-virus (EBV), herpesvirus 6 (HHV-6) och Ross River-virus har kopplats till kroniskt trötthetssyndrom.

2. Immunsystem-dysfunktion: Personer med trötthetssyndrom har visat sig ha abnormiteter i sitt immunsystem, såsom låga nivåer av naturliga mördarceller och onormala cytokinnivåer. De har svagt immunförsvar.

3. Hormonella obalanser: Hormonella obalanser såsom låga nivåer av kortisol och onormal sköldkörtelfunktion har också kopplats till detta syndrom.

Symtom på kroniskt trötthetssyndrom

Symtomen på kroniskt trötthetssyndrom kan variera från person till person och kan liknaandra tillstånd. Därmed är detta tillstånd svårt att diagnostisera.

Några av de vanligaste symtomen inkluderar:

  • Extrem trötthet som inte förbättras med vila
  • Muskelsmärta och svaghet
  • Svårt att sova
  • Kognitiva problem som koncentrationssvårigheter och minnesförlust
  • Huvudvärk
  • Ont i halsen och svullna lymfkörtlar
  • Matsmältningsproblem såsom illamående och diarré och svårigheter att gå ner i vikt
Vid kroniskt trötthetssyndrom känns livet tungt

Hantera kroniskt trötthetssyndrom

Det finns inget botemedel mot detta syndrom men det finns sätt att hantera tillståndet och förbättra livskvaliteten.

Du kan till exempel:

1. Vila: Människor med kroniskt trötthetssyndrom behöver vila och spara energi. Det innebär att ta regelbundna pauser och undvika överansträngning. Du kan jobba med andningsövningar för att slappna av.

2. Träning: Även om vila är viktigt så är motion också viktigt. Lågintensiva övningar som promenader, yoga och simning kan hjälpa till att förbättra muskelstyrkan och minska trötthet. Dessutom kan HIIT och liknande explosiv träning utöka din uthållighet.

3. Diet: Att äta en hälsosam kost som är hög i protein och låg i socker och bearbetade livsmedel kan bidra till att förbättra energinivåerna och minska inflammation.

4. Kosttillskott: Vissa tillskott som magnesium, B-komplexa vitaminer, sprängticka och koenzym Q10 har visat sig vara fördelaktiga för att hantera CFS-symptom.

5. Stresshantering: Stress kan förvärra symptomen så det är viktigt att hantera stress genom avslappningstekniker som meditation, djupandning och yoga.

 

Kroniskt trötthetssyndrom är ett komplext tillstånd som avsevärt kan påverka en persons livskvalitet till det negativa. Även om det inte finns något botemedel mot detta tillstånd så kan hantering av det genom vila, träning, kost, kosttillskott och stresshantering bidra till att förbättra energinivåerna och minska symtomen.

Om du misstänker att du har kroniskt trötthetssyndrom är det viktigt att gå till en läkare som kan hjälpa till att diagnostisera och ge dig möjliga mediciner för att klara av tröttheten och energilösheten.