Idag så vet vi mycket mer om det där med solens effekt på vår hälsa. Å ena sidan så behöver vi få ordentligt med sol då det är möjligt för att få i oss viktiga vitaminer som D vitamin, å den andra så är det inte ofarligt att utsättas för solens strålar. En del ger rådet att man alls inte ska vistas i solen men med tanke på att flera hundra tusen svenskar varje år reser söderut så kan man inte förbjuda solandet som ett sätt att skydda folk. Det gäller helt enkelt att finna ett solskydd som är bra. Det här kommer inte vara samma sak för varje person, och du har säkert hört talas om olika solskyddsfaktorer som man kan välja bland. Med en bra solkräm så kan man lita på att man får ett fullgott skydd så det kan vara klokt att satsa på kvalitet även om det här kostar lite mer än enklare varianter.
Vilket solskydd ska man välja?
Det finns flera olika hudtyper och det här är något som man ska vara medveten om. Har man den hudtyp som innebär att man inte blir brun utan bara röd så ska man vara väldigt försiktig då man är i solen. Det här betyder att man har ett mindre naturligt solskydd och då ska man använda sig av en högre faktor och även se till att skydda huden med tyg, det vill säga att bära någon form av klädnad även när man badar. Dessutom så bör man inte ligga och sola om man har den här hudtypen. I varje fall inte på traditionellt sätt med pressning på en solbädd.
Förutom en bra solkräm så kan man använda sig av kosttillskott som betakaroten för att påverka hudens färg då man solar. Det finns de som säger att betakaroten även kan ge huden ett visst skydd men man ska inte använda sig enbart av betakarotenet och hoppa över solskyddet bara för att det ser ut som om huden har fått en mer naturligt brun färg.
Hos Svensk Hälsokost så finns det flera smarta solskyddsprodukter och dessutom så kan man köpa betakaroten som kan vara ett bra sätt att förbereda huden lite extra på och även att få en snyggare färg.
Det kan vara klokt att satsa på en spray om man tycker att det är svårt att använda sig av kräm. Många kombinerar spray och kräm och det är klart att man ska be någon om hjälp för att komma åt på rygg och andra ställen som man annars lätt glömmer bort. Tänk också på att det kan vara skönt med så kallade after sun produkter som är till för att svalka och lindra hud som har utsatts för solens strålar. Det här är produkter som kan vara sköna att använda sig av även om man inte har bränt sig.
Sola på rätt sätt
Kom ihåg att man kan få ett naturligt skydd mot solen genom att sola på rätt sätt. Det är till exempel inte att rekommendera att vistas alltför mycket i solen mitt på dagen. Om man vill bada i solen så kan det vara klokt att göra detta tidigare på morgonen eller senare på eftermiddagen då solens instrålning är mildare. Det är också bra att välja en solkräm som är vattenfast och man bör smörja in sig vid flera tillfällen under dagen för att ha ett gott skydd. Små barn ska absolut skyddas med kläder tillsammans med en solskyddsfaktor som är hög.
Det är viktigt att undvika att bli bränd för det här är inte bra för huden. Tänk på att promenader och utflykter i solen också kräver att man smörjer in sig och använder solhattar. Man kan bli förvånad då man går en längre stund med ryggen mot solen för att sedan upptäcka att man har bränt sig på halsen, på baksidan av armarna och även på vaderna. Det här är inte bra och något som man kan undvika med god planering!
Ta en titt på datum!
Man kan inte använda en och samma solkräm hur länge som helst. Ta en titt på det datum som krämen går ut och kasta den om datumet är passerat. Idag så kommer skönhetsprodukter även med en liten symbol som föreställer en burk med ett lock samt ett nummer. Det här numret talar om hur många månader efter det att produkten har öppnats som den kommer att hålla. Det här är viktigare än själva utgångsdatumet för om det står 12 månader på den här lilla burken och utgångsdatumet för produkten är två år senare så ska man förstås gå på burksymbolen. När ett solskydd blir för gammalt så kommer det inte fungera på samma sätt och då gäller det att skaffa nytt.
Lite mer om kring det där med hudcancer och solande från Doktor Mikael Sandström: