Det är ingen nyhet att du kan stärka ditt immunförsvar med styrketräning. Fast just nu är det många som tänker lite extra mycket på hur de kan klara av virus bättre. Det beror givetvis på att det som förr var namnet på en god öl från Mexiko nu är en fruktad sjukdom. Om du har gått i tankar om att komma igång med träningen och stärka din kropp är det verkligen hög tid att göra det nu!
Starkt immunförsvar snabbt
Om du känner rädsla för att bli smittad av coronaviruset ska du veta att rädslan i sig kan vara en fara. En av grundprinciperna till ett starkt immunförsvar är att hålla sig lugn. Vi kan faktiskt bli sjuka av stress. Om du vill få ett bättre virusskydd snabbt ska du alltså släppa tankarna som du blir rädd av. Gör något praktiskt istället, det kan vara att styrketräna, meditera, ta fler vitaminer eller skratta mer.
Hur ska du träna för bästa effekt på immunförsvaret?
Det har gått över 18 år sedan studien Fatty Acids: Physiological and Behavioral Functions publicerades. Den är fortfarande högst aktuell eftersom den visar att du beroende på hur du lägger upp din träning kan stärka eller tvärtom försvaga ditt immunförsvar.
Låt oss se på tre olika typer av upplägg på styrketräning och hur de kan påverka immunförsvaret.
Intensiv styrketräning – Varje dag under många timmars tid
Den som lyfter vikter med ett strikt schema som innebär många timmar på gymmet varje dag kanske känner sig som en hjälte. Dessutom kan intensiva träningsprogram ge snabba synbara resultat som motiverar. Detta särskilt när schemat är skräddarsytt och inkluderar saker som proteindrinkar och rätt typ av återhämtning.
Intressant nog har det visat sig att den här typen av styrketräning vare sig gör till eller från vad gäller kroppens naturliga förmåga att slåss mot bakterier och virus. Detta oavsett ålder och kön. Inte ett ideal om du öka chansen för att hålla dig frisk!
Medium styrketräning – Några gånger i veckan
Den som sysslar med styrketräning på ett mer moderat sätt kan få effekter på immunförsvaret som skiljer sig från den som tränar på ett intensivt sätt. Det har nämligen visat sig att balanserad styrketräning drar ner på stress. Det innebär att din kropp kan tillverka fler vita blodceller som hjälper den att slåss mot infektioner.
Det är fokusen som du har när du lyfter vikter med jämna mellanrum som får dig att tänka på annat än det som du är orolig för, som till exempel coronaviruset. Detta utan att du sliter på kroppen eller har ett träningsschema som du plötsligt inte kan hålla dig till.
Lättare styrketräning – Sporadiska träningstillfällen någon gång i månaden
Om du drar dig för att börja styrketräna kanske du tänker att det blir bäst att börja otroligt lätt och bara lyfta sporadiskt då och då. Tänk en gång till! Det har nämligen visat sig att sporadisk styrketräning faktiskt kan vara dålig för ditt immunförsvar. Detta särskilt om du i övrigt inte rör på dig särskilt mycket.
Fatty Acids studien visar att du med den här typen av träning inte jobbar mot långsiktiga mål och att du inte håller din kropp i den form den bör vara för ett starkare immunförsvar. Det är överhuvudtaget inte att rekommendera att syssla med lätt och sporadisk träning. Inte styrketräning och inte konditionsträning.
Summering
Det vi kan lära oss av nämnda studien är att det inte är bra att överdriva men att det samtidigt är viktigt med kontinuitet. Kom också ihåg att det är viktigt att anpassa styrketräningen till din förmåga. Om du är nybörjare är det viktigt att jobba med coach. Och om du har haft uppehåll ett tag bör du inte gå för starkt ut på en gång.
Det kan också vara bra att veta att det kan vara klokt att inte träna för länge under varje pass. Om du tränar för länge kan det bli för mycket för olika system i kroppen, inklusive immunförsvaret. Omkring en timme räcker utmärkt, många gånger mindre än så.
Och visst kan du träna med hög intensitet under passet. Faktum är att det har visat sig vara mycket bra att stimulera muskelmassan med kortare men intensiva pass. Det är också en form av träning som ditt immunförsvar kan komma att tacka dig för!