Vad är E vitamin bra för?

Vitamin E är ett fettlösligt näringsämne samt en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler. De fria radikalerna är skadliga molekyler som produceras av kroppen som svar på miljögifter och stress. Vitamin E är också viktigt för att stödja immunförsvaret, frisk hud och ögon samt för vårt blodflöde.

Några viktiga punkter att notera om E vitamin:

1. Antioxidant
Vitamin E är känt för sina kraftfulla antioxidantegenskaper, som i likhet med ämnen som NAC, C vitamin och sprängticka hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Detta kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers sjukdom.

Vitamin E verkar genom att neutralisera fria radikaler vilket kan verka skyddande mot skador på celler och DNA. Om vi inte bromsar de fria radikalernas framfart kan det leda till cellulärt åldrande och sjukdom.

2. Immunsystemstöd
Vitamin E spelar en viktig roll för att stödja immunförsvaret. Det hjälper till att reglera produktionen av immunceller, inklusive T-celler, B-celler och naturliga mördarceller. Dessa celler är viktiga för att bekämpa infektioner och sjukdomar och vitamin E hjälper till att säkerställa att immunförsvaret fungerar optimalt.

3. Hudhälsa
Vitamin E är också viktigt för att bibehålla frisk hud. Det hjälper till att skydda hudceller från skador orsakade av UV-strålning, föroreningar och andra miljöpåfrestningar. Detta kan hjälpa till att förhindra för tidigt åldrande, rynkor och hudcancer. Vitamin E är också känt för sina fuktgivande egenskaper som kan hjälpa till att hålla huden mjuk och smidig.

 

För vacker och ungdomlig hy kan du välja produkter med E vitamin

4. Ögonhälsa
Vitamin E är viktigt för friska ögon. Det kan skydda ögonen från skador orsakade av fria radikaler som även här kan vara väldigt farligt för hälsan. Om ögonen inte får detta stöd ökar risken för grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Vitamin E hjälper också till att förbättra blodflödet till ögonen vilket kan bidra till att minska risken för synförlust.

5. Hjärthälsa
Vitamin E har visat sig ha en positiv effekt på hjärthälsan. Det hjälper till att minska inflammation vilket kan bidra till hjärtsjukdomar. Vitamin E hjälper också till att förhindra oxidation av LDL-kolesterol som är en stor riskfaktor för hjärtsjukdomar. Studier har visat att människor som konsumerar högre nivåer av vitamin E har en lägre risk för hjärtsjukdomar.

6. Antiinflammatoriska egenskaper
Vitamin E har antiinflammatoriska egenskaper vilket kan hjälpa till att minska inflammation i hela kroppen. Kronisk inflammation är kopplad till en rad hälsoproblem som hjärtsjukdomar, cancer och artrit. Genom att minska inflammation kan E-vitamin förebygga mot dessa kroniska sjukdomar.

Bra källor till E vitamin i kosten

De bästa matkällorna till vitamin E inkluderar:

  • Nötter och frön (mandel, solrosfrön, hasselnötter)
  • Vegetabiliska oljor (solros, safflor, vetegroddar)
  • Bladgrönt (spenat, grönkål, mangold)
  • Avokado
  • Broccoli
  • Mango
  • Tomat
  • Jordnötssmör
macka med jordnötssmör
Ät smörgåsen med jordnötssmör så får du mer vitamin E!