Vad är och är du insulinresistent? Testa dig själv här!

Insulinresistens är ett medicinskt tillstånd som påverkar kroppens förmåga att använda insulin effektivt. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och det är ansvarigt för att reglera blodsockernivån. När vi äter kolhydrater bryter kroppen ner dem till glukos som sedan tas upp i blodomloppet. Insulin hjälper glukosen att komma in i våra celler för att användas som energi.

Om du vill testa dig själv för att se om du är insulinresistent ska du scrolla ner till vårt enkla men exakta test. Det är jättesnabbt att ta och visar dig hur du ligger till!

Hos personer med insulinresistens blir cellerna i deras kroppar resistenta mot effekterna av insulin vilket gör att glukos byggs upp i blodomloppet. Det här leder till att mer insulin utsöndras för att ändå försöka få in glukosen i cellerna och det tar sig flera uttryck. När du är insulinresisten så har du ett ständigt sug av att äta och dricka mer med socker.

Enligt professor Benjamin Bikman är de flesta som är överviktiga också insulinresistenta. Det är dock inget som kommer att uppdagas då du går till din läkare för blodprover. Där kollar man nämligen hur det står till med ditt blodsocker. Du kan ha normala nivåer av blodsocker i över ett årtioende trots att du är insulinresistent.

När nivåerna väl är höga så konstateras det att du har diabetes 2 varpå du behandlas med vad? Jo, mer insulin!

Om du är överviktig, har ett ständigt sockersug och kanske rentav redan nu förhöjda blodsockernivåer är det viktigt att du förstår att du är insulinresistent och att du börjar jobba med en ny livsstil för att ändra detta. Nu vet vi att den som har diabetes 2, det vill säga är insulinresistent, faktiskt kan bota tillståndet med nya kostvanor och ny livsstil.

Är du insulinresistent?

Du kan ta reda på om du tar ett blodprov men det finns också några säkra kännetecken på insulinresistens. Vi har satt ihop ett riktigt bra test som kan ge dig ett svar på frågan om du är insulinresistent. Detta är nämligen de allra främsta tecknen som du kanske inte ens visste är samma sak som insulinresistens.

Ta vårt test och få reda på om du är insulinresistent. Det är snabbt och enkelt och så kan du vidta de åtgärder som faktiskt fungerar för att vända trenden så att du slipper utveckla diabetes 2!

[ays_quiz id=”2″]

Hoppa inte över detta självtest för du kan faktiskt förhindra att utveckla diabetes typ 2 om du tar tag i detta nu när du har symptom men ännu inte hög blodsockerhalt!

insulin
Ändra dina kostvanor och livsstil för att slippa fylla på med mer insulin för att du är insulinresistent!

Orsaker till insulinresistens

Insulinresistens kan orsakas av flera faktorer som genetik, livsstilsfaktorer och vissa medicinska tillstånd. En familjehistoria av diabetes eller insulinresistens ökar risken för att utveckla tillståndet. Detta beror egentligen inte på genetik utan snarare på att du ärver dina föräldrars livsstil och kostvanor.

Om dina föräldrar ständigt äter mat rik på socker och kolhydrater så gör du ju likadant. Om dina föräldrar inte har en tradition av att träna och röra på sig så fortsätter du kanske på samma vis. Då lär du precis som dina föräldrar bli insulinresistent och tids nog få sjukdomar som diabetes 2 och hjärt- och leversjukdomar konstaterade.

godis
Tänker du hela tiden på när du kommer att få godis igen är du med största sannolikhet insulinresistent!

Livsstilsfaktorer som en kost med hög sockerhalt och raffinerade livsmedel, brist på motion och fetma är synonymt med utvecklingen av insulinresistens. Medicinska tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), sömnapné och leversjukdom är också kopplade till insulinresistens.

Intressant att notera är dock att modern forskning har insett att det kan vara tvärtom. Det vill säga att du på grund av att du är insulinresistent utvecklar dessa hälsoproblem. Om du behandlar din insulinresistens kommer du alltså att bli av med det som gör att din lever inte fungerar som den ska och att du drabbas av sjukdomar som PCOS.

Symtom på insulinresistens

Insulinresistens går ofta odiagnostiserat eftersom det inte har några märkbara symtom i de tidiga stadierna och du kan vara resistent utan att ha ett förhöjt blodsocker.

När tillståndet fortskrider kan det leda till flera symtom:

1. Trötthet och låga energinivåer
2. Ökad hunger och sug efter sockerrik mat
3. Svårt att gå ner i vikt, du kan inte bränna fett när din kropp hela tiden har glukos att hantera
4. Högt blodtryck
5. Mörka hudfläckar på halsen, armhålorna och andra delar av kroppen

Du kan också ha små påsar på halsen och under armarna. Det är ett säkert tecken på att din insulinresistens har lett till problem med levern. Det viserala fettet som samlas omkring levern går hand i hand med insulinresistens. Om du förändrar din diet och anammar metoder som periodisk fasta så kommer du att se hur de små hudpåsarna och hudflikarna på din hals och i armhålor försvinner!

För att enkelt komma på om du lider av insulinresistens så kan du ta testet här ovan. Det har med dessa punkter och mer för att avgöra hur du ligger till!

Om du alltid känner för att ta en tupplur så kan det bero på din insulinresistens!

Diagnos av insulinresistens

Insulinresistens kan diagnostiseras genom ett blodprov som mäter fasteglukos och insulinnivåer. En hög fasteglukosnivå i kombination med en hög insulinnivå är ett tecken på insulinresistens. Detta är dock inget som görs rutinmässigt. Du måste be om den här typen av test för att din läkare ska beakta denna möjlighet. Inte för att läkare inte känner till insulinresistens utan mer för att de jobbar med en metod som går i motsatt riktning, det vill säga att man bara ser på blodsockernivåer och att man sedan behandlar kroppens behov av mer insulin med ännu mer insulin.

Här är några saker att beakta om du tror att du är insulinresistent:

Behandling av insulinresistens

Insulinresistens kan hanteras genom livsstilsförändringar, medicinering och i svåra fall kirurgi för att minska behovet av att äta.

Livsstilsförändringar som att följa en hälsosam kost och träna regelbundet kan bidra till att förbättra insulinkänsligheten. En kost rik på fibrer, fullkorn, frukt och grönsaker kan hjälpa till att reglera blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten. En tumregel är att äta frukten, inte dricka den.

Träning hjälper också kroppen att använda insulin mer effektivt. Om du vill få ut max av träningen bör du jobba med motståndsträning och helst efter att ha fastat från allt som höjer blodsockret i 16 timmar. När du är i detta läge kommer din kropp att börja ta av fettet eftersom det då inte finns någon glukos att ta från. Detta är en väldigt bra metod att motverka och bota insulinresistens men det är viktigt att fasta på rätt sätt och att vara medveten om att det inte är en lösning för alla. Gravida kvinnor ska inte fasta.

Några bra saker att göra för att motverka insulinresistens är:

  • Ta en matsked ekologisk äppelcidervinäger i vatten två gånger per dag
  • Motståndsträna
  • Fasta 12-16 timmar per dygn
  • Genomför längre fasteperioder
  • Ät mat som är naturlig och utan tillsatser
  • Undvik det vita sockret
  • Undvik det vita mjölet
  • Undvik fröoljor

Du kan börja med äppelcidervinäger omgående, ta två matskedar per dag i samband med en måltid. Det finns ekologisk äppelcidervinäger på Svenskt Kosttillskott!

äppelcidervinäger eko

Mediciner mot insulinresistens

Mediciner som metformin ordineras vanligtvis för att hantera insulinresistens. Det hjälper till att sänka blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten. Andra mediciner som tiazolidindioner och GLP-1-agonister kan också förskrivas. Det är dock mycket bättre att jobba med bra mat och träning om du kan det. Det kommer att ge en mer långtgående effekt samtidigt som du slipper de bieffekter som mediciner kan ge.

I svåra fall kan kirurgi såsom bariatrisk kirurgi rekommenderas för personer som är överviktiga och har insulinresistens. Bariatrisk kirurgi har visat sig förbättra insulinkänsligheten och minska risken för att utveckla typ 2-diabetes. För att denna operation ska ge bästa resultat bör du även ändra din kost och livsstil samband med ingreppet.

äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger är en form av medicin mot insulinresistens, men det ska vara ekologisk vinäger som ser lite grumlig ut

Komplikationer av insulinresistens

Insulinresistens kan leda till flera komplikationer om det inte behandlas. Det ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, stroke och andra medicinska tillstånd. Insulinresistens kan också leda till alkoholfri fettleversjukdom vilket kan orsaka leverskador och cirros. Ärrad lever kan till sist leda till att du behöver en ny lever.

Förebyggande av insulinresistens

Insulinresistens kan förebyggas genom att hålla en hälsosam vikt, följa en hälsosam kost och träna regelbundet. Att undvika bearbetade livsmedel, sockerhaltiga drycker och godis kan hjälpa till att förhindra insulinresistens. Dessutom kan periodisk fasta drastiskt hjälpa din kropp att reglera hormonet som Doktor Bikman kallar för kroppens dirigent. Det innebär att andra hormoner också kommer att spela på rätt sätt vilket kan bidra till att ditt hälsotillstånd förbättras avsevärt.

Här kan du höra Dr Bikman förklara sambandet mellan övervikt och insulinresistens: