Vad är vitamin B12?

Vitamin B12, även känt som kobalamin, är ett viktigt vitamin som krävs för olika kroppsfunktioner. Det spelar en viktig roll i bildandet av röda blodkroppar, korrekt hjärnfunktion och DNA-syntes. Även om människokroppen behöver det i små mängder så är det avgörande för god hälsa.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som finns i animaliska produkter som kött, fisk och mejeriprodukter. Det syntetiseras av mikroorganismer och därför finns det inte naturligt i växter. Det är viktigt att beakta för den som är vegan eller vegetarian. Vitaminet finns i flera former. De mest aktiva formerna i människokroppen är metylkobalamin och adenosylkobalamin.

B12 gör flera viktiga saker som:

1. Hjälper till med bildandet av röda blodkroppar: Vitamin B12 hjälper till vid syntesen av röda blodkroppar som är ansvariga för att transportera syre till olika delar av kroppen.

2. Upprätthåller hjärnans funktion: Vitamin B12 hjälper till att upprätthålla korrekt hjärnfunktion genom att hjälpa till med syntesen av neurotransmittorer som är avgörande för korrekt kognitiv funktion.

3. Ökar energinivåerna: Detta vitamin hjälper till att omvandla mat till energi vilket är nödvändigt för optimal kroppsfunktion.

4. Stödjer hälsosam nervfunktion: Vitamin B12 hjälper till att upprätthålla friska nerver genom att producera ett skyddande skydd runt nerverna.

5. DNA-syntes: Vitamin B12 spelar en avgörande roll i DNA-syntesen vilket är nödvändigt för celltillväxt och reparation.

B12 är viktigt för hjärtat och mer!

B12 finns i animaliska produkter så om du äter kött regelbundet så bör du inte har någon B12 brist. Men om du är vegetarian eller vegan bör du se på bra kosttillskott med B vitaminer eller bara B12. Du kan också be din läkare om att testa dig för att se om du har B12 brist.