Vilopuls – Vad är normal vilopuls för dig?

Pulsen är samma sak som ditt hjärtats slag. Ju mer vältränad du är, desto lägre är din vilopuls. När du mäter vilopulsen får du reda på hur många slag ditt hjärta slår per minut samt om de är regelbundna. Det ger viktiga ledtrådar till din hälsa såväl som till din kondition.

Vad är normal vilopuls?

Vilopulsen är pulsen du har då du precis har vaknat eller då du är i ett tillstånd av vila under en längre stund. En normal vilopuls kvinna bör ha och en vilopuls man bör ha är inte samma sak. Dessutom kommer ålder att få betydelse.

Puls tabell

  Normal Vältränad
Vilopuls kvinna 74-76 60-65
Vilopuls man 70-73 55-61
Vilopuls barn upp till 10 år Upp till 110 normalt Upp till 110 normalt
Vilopuls barn över 10 år 60-80 60-80

 

Barn kan ha högre puls och upp till 160 slag per minut är inte ovanligt eller något att oroa sig för. Barn kan ha en så hög puls som 110 slag per minut upp till tioårsåldern. Äldre barn ligger normalt sett på omkring 60-80 slag per minut.

Om ett yngre barn har puls som ligger på omkring 60 så är det anledning till att kontakta en läkare. Det kan vara farligt för ett yngre barn med så pass låg puls.

Du kan snabbt kontakta läkare via Doktor.se för att få mer information och rådgivning för vad som bör göras.

 

Hur mäter du vilopuls?

Du kan mäta normal vilopuls vuxen och barn utan någon som helst maskin. Fast det är klart att det går snabbare om du har en bra pulsmätare.

Med en Beurer pulsoxiometer kan du få reda både på din vilopuls och på din syresättning. Du kan också använda dig av en aktivitetsklocka som kan mäta din puls och sedan hjälpa dig analysera de värden du får.

Det går också att använda sig av en bra blodtrycksmätare som visar pulsen.

Men om du just nu står utan pulsmätare eller blodtrycksmätare kan du göra ett av följande två:

  1. Mät vilopulsen på halsen

Det kan vara klokt att börja i halsen för där är det lätt att känna pulsen. Lägg pekfinger och långfinger innanför halsmuskeln som är sned. Det där ditt käkben böjer sig en aning och så en bit ned på halsen. Leta lite så hittar du. Räkna hur många slag du känner på en minut. Räkna hur många slag du har på 15 sekunder och gångra det med fyra.

  1. Mät vilopulsen på handleden

Lägg pekfinger och långfinger över din handled och leta upp var du känner pulsen. Nu är det bara att räkna hur många slag du har per minut.

För att det ska räknas som normal vilopuls så måste du mäta när du inte har varit fysiskt aktivt på en bra stund. Alltså inte direkt efter att ha gått uppför trappor eller rört på dig lite snabbare. Du kan testa direkt när du gått upp på morgonen eller efter att ha suttit still en stund.

vilopuls kvinna

Vad kan orsaka en högre vilopuls?

Vilopulsen kan påverkas av en rad olika saker. Inte bara om du har suttit still före mätning eller inte. Du kan få en högre puls av saker som:

  • Stress. Om du känner dig stressad kan pulsen gå upp.
  • Sömnbrist. Om du sov dåligt i natt kan det visa sig på din vilopuls. Det är inte så dumt att tänka på hur du kan lösa dina sömnproblem om du ser att de påverkar din normalpuls till det sämre.
  • Sjukdom. Sjukdomar och infektioner kan leda till rubbningar av normal puls kvinna och man kan ha.
  • Rökning. Det är också känt att rökning kan påverka vilken normal vilopuls du kommer att ha.
  • Temperatur. Vädret kan faktiskt också påverka vår puls. Om det är varmt så kan pulsen öka.
  • Intag av koffein. Om du har druckit kaffe eller på annat sätt fått i dig koffein kan det också visa sig som en högre vilopuls.

Vad säger din vilopuls om din hälsa?

Normal vilopuls kvinna, man eller barn har är synonymt med hälsa. En tumregel är att lägre puls innebär bättre hälsa men det är inte så enkelt rätt av. Som nämnt är låg vilopuls barn uppmäter inte alltid så bra. Det gäller att vara medveten om vad som kan klassas som normal vilopuls för kvinnor, män och barn samt i vilken ålder.

Men om du följer din puls i samband med att du kör intervallträning på löpband och annan träning så är en sänkning av puls ett gott tecken. Det visar att du kommer i bättre form vilket givetvis är bra för dig.

Kolla din vilopuls på rätt sätt

Det är som sagt smart att kolla vilopulsen direkt när du vaknar. Om du precis har tränat bör du vänta minst en timme på att ta pulsen. Om du kollar för nära träningen så får du inte ett korrekt resultat då din puls fortfarande kan vara lite högre.

Om du mäter vilopuls på morgonen bör du göra det innan du dricker kaffe eftersom koffein kan öka på pulsen. Tänk också på att läsa av puls tabell på rätt sätt. Du ska inte se på vilopuls kvinna bör ha om du är man eller om du mäter på ett barn!

Leave a Comment