Varför är vitamin B6 så viktigt?

Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett viktigt näringsämne som spelar en avgörande roll i många av våra kroppsfunktioner. Detta vitamin är vattenlösligt och kan inte produceras av kroppen. Därmed är det ett vitamin som vi måste få i oss via vår kost eller med hjälp av kosttillskott.

Om du funderar på vilka mineraler och vitaminer du bör ta för att må bättre och förebygga mot sjukdomar är det viktigt att förstå vikten av B6. Samtidigt ska du tänka på att inte överdriva. Många menar att det är alldeles tillräckligt med en varierad kost som inkluderar saker som fisk och bananer för att undvika B6 brist.

Vad är vitamin B6?

Vitamin B6 är en medlem av B-vitaminfamiljen. B vitaminer måste vi få i oss för att kroppen ska fungera väl. Vitaminet B6 är involverat i över 100 enzymatiska reaktioner i kroppen. Detta inkluderar metabolismen av aminosyror, neurotransmittorer och hemoglobin. Vitaminet är också viktigt för att nervsystemet och immunförsvaret ska fungera väl.

t cell
Hälsosamma T celler är troligare när kroppen får rätt vitaminer i rätt tid!

Bra saker som B6 gör i din kropp

1. Stödjer hjärnans funktion: Vitamin B6 är avgörande för produktionen av neurotransmittorer som är de kemikalier som överför signaler mellan nervceller. Låga nivåer av vitamin B6 har associerats med depression och andra humörstörningar.

2. Hjälper till med att förebygga anemi: Vitamin B6 är viktigt för produktionen av hemoglobin som är proteinet i röda blodkroppar som transporterar syre genom hela kroppen. Låga nivåer av vitamin B6 kan leda till anemi, som kännetecknas av trötthet, svaghet och andnöd.

3. Stödjer en hälsosam graviditet: Vitamin B6 är viktigt för fostrets sunda utveckling under graviditeten. Det kan hjälpa till att minska illamående och kräkningar under graviditeten och kan också minska risken för havandeskapsförgiftning.

4. Främjar hjärthälsa: Vitamin B6 är viktigt för att det kardiovaskulära systemet ska fungera korrekt. Det hjälper till att sänka nivåerna av homocystein som är en aminosyra som har kopplats till en ökad risk för hjärtsjukdomar.

5. Stöder immunförsvaret: Vitamin B6 är viktigt för att immunsystemet ska fungera väl. Det är med att producera antikroppar, det vill säga de proteiner som bekämpar infektioner och andra inkräktare.

Källor till vitamin B6

Vitamin B6 finns i en mängd olika livsmedel:

1. Fågel: Kyckling och kalkon är bra källor till vitamin B6.
2. Fisk: Tonfisk, lax och öring är alla bra källor till vitamin B6.
3. Grönsaker: Potatis, spenat och andra bladgrönsaker är bra källor till vitamin B6.
4. Frukt: Bananer, avokado och katrinplommon är alla bra källor till vitamin B6.
5. Kosttillskott: Vitamin B6-tillskott finns i tablett-, kapsel- och flytande form.

 

Hur mycket vitamin B6 behöver du?

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6 varierar beroende på ålder och kön. Följande är det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6:

  • Spädbarn 0-6 månader: 0,1 mg
  • Spädbarn 7-12 månader: 0,3 mg
  • Barn 1-3 år: 0,5 mg
  • Barn 4-8 år: 0,6 mg
  • Barn 9-13 år: 1,0 mg
  • Vuxna 14-50 år: 1,3 mg
  • Vuxna över 50 år: 1,7 mg (män) och 1,5 mg (kvinnor)

Biverkningar av vitamin B6

Även om vitamin B6 i allmänhet är säkert, kan höga doser av vitaminet under en längre tid leda till B6 förgiftning. Symtom på vitamin B6-överdos inkluderar nervskador, hudskador och ljuskänslighet. Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6 ligger långt under den nivå som är förknippad med förgiftning så det är viktigt att följa det rekommenderade dagliga intaget.