Kan jag ta zink när jag är gravid?

Det är klart att du kan ta zink när du är gravid! Det är ju inte så att du får rekommendationen att undvika mat med zink under din graviditet. Det här är ett mycket viktigt mineral både för dig och för barnet som växer i din mage. Men precis som att du undviker att köra en bantningskur med bantingspiller, dra igång en ny form av träning eller äta en massa glass varje dag under graviditeten så bör zinkintaget vara rimligt.

Det rekommenderade zinkintaget under graviditeten:

Det rekommenderade dagliga intaget av zink under graviditet är 11-13 mg per dag. Zink är ett viktigt mineral som spelar en avgörande roll i många kroppsfunktioner inklusive tillväxt och utveckling, immunsystemets funktion, sårläkning och DNA-syntes. Under graviditeten blir zink ännu mer kritisk eftersom det behövs för att stödja fostrets sunda tillväxt och utveckling. Det behövs liksom järn för barnets kognitiva utveckling.

Det är viktigt för gravida kvinnor att se till att de får i sig tillräckligt med zink genom kosten eller kosttillskott. Några av de bästa matkällorna för zink inkluderar kött, fågel, skaldjur, baljväxter, nötter och fullkorn. Det kan dock vara utmanande att få i sig tillräckligt med zink enbart genom kosten så det kan vara nödvändigt att ta ett zinktillskott om det rekommenderas av en sjukvårdspersonal.

Det är också viktigt att prata med din läkare för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med zink under graviditeten. Vissa kvinnor kan behöva mer eller mindre zink, beroende på deras individuella behov och omständigheter. Att ta för mycket zink kan dessutom vara skadligt för både modern och fostret under utveckling, så det är viktigt att följa din läkares råd om zinkintag under graviditeten.

Här är några anledningar till varför zink är viktigt under graviditeten:

Fostrets tillväxt och utveckling: Zink är nödvändigt för fostrets tillväxt och utveckling. Det krävs för DNA-syntes, vilket är avgörande för celldelning och utveckling av nya vävnader.

Immunsystemets funktion: Zink är avgörande för att immunsystemet ska fungera väl, både för modern och fostret under utveckling. Det hjälper till att skydda mot infektioner och stöder produktionen av vita blodkroppar. Ett starkt immunförsvar är ju väldigt viktigt under graviditeten.

Förebygga för tidig födsel: Zink kan förhindra för tidig födsel genom att stödja livmoderhalsens hälsa och minska inflammation.

Förebyggande av låg födelsevikt: Zinkbrist har kopplats till låg födelsevikt, en betydande riskfaktor för spädbarnsdödlighet och sjuklighet.

Sårläkning: Zink är viktigt för sårläkning vilket kan vara viktigt under förlossningen.

Moderns hälsa: Zink är också viktigt för moderns hälsa under graviditeten. Det stöder en sund tillväxt av moderns vävnader och hjälper som vi har nämnt till att upprätthålla ett sunt immunsystem.

Några viktiga tips vad gäller zink och graviditet

Överväg att ta ett zinktillskott: Om du inte får i dig tillräckligt med zink genom kosten kan din läkare rekommendera ett zinktillskott. Var noga med att rådgöra med din läkare innan du tar några tillskott då du är gravid.

Välj berikade livsmedel: Vissa spannmål, bröd och andra livsmedel är berikade med zink. Kontrollera etiketterna för att se om dessa livsmedel är ett alternativ för dig.

Undvik zinkhämmare: Vissa livsmedel, som fullkorn och baljväxter, innehåller fytater, som kan hämma zinkabsorptionen. För att hjälpa din kropp att absorbera mer zink kanske du vill blötlägga, gro eller jäsa dessa livsmedel innan du äter dem.

Kombinera med vitamin C: Vitamin C kan hjälpa din kropp att absorbera zink bättre. Överväg att kombinera zinkrik mat med frukt eller grönsaker som innehåller mycket C-vitamin, som apelsiner, jordgubbar eller röd paprika.

Laga mat i kokkärl i gjutjärn: Att laga sur mat i kokkärl av gjutjärn kan öka mängden zink i maten.

Mer om kosttillskott att ta under graviditeten: