Hur får mitt mjölkallergiska barn tillräckligt med kalcium?

Om ditt barn är allergiskt mot mjölk kan det vara svårt att se till att det får tillräckligt med kalcium. Detta mineral är avgörande för att bygga starka ben och tänder. Det finns dock flera alternativa källor till kalcium som du kan införliva i ditt barns kost för att säkerställa att de får i sig tillräckligt. Om du bara får in vanan och börjar erbjuda ditt mjölkallergiska barn dessa alternativ regelbundet så minskar du risken för att barnet drabbas av kalciumbrist.

10 vägar till mer kalcium för barn som är mjölkallergiskt

1. Kalciumberikad mjölk utan laktos: Många mjölkfria alternativ, som mandel-, soja- eller rismjölk, är berikade med kalcium vilket gör dem till ett utmärkt alternativ till komjölk.

2. Kalciumberikad apelsinjuice: Ett annat alternativ är att servera ditt barn kalciumberikad apelsinjuice som är rik på C-vitamin och kalcium.

3. Bladgrönsaker: Grönsaker som grönkål, spenat och andra grönsaker med gröna blad är utmärkta källor till kalcium. Det behöver alls inte vara svårt med vetegräs och matcha som kan ha en smak som barn inte gillar!

4. Nötter och frön: Mandel, chiafrön och sesamfrön  är alla rika på kalcium.

5. Tofu: Tofu är gjord av sojabönor och är en utmärkt källa till kalcium. Leta efter märken som har extra mycket kalcium.

6. Konserverad fisk: Konserverad fisk, som lax och sardiner, är rika på kalcium och D-vitamin.

7. Bönor och linser: Bönor och linser är fyllda med kalcium och kan enkelt ingå i måltider.

8. Berikade frukostflingor: Många frukostflingor är berikade med kalcium och kan vara en utmärkt näringskälla för ditt barn.

9. Torkad frukt: Torkad frukt, som aprikoser och fikon, innehåller mycket kalcium.

10. Mörk choklad: Tro det eller ej, mörk choklad är en bra källa till kalcium så det kan vara en hälsosam och trevlig behandling för ditt barn som inte kan dricka mjölk.

mjölkfritt
Det finns mycket som är utan mjölk men som ändå har kalcium!

Kalciumupptaget går hand i hand med vitamin D!

Det är också viktigt att komma ihåg att vitamin D är viktigt för kalciumabsorption. Se till att ditt barn får i sig mycket D-vitamin genom exponering för solljus eller kosttillskott. Undvik dessutom att ge ditt barn mat eller dryck som innehåller mycket koffein. Det kan störa kalciumabsorptionen. Rådgör även med lökare, sjuksköterska eller en registrerad dietist för att säkerställa att ditt barn får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen.

Varför behöver barn kalcium?

Kalcium är ett mineral som är nödvändigt för att bygga starka ben och tänder. Det kan också motverka cancer. Även om kalcium är viktigt för människor i alla åldrar så är det särskilt viktigt för barn. Kalciumbrist kan ge en rad obehagliga symptom som sköra ben som lätt bryts, stickningar i fötter och mer.

Här är varför ditt barn behöver kalcium:

Benens utveckling: Under barndomen och tonåren växer kroppen fortfarande och benen utvecklas. Kalcium är nödvändigt för bildandet av starka, friska ben.

Förebygga benförlust: När vi åldras blir våra ben svagare och kan börja tappa i täthet. Tillräckligt kalciumintag under barndomen och tonåren kan hjälpa till att förhindra benförlust senare i livet.

Tändernas utveckling: Kalcium är också viktigt för utvecklingen av starka, friska tänder. Barn behöver kalcium för att stödja bildandet av tandemaljen, det skyddande yttre lagret av tänder.

Muskelfunktion: Kalcium är viktigt för muskelfunktionen inklusive hjärtat. Tillräckligt kalciumintag säkerställer att musklerna drar ihop sig och slappnar av ordentligt.

Nervfunktion: Kalcium är viktigt för nervfunktionen. Det hjälper till att överföra nervimpulser i hela kroppen och stöder utvecklingen av ett hälsosamt nervsystem.

Blodkoagulering: Kalcium är nödvändigt för blodkoagulering, vilket är viktigt för att förhindra överdriven blödning.

Vitamin D-absorption: Vitamin D är viktigt för kalciumabsorption. Utan tillräckligt med D-vitamin kan kroppen inte absorbera kalcium effektivt.

Dessutom kan kalcium vara viktigt för en rad andra mineraler och vitaminers upptag i kroppen som magnesium och B-vitaminer.

mandeldryck

Sammantaget är kalcium avgörande för tillväxt och utveckling av ett barns kropp. Det är nödvändigt för starka ben och tänder, korrekt muskel- och nervfunktion och hälsosam blodpropp. Tillräckligt kalciumintag under barndomen och tonåren kan bidra till att barn växer upp med friska ben och tänder och minskar risken för benförlust senare i livet.

Om ditt barn är mjölkallergiskt ska du tänka på detta och se till att du ger det goda alternativ. Man kan ta kosttillskott men de flesta är överens om att det är bäst att få näringsämnena via kosten.