Ska du köpa Tongkat Ali i Sverige? Läs detta först!

Under senare år har en ganska intensiv diskussion om Tongat Ali pågått online. I takt med att allt fler svenska män upptäckte hur effektiv kosttillskottet gjort på en rot är för att höga testosteron och lust så ökade intresset. Många intygar att det här fungerar och rekommendar tongkatpreparat av flera olika skäl.

För några år sedan så var intresserade tvungna att köpa från USA, England och andra länder för att testa och det hände då och då att preparatet fastnade i tullen. Men nu kan du köpa Tongkat Ali i Sverige som dessutom är tillverkat här.  Det betyder med andra ord att du inte behöver vara rädd för tveksamma mixar med bly och annat skräp från andra länder så som det var tidigare.

Det finns alltså Tongkat Ali att köpa enkelt och smidigt från svenska butiker online till priser som är mycket rimliga. Men innan du gör detta så bör du läsa vidare för att förstå mer om detta tillskott. Det är otroligt viktigt att du använder det på rätt sätt för att få den önskade Tongkat effekten.

Vad är Tongkat Ali?

Tongkat Ali, även känd som Eurycoma longifolia, är ett kosttillskott som kommer från en växt som hör hemma i sydostasiatiska länder som Malaysia, Thailand och Indonesien. Det används ofta inom traditionell medicin i dessa regioner. Växtens rot är särskilt uppskattad och används ofta för att göra extrakt och pulver.

Tongkat Ali är känt för sina olika potentiella hälsofördelar:

Ökade testosteronnivåer: Extraktet är mest känt för sin potential att naturligt öka testosteronnivåerna hos män vilket kan ha olika effekter såsom förbättrad muskelstyrka, förbättrad sexuell hälsa och ökad libido.

Minskad stress: Vissa studier tyder på att Tongkat Ali kan hjälpa till att minska stresshormoner i kroppen och därigenom förbättra humöret och minska ångest. Kanske något att beakta om du har brännande fötter av stress.

Antimikrobiella egenskaper: Växten har visat antimikrobiella egenskaper vilket betyder att den kan hjälpa till att bekämpa vissa bakterier och infektioner.

Energi och atletisk prestation: Vissa människor använder Tongkat Ali för att öka energinivåerna och förbättra atletisk prestation även om de vetenskapliga bevisen som stöder denna användning är begränsade.

Andra medicinska användningsområden: I traditionell medicin har det använts för olika ändamål som att behandla malaria, feber, erektil dysfunktion och bakteriella infektioner.

tongkat ali piller

Det är viktigt att notera att även om Tongkat Ali används i stor utsträckning och tros ha dessa fördelar så stöds inte alla av dem av robusta vetenskapliga bevis. Dess effekter kan variera från person till person och det är viktigt att rådgöra med en vårdgivare innan du använder det. Särskilt för individer på medicinering eller med underliggande hälsotillstånd.

Friskare har tagit en titt på hur svenska användare upplever Tongkat preparat och det är spännande att se hur många som har lyckats byta ut medicin mot en kombination av tongkatpiller och andra naturliga preparat. Detta kan vara något att tänka på för dig som just nu tar en kemisk medicin för det som Tongkat Ali också kan fungera för.

Vilka effekter får du av Tongkat Ali?

Vilken Tongkat Ali effekt du kommer att få beror på flera saker. Om du har problem med låga testosteronnivåer så kan det mycket väl vara så att du ganska snabbt ser en skillnad. Tongkat Ali och testosteron effekten kan också leda till att du får förbättrad muskelmassa och styrka.

Andra möjliga Tongkat Ali effekter är:

 • Förbättrad sexuell hälsa: Relaterat till dess testosteronhöjande effekter kan Tongkat Ali förbättra sexuell funktion, öka libido och möjligen behandla erektil dysfunktion hos män.
 • Energi och uthållighet: Användare rapporterar ofta ökad energi och uthållighet vilket kan vara fördelaktigt för atletisk prestation och allmän vitalitet.
 • Muskelstyrka och kroppssammansättning: Det finns vissa bevis som tyder på att Tongkat Ali kan hjälpa till att öka muskelmassa och styrka, vilket potentiellt gör det till ett komplement av intresse för idrottare och kroppsbyggare.
 • Benhälsa: Preliminära studier tyder på att Tongkat Ali kan ha en positiv effekt på benhälsan då det kan vara så att man med detta extrakt kan förhindra kalciumbrist men mer forskning behövs på detta område.

Är det säkert?

Tongkat jämfört med andra kosttillskott:

Funktion/tillskott Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) Ashwagandha (Withania somnifera) Ginseng (Panax ginseng)
Ursprung Sydostasien Indien och Mellanöstern Östasien
Traditionell användning Öka testosteron, behandla erektil dysfunktion, malaria och infektioner Minska stress och ångest, förbättra uthållighet och koncentration Öka energi, hantera stress och förbättra sexuell funktion
Huvudsakliga fördelar Öka testosteron, förbättra sexuell hälsa, minska stress, antimikrobiella egenskaper Minska stress och ångest, förbättra kognitiv funktion, stärka muskler och massa Öka energi och uthållighet, stärka immunförsvaret, förbättra kognitiv prestanda
Vanliga former Extrakt, pulver, kapslar Kapslar, pulver, te Extrakt, pulver, kapslar, te
Känt för Öka testosteron och sexuell hälsa Minska stress och adaptogena egenskaper Energiökning och adaptogena effekter
Vetenskapliga bevis Finns, särskilt för testosteronförstärkning och sexuell hälsa Finns för stressreduktion och potentiella adaptogena effekter Finns för energiökning och vissa kognitiva fördelar, måttlig för sexuell hälsa
Biverkningar Relativt få, men kan inkludera irritabilitet och rastlöshet Mild, inklusive dåsighet och magbesvär Få, men kan inkludera sömnlöshet, huvudvärk och magproblem
Interaktioner Kan interagera med mediciner som påverkas av hormonnivåer Kan interagera med sömnmedel, sköldkörtelmediciner och immunosuppressiva medel Kan interagera med blodförtunnande medel, diabetesmediciner och koffein

Observera att effektiviteten och säkerheten hos dessa tillskott kan variera beroende på individuella faktorer, inklusive hälsotillstånd och andra mediciner. Det rekommenderas alltid att konsultera en vårdgivare innan du börjar med ett nytt kosttillskott. Dessutom kan det vetenskapliga stödet för fördelarna med dessa tillskott variera, och pågående forskning fortsätter att utforska deras fulla potential och begränsningar.

vild tongkat ali

 

5 frågor och svar om Tongkat

 1. Är Tongkat Ali olagligt i Sverige?

Idag kan du köpa Tongkat Ali i Sverige från etablerade hälsokostbutiker. Tidigare diskussioner om Tongkat Ali som olagligt har att göra med ett direktiv från EUs hälsomyndighet European Food Safety Authority. De gjorde en utvärdering som baserades på ett enormt stort intag på 2000 mg/kg kroppsvikt. Resultatet visade att det fanns en mindre risk för att skada DNA men då handlar det alltså om ett intag som är 10 gånger större än det som rekommenderas.

 1. Kan kvinnor använda Tongkat Ali, och i så fall, vilka fördelar kan de uppleva?

Ja, kvinnor kan använda Tongkat Ali. Även om det ofta förknippas med manlig hälsa så kan kvinnor också uppleva fördelar som förbättrade energinivåer, minskad stress och möjligen ökad libido. Men på grund av dess effekter på hormonnivåerna bör kvinnor konsultera en vårdgivare innan de använder det, särskilt om de är gravida, ammar eller har hormonkänsliga tillstånd.

 1. Har Tongkat Ali någon bevisad inverkan på atletisk prestation?

Tongkat Ali används ibland av idrottare för dess potential att öka energi, minska trötthet och förbättra uthålligheten. Vissa studier tyder på att det kan hjälpa till med muskelstyrka och fysisk prestation men mer forskning behövs för att bekräfta dessa effekter definitivt.

tongkat ali muskler
Tongkat Ali kan ha väldigt fin påverkan på atletisk prestation
 1. Finns det några specifika kost- eller livsstilsrekommendationer när du tar Tongkat Ali?

Det finns inga specifika kostkrav när du tar Tongkat Ali men en balanserad kost och hälsosam livsstil kan förbättra dess fördelar. Det rekommenderas i allmänhet att dricka ordentligt och undvika överdriven alkoholkonsumtion när du använder något örttillskott. Det är också viktigt att följa doseringsanvisningarna noggrant.

 1. Hur lång tid tar det vanligtvis att märka effekterna av Tongkat Ali?

Tidsramen för att lägga märke till effekterna av Tongkat Ali kan variera beroende på individen och den specifika fördel som eftersträvas. Vissa effekter, som förbättrad energi, kan märkas inom några dagar till en vecka, medan andra, som förändringar i testosteronnivåer eller muskelstyrka, kan ta flera veckor eller längre. Konsekvent och lämplig användning är nyckeln för att observera potentiella fördelar.

5 intressanta fakta om Tongkat

 1. Historisk användning i kaffe: I vissa delar av Sydostasien, särskilt i Indonesien och Malaysia, har Tongkat Ali historiskt malts och lagts till kaffet. Denna traditionella dryck, känd som Tongkat Ali-kaffe, konsumeras fortfarande idag för sina förmodade energihöjande egenskaper.
kaffe med tongkat
Du kan fortfarande köpa kaffe med tongkat ali!
 1. Smeknamnet malaysisk ginseng: Även om det är vetenskapligt känt som Eurycoma longifolia, så kallas Tongkat Ali ofta för malaysisk ginseng. Detta smeknamn härrör från dess välrenommerade adaptogena egenskaper som liknar de hos äkta ginseng trots att det inte är botaniskt släkt.
 2. Utrotningshotad status i det vilda: På grund av att man skördar tongkatroten intensivt samtidigt som det sker en förlusta av lämpliga livsmiljöer så anses vilda Tongkat Ali vara en skyddad art i vissa länder, inklusive Malaysia. Detta har lett till att växten har odlats under kontrollerade förhållanden för att möta efterfrågan och bevara vilda populationer.

  Tongkat Ali Sverige

 3. Användning i traditionella ritualer: Utöver dess medicinska användning har Tongkat Ali varit en del av traditionella ritualer och ceremonier i vissa kulturer. Tillskottet ansågs ha andliga egenskaper som kunde avvärja onda andar eller ge lycka.
 4. Variation i aktiva föreningar: Roten av Tongkat Ali innehåller en komplex blandning av föreningar, inklusive kvassinoider, alkaloider och andra bioaktiva element. Den specifika koncentrationen och balansen av dessa föreningar kan variera avsevärt beroende på växtens ålder, jorden och klimatet där den odlas vilket bidrar till variationer i dess effekter och styrka.