Testosteronet är ett av de viktigaste hormon som finns i den manliga kroppen. Det är med från tidig ålder och bidrar till att pojken utvecklas till man. Om du lider av brist på testosteron så kan det bero på underliggande sjukdom. Det går att utföra testosteron brist test men det gör du bara om du inser att du har symtom på lågt testosteron.
Vi ska ta en titt på vad testosteronbrist är samt vad du kan göra för att testa detta och för att behandla. Vi vill dock påpeka att denna artikel om testosteron brist och att öka testosteron inte är istället för att läkarbesök. Det är viktigt att du uppsöker vård om du inte mår bra eller känner dig orolig för din hälsa.
Du kan beställa testosteron test av saliv här. Det är ett enkelt test som du dessutom kan ta hand om diskret!
Vad är testosteron?
Testosteron är ett hormon som bildas i mannens testiklar. Detta sker när de hormonproducerande leydigcellerna är aktiva och bidrar med stimulans för bildandet av hormonet. Signalerna från leydigcellerna är inte alltid lika starka. Det här har att göra med var i livscykeln en man befinner sig.
Testiklarna är aktiva redan när barnet ligger i magen. Som mest under de tre första månaderna i magen och sedan igen strax innan pojken föds. Därefter kommer det att dröja tills puberteten innan det blir dags för ökad testosteronproduktion igen.
Effekterna på kroppen av testosteron
När en pojke kommer in i puberteten är det mycket märkbart vad testosteron gör i den manliga kroppen.
Då sker saker som att:
- Skäggväxt kommer igång
- Muskler växer sig större, särskilt över axlar och armar
- Personen blir längre
- Huden kan bli full av akne och finnar
- Hårväxten på huvudet avtar
- Könsorganen växer och den sexuella driften vaknar
- Struphuvudet och stämbanden förändras, en djupare röst utvecklas
När puberteten är över så kommer den manliga kroppen fortfarande att behöva testosteron eftersom kroppen har flera funktioner som behöver detta hormon. Det är till exempel så att mannens testiklar fortsätter att producera både testosteron och spermier tills dagen han dör.
Män har inget klimakterium och det beror på detta hormon. Fast det finns alltså något som kallas för testosteronbrist.
Vad är testosteronbrist?
Precis som det låter är testosteron brist samma sak som att produktionen av hormonet testosteron minskar i kroppen. För att det ska klassas som testosteronbrist så mäter man testosteronhalten i kroppen samtidigt som man ser på om det finns symtom på testosteron brist.
Normalt sett är det sjukdomar som kan vara kroniska som leder till bristen. Det är vanligast att bristen uppstår vid stigande ålder men den kan också förekomma bland yngre. Vid övervikt så kan bristen utvecklas och det kan ske i alla åldrar.
Det är inte så vanligt med brist på testosteron. De flesta har normala nivåer livet ut.
Några tillstånd som kan leda till brist är:
- HIV
- KOL
- Hypofystumör
- Fetma
- Osteoporos
- Typ 2 diabetes
- Njursjukdom
- Vissa läkemedel som ketokonazol och opiater
Symtom på testosteronbrist:
- Impotens
- Minskad muskelmassa
- Nedstämdhet
- Orkeslöshet
Det ska noteras att de här symtomen smyger sig på. Det är inte så att du plötsligt inser från en dag till en annan att du har dem. Det gör det hela lite lurigt. Du kan nämligen vänja dig vid att ha mindre ork och mindre lust och tro att det är ditt normaltillstånd.
Testosteron test – Ta reda på om du lider av testosteronbrist
För att fastställa att du verkligen lider av brist på hormonet testosteron kan du utföra ett test. Testosteron test kan ordineras av läkare men kan också beställas hem. Det kanske känns lite diskretare. Det är förstås viktigt att ta resultaten av hemmatest på allvar.
Du kanske vill testa att behandla själv och försöka öka testosteron naturligt men det är väldigt viktigt att vara helt säker på att det verkligen rör sig om detta. Det kan ju vara så att du har en sjukdom som du måste behandla och att det inte räcker att försöka öka testosteron för att du ska må bra igen.
Lågt testosteron värde hos en man behöver inte vara detsamma hos en annan. Det gäller att få en korrekt analys och tolkning av ett testosteron test. På grund av detta kanske det ändå blir så att du blir tvungen att ta ett eller två blodprov för att undersöka detta med hjälp av läkare närmre.
Testosteron tillskott – Öka lågt testosteron med testosteron kosttillskott
Det finns läkemedel för att öka testosteron men dessa ska skrivas ut av en läkare. Fast det finns också andra vägar att gå. Idag kan du vända dig till en butik som Svenskt Kosttillskott online för att beställa produkter i detta syfte. Du kan ta en titt på detta kosttillskott för att förbättra kroppens produktion av testosteron genom att tillföra utvalda mineraler.
Kosttillskott är förstås inte samma sak som läkemedel och det är viktigt att undvika självordinering. Du bör alltid utröna om du verkligen lider av bristen på hormonet eller inte. Men notera att det finns naturliga tillskott som Tongkat Ali som du kan använda för att öka lusten och även få bättre idrottsprestation.
Läs även recensioner av testosteron tillskott innan du börjar använda. Om du ser att andra med samma problem upplever att ett visst tillskott för ökad testosteronproduktion fungerar så kan det vara en indikation om att det är en bra produkt.
Öka testosteron naturligt – 9 sätt som kan fungera
Det finns forskning som visar att vissa saker kan öka risken för testosteron brist. Så utöver att ta testosteron tillskott så kan du försöka förändra det som skulle kunna öka risken. Det här kan ses som förebyggande åtgärder såväl som något som kan ge effekt om du har fått brist på testosteron konstaterad.
- Viktnedgång. Banta, träna och bli av med övervikten. Det motverkar den risk som övervikt innebär för minskad halt av testosteron i kroppen.
- Träna mer. Det verkar som att explosiv träning kan öka testosteronhalten i kroppen. Kör korta men explosiva pass kanske med en personlig tränare för att lära dig hur du ska träna på rätt sätt.
- Träna tungt. Tung styrketräning verkar också ha en förhöjande effekt på testosteronhalten.
- Träna på morgonen. Det kan också vara smart att träna på morgonen om du vill öka hormonproduktionen.
- Få i dig mer zink. Kroppen behöver zink för att kunna producera testosteron. Om du har zinkbrist kan det vara smart att se till att få i sig mer av detta mineral via kosttillskott såväl som din kost.
- Stressa mindre. När du stressar utsöndras hormonet kortisol i din kropp. Det har en hämmande effekt på produktionen av testosteron. Du kan alltså gynnas av att varva ner mer och fly stressen.
- Satsa på ditt samliv. Det har länge trotts att man ska ta vilopauser från samlivet för att öka testosteronhalten i kroppen men forskning har visat att det är tvärtom. När du har varit tillsammans med din partner ökar halten av hormonet i din kropp.
- Fimpa för gott. Rökning kan påverka testosteronproduktionen negativt så fimpa för gott!
- Sluta med sockret. När du äter socker så kommer dina testosteronnivåer att gå ner drastiskt. Det har man sett i studier och går ju hand i hand med annan forskning som visar att raffinerat socker har mycket negativ påverkan på vår hälsa.
- Fortsätt med kaffet. Kaffe kan dock ha en positiv effekt på lågt testosteron så det kan du fortsätta med!