Har du också drabbats av padelfeber?

Att racketsporter är populära i Sverige är inget nytt. Kanske var du barn då Björn Borg visade världen att Sverige är källan till proffstennis. Kanske var det just Borg och Edbergs framgångar som fick dig att älska sporten som du fortfarande njuter av på fritiden.

Men på senare år är det inte tennis eller pingis som står i centrum för racketsportfantaster. Det är padel som är ropet. Har du också drabbats av padelfeber?

Vad är padel?

Padel är en sport som spelas med särskild utrustning. Du kan ta en titt på guider som finns på sidor som pingiskhan.se för att hitta rätt racket. Där kan du läsa om olika typer av padelracket och hitta det som passar din nivå och din budget. Ett padelracket påminner om tennisracket men har en plan yta med färre hål.

Bollarna som används för padel ser ut som tennisbollar men de är inte kika hårt pumpade. Utöver racket och boll behöver du också gymnastikkläder som passar för sport inomhus. Padel spelas nämligen på inomhusbanor. Två spelare står på varsin sida om ett nät. Precis som i tennis. Poäng räknas också som i tennis.

Några unika punkter för padel är:

  • Servern går alltid diagonalt mot server-rutan på motståndarens sida.
  • Det går bra att studsa serven mot glasväggen men inte i galler.
  • Varje spelare får två servar på sig.
  • Om du slår din serve i väggen på motståndarens sida är den ute. Den måste först studsa i marken.
  • Du kan använda din egen glasvägg för att slå över bollen till motståndarens planhalva.
  • Du kan inte slå in bollen i gallret på din egen sida.

Padel är inte svårt men det kan förstås ta lite tid att vänja sig vid reglerna. Detta särskilt om du är van vid att spela tennis. De flesta tycker dock att padel är riktigt kul så det är roligt att lära sig och öva på sporten.

padelracket

En mycket populär sport i Sverige

Enligt Svenska Padelförbundet finns det numera minst 100 padel-föreningar i Sverige. Sporten kom igång i Skåne men har sedan spritt sig över hela Sverige. Numera kan Båstad ses som en padel-hub och det är kanske inte så konstigt med tanke på stadens förankring inom racketsport. Den första padelklubben i Sverige kom just till i Båstad.

När padel introducerades i Sverige var det främst män i 30-årsåldern som spelade. Idag är det mycket mer spritt. Kvinnor, män, ungdomar och barn intresserar sig för padel. Det är mycket troligt att sporten bara kommer att växa i popularitet.

Vilka kläder ska du ha för padel?

Det finns särskilda kläder för padel men du måste inte köpa detta när du börjar med sporten. Ha en bra sportbehå och välj sedan bra skor som hade fungerat lika fint för tennis. Bekväma kläder är ett måste för du måste kunna röra dig fritt och dynamiskt då du spelar padel.

Sedan kan det förstås vara skönt att massera med massagepistol efter ett padelpass. Det är nämligen intensivt att köra padel för både armar och ben. Stretching och massage är bra för att lindra eventuell träningsvärk om du inte är i så god form.

En framtidssport för folkhälsan

Precis som att vi kan se sporter som golf som folksporter som gör gott för så många är chansen god att det blir samma sak med padel. Det byggs fler padelbanor och alltfler får upp ögonen för sporten. Den är social och ett utmärkt sätt att stärka immunförsvaret både med träning och den glädje som kommer av att umgås på detta vis.

Summering

Padel är en rolig sport som växer i popularitet i Sverige. Den påminner om tennis och är tillgänglig för alltfler med nybyggda padelanläggningar. Sporten är nyttig och kul och är enkel att komma igång med. Allt du behöver är ett racket som passar din nivå samt en boll. Träningskläder kan du välja efter eget tycke och när du blir bättre på sporten kanske du köper skräddarsydda padel-träningskläder.

Padelfebern har dock inneburit att många skadar sig, kika här:

 

Leave a Comment