Svagt immunförsvar – Den snabba vägen till bättre immunförsvar!

Du kan inte isolera dig från varje virus och bakterie som finns i vår värld. Men du kan boosta ditt immunförsvar för att minska risken att bli sjuk. Hur kan du förbättra immunförsvaret snabbt? Det är inte alls så komplicerat som det kan verka.

Faktum är att du kan göra 6 saker redan nu för att stärka immunförsvaret omedelbart bums!

 1. Vitaminer

C-vitamin är känt för att stärka immunförsvaret. C vitamin kan också kallas för en antioxidant och det finns tecken på att detta ämne kan vara med och motverka skadliga effekter på grund av virus. Det finns också professorer och läkare som talar om att C vitamin faktiskt skulle kunna fungera som botemedel mot allvarliga sjukdomar men det här anses kontroversiellt. En svensk professor som vågar tala öppet om detta och som har mycket spännande att säga om saken är Lars Bern.

Lars Bern säger att bästa C vitamin att ta är det som kallas för Liposomalt. Du kan se exempel på Liposomalt C vitamin här. Det här är också en variant som är Liposomal. Liposomalt C vitamin är starkt och kan ge den önskade effekten som både skyddar dig mot att bli smittad och som ger dig extra kraft att klara en infektion om den ändå sker.

Ett annat c-vitamintillskott som är mycket populärt är rent C vitamin pulver som du kan läsa mer om här på Svenskt Kosttillskott, klicka här. Ett pulver kan vara smartare än tabletter för det är enkelt att blanda i dryck. Därmed är det också enklare att ge till de som inte tycker att det är så lätt att svälja tabletter.

Med pulver kan du sprida ut ditt intag över dagen. Du kan hälla på 10 mg i en flaska med vatten och dricka lite då och då. Det kan vara något som ger immunförsvaret en helt fantastisk boost och som också hjälper dig att bli frisk snabbare om du till exempel drabbas av virus och blir förkyld.

 1. Motion

Med motion kan vi till och med få hjärnan att växa och därmed förbättra minnet! Att röra på sig är otroligt viktigt. Försök få in 20–30 minuter varje dag då du går snabbare, cyklar, simmar eller springer. Det viktigaste är att få igång en högre puls. Om varje dag är omöjligt bör du sikta på 3-4 gånger per vecka.

Betänk hur du kan lägga om din livsstil för att få in mer rörelse. Kanske kan du hoppa av bussen eller parkera på annan plats för att sedan promenera raskt. Om du ska träffa en kompis för att umgås kanske ni kan göra det under en snabb promenad i parken.

Det kan också vara klokt att investera i ett träningsredskap som ett löpband som gör det lätt att ta hand om motionen som kan motverka dåligt immunförsvar hemma. Med löpbandet kan du ju köra igång pulsen utan att byta till andra kläder och vid det klockslag som passar dig bäst. Ta en titt här på ett prisvärt löpband för hemmabruk som har fått bäst i test.

 1. Glädje

Att vara glad är också bra för nedsatt immunförsvar men det är klart att du kan undra hur man blir glad på beställning. Det är inte så att dåligt immunförsvar beror på att du inte skrattar tillräckligt. Men att skratt faktiskt kan stärka immunförsvaret. Det har forskning bevisat! Du kan skratta dig frisk!

Du kan redan nu boka in en middag med standup här, eller varför inte spela in en egen skiva med en god vän? Gör något som du blir riktigt glad av! Boosta immunförsvaret samtidigt som du har kul och ler och skrattar.

 1. Bättre sömn

Det är viktigt att sova gott för att motverka lågt immunförsvar. Du behöver en bekväm säng, en bra kudde och rätt temperatur i rummet. Klassiska tips är att undvika skärmar där du ska sova. Och dessutom kan det vara bra att stänga av tv, telefon och andra skärmar en timme innan du går och lägger dig.

Det är också bra att låta bli kaffe och andra stimulerande matvaror när det snart är dags att sova. Installera möjligheten till mjukare ljussättning i ditt hem för att förbättra din naturliga sömncykel. Det går att använda sig av melatonin för att bli lugn och somna. Du kan köpa naturligt melatonin på Medicino här.

Du måste inte köpa en ny säng för att sova bättre. Du behöver inte ens kasta ut madrassen som du har nu. Du kan helt enkelt köpa en magnetmadrass för att motverka värk och förbättra din sömn. Ta en titt på Velloflex Comfort genom att klicka här!

 1. Din kost

Det du äter får betydelse för hur starkt eller svagt ditt immunförsvar är. Det kan tyckas vara en självklarhet att god kost också hjälper dig att bygga upp immunförsvaret. Här finns det många intressanta studier som visar hur till exempel saker som periodisk fasta kan göra att du blir starkare och håller dig friskare.

Om du vill förbättra immunförsvaret snabbt kan du helt enkelt sluta äta efter en viss tid och vänta tills nästa dag för att på så vis hjälpa din kropp. Det kräver inte mer än vilja och lite smart planering av måltiderna. Redan inom några dagar kan ditt immunförsvar bli bättre!

Kom ihåg att bakteriefloran i ditt tarmsystem påverkar ditt immunförsvar. Vår tarmflora tillhär det adaptiva immunförsvaret som vi kan påverka. Det gör du genom att äta kost som tillför goda bakterier till tarmfloran. Du kan också ta probiotika för att vara riktigt snäll mot tarmarna. Det finns tabletter som innehåller bakterierna som är så bra.

Ta en titt här för att se ett preparat som ger denna fördel. Det kan vara klokt att använda om du till exempel har tagit antibiotika och därmed rubbat den naturliga balansen som är så viktig för ett starkt immunförsvar.

 1. Kolloidalt silver

Det här är också en produkt som måste nämnas. Kolloidalt silver anses vara en riktigt booster för immunförsvaret. Så pass att folk som redan har blivit sjuka upplever att de blir friska snabbare av att använda sig av detta vatten. Du har inget att förlora på att prova och det är en produkt som du bör ha hemma om du vill ha lite mer att motverka virus och bakterier med.

Du kan köpa äkta kolloidalt silver här på Svenskt Kosttillskott.

Frågor och svar om vårt immunförsvar

Här är några mycket vanliga frågor om vårt immunförsvar som kan hjälpa dig när du vill ditt immunförsvar stärka på kort tid!

Vad är immunförsvaret?

Det heter också infektionsförsvar och immunsystem. Vårt immunförsvar är ett system som finns i kroppen för att försvara den mot virus, bakterier såväl som mot celler som gjorts om till cancerceller. Människan har två typer av immunförsvar:

 1. Ospecifikt immunförsvar

Det här är immunförsvaret som vi föds med. Det kan inte anpassa sig till antigener.

 1. Adaptivt immunförsvar

Det är B- och T-lymfocyterna i vår kropp som driver det adaptiva immunförsvaret. Det här systemet fungerar på så vis att vita blodkroppar ger sig på angrepp av olika slag. Det här systemet kräver en del tid att byggas upp. Det är därför som det kan gå många dagar innan vi känner att en virusinfektion vänder.

Vårt immunförsvar skyddar oss mot patogener. Exempel på patogener är:

 • Virus – Virus tar sig in i celler och ändrar deras funktion. Cellen kan börja producera mer virus och sedan skicka detta till andra celler som genomgår samma process.
 • Bakterier – Det finns goda bakterier och det är inte dessa vi talar om när det handlar om patogener. Bakterier som orsakar sjukdomar är patogener. De förstör våra celler.
 • Svamp – Svamp som vi kan få på fötter, händer och naglar är också patogener.
 • Amöba – Amöbor räknas också som en form av patogen och här är det ju tal om ett slags djur.
 • Mask – Maskar är också patogener. Intressant att notera är att samma del av immunförsvaret som har med allergier att göra behandlar maskinfektioner. Här kan forskning komma att avslöja intressant information som kanske förändrar hur vi ser på både allergier och mask!

Här är en underbar video med Agne Paulsson som förklarar vårt immunförsvar på ett sätt som alla kan förstå. Se hela serien för att sätta dig in i hur din kropps immunförsvar fungerar.

Kan stärkt immunförsvar hjälpa mot Corona viruset?

Under 2020 spreds skräcken för Corona viruset över hela världen. Det var inte första gången vi blev medvetna om att virus faktiskt kan döda. Det är inte säkert att ett vanligt immunförsvar klarar av virus som Corona och då undrar vi hur det kan botas.

I början av 2020 fanns det inget vaccin eller annat botemedel mot Corona viruset. Det bästa rådet blev då att bygga upp immunförsvaret för att klara sig bättre mot viruset om det skulle nå hemtrakterna. Det här är en sanning som gäller för alla virus. Vi ska komma ihåg att folk dör varje år av vanliga influensavirus så det är verkligen klokt att hjälpa immunförsvaret hos vuxna och barn som en gardering.

Varför har jag svagt immunförsvar?

Det kan bero på flera olika saker. Men du bör se på de sex punkterna ovan. Om du inser att du kanske inte rör dig tillräckligt, får i dig lite C vitamin och inte sover bra har du några möjliga infallsvinklar. Svagt immunförsvar behöver inte bero på en enda sak. Många gånger är det kombinationer som leder till tillståndet. Den goda nyheten är att du kan göra väldigt mycket själv för att förändra detta och få bättre immunförsvar!

Kan stress skada mitt immunförsvar?

Stress kan skada kroppen på flera sätt! Om du lever ett stressigt liv bör du göra något åt det. Det här är verkligen inte bra för dig eller för ditt immunförsvar. Men ta saker steg för steg. Det är ju inte meningen att du ska börja stressa mer för att du vill komma åt din stress!

Tänk på att stress inte bara handlar om att ha mycket att göra. Om du till exempel går och oroar dig för hur du ska komma ihåg att byta däcken på bilen i tid eller gå till tandläkaren innan det blir hål kan det leda till mental stress. En sådan enkel sak som en kalender där du bokar in däckbyten, tandläkarbesök och annat som krävs i vardagen kan vara en god lösning.

Här får du fina råd för hur du kan dra ner på stressen med en lätt andningsövning som du kan göra nu på en gång:

https://www.youtube.com/watch?v=RBe6L5RiAfw

Varför har vissa sämre immunförsvar än andra?

Vi har olika immunförsvar redan från födseln. Men du behöver inte bli sur på dina föräldrar för att du alltid drar på dig förkylningar! Det adaptiva immunförsvaret kan vi bygga upp så länge vi lever. Det gäller bara att du tar en titt på hur du lever och vad som kan förbättras för att göra något åt ett dåligt immunförsvar.

Var finns immunförsvaret?

I hela kroppen. När du utsätts för ett virus eller en bakterie är det först det medfödda immunförsvaret som kan skapa en inflammation som gör att angriparen dör. Om viruset eller bakterien tar sig genom detta system kommer det adaptiva immunförsvaret att ge sig på angriparen med T och B celler.

Kan man bli immun mot virus?

När T och B celler har varit med och slagit ut ett virus kommer detta att finnas kvar i kroppen som ett minne i cellerna. Det betyder att ett nytt angrepp kan behandlas mycket snabbare. Det här kallas för att bli immun.

I praktiken betyder det att du inte blir sjuk igen av samma virus eftersom din kropp känner igen det. Det är också på detta vis som vaccinationer fungerar. Man kan säga att vacciner fungerar som en slags lärare om infektioner för vår kropp. Det är därför som de är så effektiva och viktiga.

Hur fungerar vaccin?

Vacciner stimulerar vårt immunförsvar att skapa antikroppar mot infektioner utan att på riktigt infektera kroppen.

Spännande fakta om immunförsvaret

Här är några intressanta fakta om immunförsvaret som också kan hjälpa dig att tänka och göra på rätt sätt för att förbättra ditt immunsystem.

Myter om immunförsvaret

Det finns gott om myter om våra immunsystem och det här är något som de som tillverkar mediciner och kosttillskott drar nytta av. Några vanliga myter är:

 • Ett aktivt immunförsvar är samma sak som bättre hälsa. Det här låter ju bra men faktum är att ett hyperaktivt immunförsvar är det som leder till allergiska reaktioner mot icke giftiga ämnen. Det här är också något som hänger ihop med sjukdomar som diabetes och artros.
 • Ett större intag av vitaminer än det som rekommenderas kan förbättra ditt immunförsvar. Det här är ett påstående som än så länge inte kan bevisas med studier. Men det finns mycket seriösa personer som hävdar detta. Om du tänker testa ska du säkra dig om att ett större intag i varje fall inte kan försämra din hälsa!
 • Vacciner är en risk för din hälsa. Det mesta innebär en risk. Vacciner har gjort vår värld mycket bättre tack vare att dödliga sjukdomar helt utrotats. Folk runtom i världen dör fortfarande av sjukdomar som inte ens finns i Sverige tack vare vaccinering.
 • Influensasprutan kan försvaga ditt immunsystem och öka risken för att du blir sjuk. Det är mycket större risk för att bli sjuk om du har dålig kosthållning än om du tar en spruta mot influensan. Influensasprutan kan faktiskt göra att du inte blir sjuk även om du kommer i kontakt med viruset!
 • Feber kan försvaga ditt immunsystem. Inte sant! Febern hjälper ditt immunsystem att ta kål på angriparen! Vare sig bakterier eller virus trivs inte i högre temperaturer. Högre temperatur i kroppen gör cellerna snabbare. Då kan de reagera på invaderande bakterier snabbare.
 • Stress kan ge ett svagt immunsystem. Om du har det bråkigt, lever med en kronisk sjukdom eller på andra sätt upplever daglig stress kan det slita på ditt immunsystem. Det finns studier som visar att kronisk stress kan leda till att du lättare blir förkyld eller drar på dig sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes.

Optimism kan vara bra för immunförsvaret

Det finns studier som visar att optimism kan vara bra för ditt immunförsvar. Den kan leda till att det fungerar bättre. Du kan alltså tjäna på att försöka fokusera på det som är bra i ditt liv hellre än att gräva ner dig i allt som är jobbigt!

Allergier och immunsystemet

Allergier är resultatet av att ditt immunförsvar svarar på falskt alarm. Alla andra njuter av våren och du börjar nysa! Immunsystemet reagerar på allergener som är helt harmlösa och det är detta som ger allergiska reaktioner som klåda, snuva och mer.

Inte bra att vara för renlig

Om du är alltför renlig kan det leda till att ditt immunförsvar inte fungerar som det ska. Tvätta händerna men bli inte för fanatisk med städningen och en massa duschar för att hålla en god balans.

Leave a Comment