Vad är bäst för ländryggsvärk – promenader eller yoga?

Kronisk ländryggssmärta drabbar miljontals människor över hela världen. Detta tillstånd sägs ha en prevalens på 10-20 %. Det finns flera behandlingsalternativ men träning rekommenderas ofta som en icke-farmakologisk intervention. Bland de populära träningsformerna rekommenderas promenader och yoga.

Det debatteras dock om vilken träningsform som är mer effektiv för att hantera kronisk ländryggssmärta. Vi ska ta en titt på dessa två metoder för att försöka nå en slutsats om vad som kan fungera bäst för dig som har ont i ländryggen.

Fördelar med att promenera för kronisk ländryggssmärta

Promenader är en form av aerobisk träning med låg effekt som involverar upprepade rörelser av ben och höfter. Det är en säker och tillgänglig träningsform för personer med kronisk ländryggssmärta.

promenera

Här är några fördelar med att promenera:

  • Stärker musklerna: Att gå innebär att du stärker musklerna i benen, höfterna och nedre delen av ryggen vilket kan lindra kronisk ländryggssmärta.
  • Förbättrar hållning: Promenaden främjar god hållning och det kan minska belastningen på nedre delen av ryggen och förbättra ryggradens inriktning.
  • Förbättrar blodcirkulationen: Promenader förbättrar blodcirkulationen som levererar syre och näringsämnen till musklerna, inklusive de i nedre delen av ryggen.
  • Förbättrar humöret: Gångturer frigör endorfiner som är naturliga smärtstillande medel som kan förbättra humöret och minska stressnivåerna.
Du kan bli glad av att promenera!

Fördelar med yoga för kronisk ländryggssmärta

Yoga är en form av sinne-kroppsövningar som kombinerar fysiska ställningar, andningsövningar och meditation. Det har blivit populärt som en kompletterande terapi för kronisk ländryggssmärta.

Här är några fördelar med yoga:

  • Ökar flexibiliteten: Yoga främjar flexibilitet och rörlighet vilket kan lindra stramhet och stelhet i nedre delen av ryggen.
  • Stärker coremusklerna: Yogaställningar engagerar corenmusklerna vilket kan förbättra hållningen och stödja nedre delen av ryggen.
  • Minskar inflammation: Yoga har visat sig minska inflammation i kroppen vilket kan bidra till kronisk ländryggssmärta.
  • Främjar avslappning: Yoga innehåller andningsövningar och meditation, vilket kan minska stress och främja avslappning.

Vilket är bättre för kronisk ländryggssmärta – promenader eller yoga?

Både promenader och yoga har sina unika fördelar vad gäller behandling av kronisk ländryggssmärta. Men valet mellan de två beror i slutändan på individuella preferenser, fysiska förmågor och livsstilsfaktorer.

Här är några överväganden som hjälper dig att välja:

1. Smärtans svårighetsgrad: Om du har svår kronisk ländryggssmärta kan det vara lämpligare att börja med att promenera innan du går vidare till yoga eftersom vissa yogaställningar kan förvärra smärtan.

2. Fysisk förmåga: Om du har begränsad rörlighet eller har svårt att stå under långa perioder kan promenader vara ett lämpligare träningsalternativ än yoga.

3. Tidsbegränsningar: Om du har ett fullspäckat schema kan promenader vara bekvämare eftersom det inte kräver någon speciell utrustning eller plats.

4. Andra sjukdomar: Om du har fler hälsoproblem som högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom kan promenader vara ett säkrare träningsalternativ än yoga. Detta eftersom vissa yogaställningar kan öka blodtrycket.