Buffrat eller obuffrat C vitamin: vad bör du veta?

Vitamin C är ett viktigt näringsämne. Vi behöver rätt mängd av det i kroppen för vårt immunförsvar, väl fungerande sårläkning och kollagensyntes. Det är också en kraftfull antioxidant som kan verka skyddande mot cellskador orsakade av fria radikaler. Vitamin C finns i många livsmedel som citrusfrukter, bär och bladgrönsaker. Det finns också tillgängligt i tilläggsform, med två huvudtyper: buffrat och obuffrat vitamin C.

Vad är buffrat C-vitamin?

Buffrat C-vitamin är en typ av C-vitamintillskott som är formulerat för att vara mindre surt än obuffrat C-vitamin. Det marknadsförs ofta som “snällt” eller “icke surt” C-vitamin. Buffrat C-vitamin är vanligtvis en kombination av askorbinsyra och mineralsalter som kalcium eller magnesium. Dessa mineralsalter fungerar neutraliserande av surheten i askorbinsyra. Det är detta som gör det lättare för magen att hantera ett intag av buffrat vitamin C.

Vad är obuffrat C-vitamin?

Obuffrad C-vitamin, även känd som askorbinsyra, är en ren form av C-vitamin som är mycket sur. Den används ofta i högre doser för att stödja immunförsvaret eller som en antioxidant. Men höga doser av obuffrat C-vitamin kan orsaka gastrointestinala besvär hos vissa individer. Detta eftersom surheten kan irritera magslemhinnan.

Fördelarna med buffrat C-vitamin

Buffrat C-vitamin har flera fördelar jämfört med obuffrat C-vitamin:

1. Lättare för magen: Buffrat C-vitamin är mindre surt än obuffrat C-vitamin. Det betyder att det är mindre sannolikt att orsaka magbesvär.

2. Bättre absorption: Buffrat C-vitamin absorberas lättare av kroppen vilket innebär att det kan vara mer effektivt för att höja C-vitaminnivåerna i blodet.

3. Högre pH: Det högre pH-värdet för buffrat C-vitamin gör att det är mindre benäget att skada tandemaljen.

4. Mineralfördelar: Buffert C-vitamin innehåller mineralsalter som kalcium och magnesium vilket kan ge ytterligare hälsofördelar.

 

Du kan få i dig mer C vitamin via kosten såväl som med tillskott av buffrat eller obuffrat vitamin C

Fördelarna med obuffrad C-vitamin

Obuffrat C-vitamin har också flera fördelar:

1. Stark antioxidant: Obuffrat C-vitamin är en stark antioxidant som liksom björkticka, NAC och vitamin E kan hjälpa till att skydda mot cellskador orsakade av fria radikaler.

2. Stöd för immunsystemet: Höga doser av obuffrat C-vitamin har visat sig stödja immunförsvaret och det särskilt under tider av stress eller sjukdom.

3. Kollagensyntes: Obuffrat C-vitamin är avgörande för kollagensyntesen vilket hjälper till att upprätthålla frisk hud, ben och leder.

Källor till buffrat och obuffrat vitamin C

Buffrat och obuffrat C-vitamin kan båda hittas i tilläggsform. Buffrat C-vitamin är ofta märkt som C-vitamin som är snällt eller inte surt och det kan hittas i många hälsokostbutiker och hos online-återförsäljare. Obuffrad C-vitamin säljs vanligtvis som askorbinsyra och kan också hittas i många hälsokostbutiker och online-återförsäljare.

C-vitamin kan också erhållas genom kosten genom att konsumera livsmedel som innehåller mycket C-vitamin såsom citrusfrukter, bär och bladgrönsaker. Då kommer det på helt naturlig väg att vara snällt eller buffrat. Detta eftersom det då går hand i hand med andra näringsämnen som kan ha en dämpande effekt på surhetsgraden.