Sprängticka – Allt du behöver veta om chaga svamp

Björken har så många nyttiga ämnen för oss människor. Ett sådant ämne som du kanske har hört talas om är sprängticka som är en form av svamp som växer på trädet. Denna svamp kallas också för chaga svamp och är full av nyttiga antioxidanter som kan göra gott för din hälsa.

Men vad är chaga svamp och hur kan du använda den? Vi ska ta en titt på detta nyttiga tillskott som du kan använda i dryck eller ta som kapslar.

Här är några exempel på bra sprängticka produkter:

Chaga pulver

Ekologiskt chagapulver

Pris 149 kronor

Se produkt här!

Chaga extrakt

Sprängticka som droppar

Pris 219 kronor

Se produkt här!

Chaga kapslar

Chaga som tillskott

Pris 265 kronor

Se produkt här!

Chaga elixir

Chaga elixir med ginseng

Pris 299 kronor

Se produkt här!

 

Mer om sprängticka som också kallas för björkticka

Chaga svamp, eller sprängticka, är även känd som Inonotus obliquus. Det här är en typ av svamp som växer på björkträd i kalla klimat. Den finns i Sverige såväl som i Ryssland, Korea, Nordeuropa och vissa delar av Nordamerika.

Björk svamp har använts i århundraden inom traditionell medicin på grund av dess påstådda hälsofördelar. Den som har testat kan uppleva att chagan är minst lika effektfull som andra antioxidanter som C vitamin, E vitamin och NAC.

Hur använder jag sprängticka kosttillskott?

Sprängticka svamptillskott finns i olika former som kapslar, pulver och teer. Det kan du också se i tabellen här ovan.

Här är några sätt att använda björkticka:

Kapslar: Ta björkticka i kapselform, vanligtvis med vatten, enligt anvisningarna på förpackningen. Det är bara att svälja kapseln som den är.

Pulver: Tillsätt chagapulver till smoothies, kaffe eller andra drycker. Du kan också blanda ticka på björk i pulverform i din gröt.

Te: Låt ditt chaga te lösas upp i varmt vatten och njut av den goda smaken. Du kan använda tillsatser som honung om du vill att det ska bli sötare. Det går också att blanda björk svamp med andra ingredienser som ginseng eller torkade blad som du väljer för ännu finare effekt.

Tinktur: Blanda chagatinktur, eller extrakt, med vatten eller juice och drick. Extrakt kan du också droppa i olika matprodukter som yoghurt eller gröten. Det kan också användas i smoothies.

I krämform: Applicera chaga kräm eller björksalva på huden. Detta kan verka lindrande. Om du vill att din chaga svamp ska ta sig genom hudbarriären kan du använda rent extrakt med DMSO. Men då är det viktigt att du inte använder något annat än ren björk svamp eftersom DMSO kommer att ta ämnet med sig genom huden.

chaga svamp
Du behöver inte äta chaga svamp på tallriken då den finns i pulverform och som kapslar!

5 exempel på vad Chaga-tillskott kan vara bra för

Stöd för immunsystemet: Chaga svampar innehåller föreningar som kan hjälpa till att stödja immunförsvaret och skydda mot sjukdomar. Du kan alltså stärka ditt immunförsvar både på ett förebyggande vis och då det redan kämpar mot en infektion.

Antioxidant: Chaga svamp innehåller mycket antioxidanter vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot fria radikaler. Detta kan vara bra om du vill göra insatser för att bromsa åldrandet. Det är bra för din hud och för kroppens hälsa.

Antiinflammatorisk: Sprängticka chaga svamp innehåller antiinflammatoriska föreningar som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Mycket bra när du vill behandla olika typer av hälsoproblem som infektioner såväl som stickningar i fötter.

Matsmältningen: Sprängtickan har prebiotiska egenskaper som kan hjälpa till att stödja matsmältningens hälsa. Detta kan vara bra när du vill gå ner i vikt och då du försöker läka ditt tarmsystem för att till exempel bli av med allergier och få mer energi.

Energi: Chaga svampen kan hjälpa till att öka energinivåerna och minska trötthet. Detta kan vara bra under vinterhalvåret då du känner dig hängig och kanske upplever att du drabbas av depression när du inte orkar ta dig igenom dagens sysslor.

Du kan odla egen björkticka och göra te:

5 alternativ till chaga svamp

Det finns fler svampar som kan ha liknande effekt som chaga svampen. Om du tycker att chaga pris per kilo är för högt kanske du kan finna ett annat alternativ som ger liknande effekter. Här är några exempel på vad som kan fungera.

Reishi svamp: Reishi-svamp är en annan typ av svamp som har använts i traditionell medicin. Det är känt för sina immunstödjande egenskaper.

Cordyceps svamp: Cordyceps svamp tros öka energi- och uthållighetsnivåer. Den kan vara av särskilt intresse för dig som tränar hårt.

Igelkottssvamp: Lion’s Mane svamp kallas för igelkottssvamp på svenska och den har studerats för dess potentiella kognitiva fördelar, inklusive minne och fokus. Den här svampen kan vara bra för din hjärna!

Kalkonstjärtsvamp: Kalkonstjärtsvamp är rik på antioxidanter och har studerats för dess immunstödjande egenskaper.

Shiitakesvamp: Shiitakesvamp är en populär kulinarisk svamp som också kan ha potentiella hälsofördelar. Dessa kan vara immunstöd och antiinflammatoriska egenskaper.

Du kan också kika på andra tillskott som fungerar genom att tillföra kroppen antioxidanter. Det finns många möjligheter och du kan givetvis variera dig. Men det är många som skriver under på att sprängtickan är en säker väg till bättre hälsa och du har ju inte mycket att förlora på att testa!

björkticka

Sammantaget kan chaga svamptillskott erbjuda en rad potentiella hälsofördelar. Det är dock alltid en bra idé att prata med en sjukvårdspersonal innan du lägger till några tillskott till din rutin. Detta särskilt om du har hälsoproblem och tar mediciner. Ta upp frågan nästa gång du besöker din vårdgivare för en hälsocheck!