Beror dina stickningar i fötterna på stress?

Du ska gå ner 10 kg på 2 veckor samtidigt som du har bestämt dig för att ta upp ditt måleri igen och din svärmor kommer för att bo hos er under samma period. Nu börjar du känna stickning i fötterna, kan det bero på stress? En ledande fråga kan det förstås tyckas men om du har stress symptom som domningar så är det inte alls omöjligt att dina fötter reagerar på vad du utsätter din hjärna och kropp för.

Stickningar i fötterna är en vanlig känsla som kan relateras till fysiska och psykiska orsaker. Du kanske kan lindra känslan med massagepistol och varma fotbad men om du inte gör något åt källan till problemet så blir du aldrig helt av med det.

Stress är känt för att vara en stor bidragande orsak till denna känsla av stickningar i fötter och händer. Även om många människor kan uppleva stickningar i fötterna då och då utan att det betyder något särskilt så kan det vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd när det kvarstår eller åtföljs av andra symtom.

I den här artikeln kommer Friskare.info att diskutera hur stress kan orsaka stickningar i fötterna och föreslå sätt att hantera detta.

zonterapi
Kanske är det dags att behandla stickningar i fötterna av stress med zonterapi…

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

/5

Full recension


Besök butik

Vad är stickningar i fötterna?

Stickningar i fötterna är en känsla som kan variera från en lätt kittlande känsla till en upplevelse av nålar. Du känner det som om du går på nålar fast att du sitter ner. Det här kan orsaka obehag och kan också störa vardagliga aktiviteter.

Den här typen av stress symptom domningar är också känd som parestesi och orsakas av nervskador eller störningar i nervsignalerna. Parestesi kan även orsakas av fysiska tillstånd som diabetes, vitaminbrist och nervstörningar samt psykologiska tillstånd som stress och ångest. Stickningar i fingrar av stress är ett annat exempel på detta.

Hur är stress relaterat till stickningar i fötterna?

Stress är en av de vanligaste orsakerna till stickningar i fötterna. Idag vet vi att stressens påverkan leder till problem för alla grupper, från studenter till pensionärer. Stressen kan bidra till att musklerna spänns och blodkärlen drar ihop sig. Detta kan i sin tur leda till att blodflödet till fötterna minskar och resultatet blir en stickande känsla.

Dessutom kan stress göra att nerverna blir sensibiliserade. Det är också något som kan leda till brännande fötter vid stress. Det som pågår i vårt sinne är alltså något som i allra högsta grad påverkar vår fysik.

stressens konsekvenser
En konsekvens av stress kan vara stickningar och brännande fötter

Hur vet jag om det är stress symptom domningar?

Det vanligaste symtomet på stickningar i fötterna orsakade av stress är att det kittlar eller sticker under fotsulan. Detta kan gå hand i hand med symptom som:

  • Domningar (det vill säga att du inte känner området på foten)
  • Sveda
  • Smärta
  • Känsla av tyngd eller täthet i fötterna

Om du upplever något av ovanstående är det klokt att uppsöka en läkare eller kiropraktor som kan hjälpa dig med en diagnos. Många gånger är det skönt att få det som du upplever bekräftat. Att du inte bara inbillar dig.

Vad kan du göra åt stickningar brännande fötter av stress?

Det är viktigt att identifiera om orsaken till stickningar i fötter är stress eller kanske mer än så. Detta för att hantera problemet på ett effektivt sätt. Går du till en kiropraktor eller naprapat kan du få väldigt fina råd om vad som kan göras.

Om du går till en vanlig läkare kan du få mediciner som dämpar symptomen. Det kan vara en hjälp under perioden då du jobbar med att dra ner på stressen eller att förändra det som gör att du har drabbats av stickningar i fingrar av stress och fötter och tår som domnar.

Om stress är huvudorsaken är det förstås viktigt att vidta åtgärder för att minska stressnivåerna. Några av de mest effektiva sätten att göra detta på inkluderar:

  • Att träna regelbundet
  • Att öva på avslappningstekniker
  • Att lära sig yoga eller meditation
  • Att delta i aktiviteter som ger glädje och avslappning
  • Att jobba med andningen
  • Att äta en kost som bidrar med mer energi

Det är viktigt att införa livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska stress. Det kan vara att minska koffein- eller alkoholintaget såväl som att få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam kost.

börja måla
Kanske kan du börja måla för att koppla av lite oftare och motverka stressen

Om stickningarna kvarstår eller åtföljs av andra symtom är det viktigt att rådgöra med en läkare för att utesluta andra medicinska tillstånd. Men även en kiropraktor kan hjälpa dig med detta. Du kanske behöver en viss form av träning för att bli av med spänningar samtidigt som du inför livsstilsförändringar för att råda bot på stressen.

Du kan behöva träna din hjärna för att klara av stressen:

Några avslutande ord om stickande fötter vid stress

Stickningar i fötterna av stress är ganska vanligt förekommande. Detta kan orsakas av fysiska och psykiska tillstånd. Stress är känt för att vara en stor bidragande orsak till denna känsla och kan göra att musklerna spänns och blodkärlen drar ihop sig.

Med ett minskat blodflöde till fötterna så uppstår en stickande känsla. Det är precis samma sak som kan ske då du får stickningar i fingrarna av stress. När det är stressen som är den huvudsakliga orsaken till problemen så gäller det att minska stressnivåerna. Du kan välja att träna regelbundet, lära dig avslappningstekniker och göra livsstilsförändringar.

Terapi kan också vara en hjälp då du kanske lider av ångest som också fungerar som bränsle för stressen. Ta kontakt med en expert på hälsa och fysioterapi för att hitta en väg som kan fungera för dig. Och var inte orolig, det går att lösa stickningar i fötter och händer om du bara är redo att ta tag i orsakerna och jobba med din livssituation!