Hur kan jag behandla brist på jod?

Det finns många mineraler som vi verkligen måste få i oss regelbundet för att må bra. Om du drabbas av kalciumbrist så är det farligt för dina ben och tänder. Om du drabbas av jodbrist så kan det ge intellektuella funktionsnedsättningar!

Därmed inte sagt att jod är viktigare än kalcium och andra mineraler. Men det kan vara klokt att inse att jod är så pass viktigt för vår kropp. Så vi tar en titt på hur du kan förebygga såväl som behandla brist på detta viktiga mineral.

Ändra din kost för mer jod

Med kostförändringar kan du säkerställa att du får i dig tillräckligt med jod i din kost. Det finns gott om jodrik mat men om du inte äter tillräckligt varierat så kanske du missar den. Detta inkluderar att äta en mängd olika frukter, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor, samtidigt som bearbetad mat och sockerhaltiga drycker begränsas.

Det påminner dig säkert om hur du jobbar med att gå ner i vikt. Faktum är att du med en kost som främjar fettförbränning och mer energi även får i dig mer jod och andra viktiga mineraler och vitaminer. Du stärker ditt immunförsvar och får mer kraft i vardagen!

Ät mat med mycket jod!

Fisk och skaldjur är en naturlig källa till jod, särskilt fisk och tång. Att inkludera dessa livsmedel i din kost kan bidra till att öka ditt jodintag. Vissa livsmedel såsom bröd och spannmål är berikade med jod för att öka jodintaget i den allmänna befolkningen.

Men det betyder inte att det kommer att räcka för dig. Om du har brist kan du behöva tillskott. Jodtillskott kan vara ett effektivt sätt att öka jodnivåerna i kroppen. Dessa kosttillskott finns i tablett-, flytande- och kapselform. De finns i hälsokostbutiker och online.

mat med jod
Skaldjur har gott om jod!

Det är viktigt att följa de rekommenderade doseringsanvisningarna på tilläggsetiketten eftersom att ta för mycket jod också kan ha negativa hälsoeffekter.

sjögräs
Sjögräs kan tas som tillskott och det är rikt på jod

Gör ett snabbt hemmatest

För att kolla om du behöver mer jod än det som finns tillsatt och naturligt i maten så kan du göra ett snabbt test. Köp ren jod och applicera lite på din arm där det inte syns. Måla upp en ruta på 4×4 cm och låt detta torka.

Håll nu ett öga på hur snabbt din hud suger upp joden. Om detta sker inom 20-30 minuter så betyder det att du antagligen har jodbrist. Då är det viktigt att du ser på bra tillskott och äter jodrik mat. Om färgen sitter kvar i många timmars tid har du antagligen inte brist på jod.

Salt med jod

Jodiserat salt är en vanlig källa till jod i kosten. Genom att tillsätta jodiserat salt till dina måltider kan du öka ditt jodintag. Det är dock viktigt att begränsa ditt saltintag totalt sett eftersom för mycket salt kan öka risken för högt blodtryck och andra hälsoproblem.

Det är viktigt att du pratar med din vårdgivare om du misstänker att du har brist på jod eftersom du då kan få hjälp med att bestämma den bästa behandlingen baserat på dina individuella behov.