Lider du av kalciumbrist?

Att kalciumet är viktigt för vår kropp är knappast en nyhet men det är inte alla som är medvetna om att de faktiskt lider av brist på detta mineral som hjälper vårt skelett att växa och att förbli starkt. Om det är så att du lider av kalciumbrist så betyder det att du kan öka risken för problem med frakturer och att din kropp kan utsättas för en snabbare förlust av benvävnad. Inte bra, men hur farligt är det egentligen? Ja det här beror förstås på vem du är, hur din hälsa ser ut i övrigt och hur gammal du är. Men en sak är säker, du kan råda bot på kalciumbristen genom att se till att få i dig bättre kost och även med hjälp av kosttillskott som håller hög kvalitet.

kalciumbrist

Är det kalciumbrist?

Det som händer då din kropp inte får tillräckligt med kalcium är att den börjar använda sig av de reservdepåer som finns i skelettet. Det finns även kalcium i blodet men kroppen är så smart utvecklad att den inte rör mineralet från blodet eftersom detta skulle leva till farliga fluktuationer av kalciumnivåerna. Det som inte är så smart med situationen är förstås att depåerna i skelettet finns där av en anledning och om det går tillräckligt långt så kan kalciumbrist leda till att man försvagar sina ben så pass att man faktiskt kan råka ut för benbrott av enklare slag eller fall. Men hur vet man att man har brist på kalcium? Här följer en lista med symptom som kan uppkomma då man inte får i sig tillräckligt av kalciumet och om du inser att du har flera av dessa så ska du uppsöka en läkare för undersökning.

 • Kramper i muskler och värk i leder
 • Spasmer och ryckningar i ansiktet
 • Låg puls eller hjärtklappning
 • Naglar som är sköra
 • Tillväxt som inte fungerar som den ska
 • Känsla av att olika kroppsdelar domnar, sticker, kryper eller pirrar
 • Irriterad hy och eksem
 • Problem med hård mage och förstoppning
 • Problem med kraftiga menstruationssmärtor
 • Svårt att sova och att slappna av
 • Känsla av oro och nervositet
 • Depression
 • Psykiska problem som psykos eller demens

När du läser den här listan så inser du förstås att det här kan vara symptom för annat men också att kalciumbristen faktiskt kan leda till allvarliga problem och att det här mineralet är livsviktigt för många av de funktioner som vi dagligen tar för givet som att kunna sova och att kunna gå på toaletten.

Något att notera är att det finns en koppling mellan kalciumbrist och D-vitaminbrist. D vitaminet är nämligen viktigt för att vår kropp ska kunna ta upp kalciumet på ett effektivt sätt. Det finns också sjukdomar som kan leda till att kalciumet i skelettet utarmas men i dessa fall så är detta något som man bör vara medveten och uppmärksammas av via den sjukvård som man uppsöker.

Vad ska man göra för att råda bot på bristen snabbt?

För det första så ska man inte gissa på vad man lider av. Den här sidan ger dig goda tips och mer information om de symptom som kan bero på brist men det betyder inte att du ska köpa kalciumpiller och D vitamin för att själv behandla.

Om du är frisk i övrigt och inte lider av obehagliga symptom så är det klart att du kan förebygga kalciumbrist genom att äta på rätt sätt och genom att redan nu börja ta kalciumtillskott. Förebyggande vård är den bästa och god kost främjar din kropp på så många olika sätt, både fysiskt och mentalt.

För snabbaste effekt så ska man se över sin livsstil, äta rätt, motionera och använda sig av kalciumtillskott som verkligen fungerar.

Sedan så är det förstås viktigt att man använder sig av bra hälsoprodukter och att man skaffar vitaminer och kosttillskott från säkra källor som Svensk Hälsokost.

Leave a Comment