Överväger du att ta magnesium? Läs detta först!

Magnesium är en viktigt mineral som spelar en avgörande roll i många kroppsfunktioner. Detta inkluderar hjärthälsa, benstyrka och muskelfunktion. Med så många fördelar är det inte förvånande att magnesiumtillskott har blivit så populära under senare år. Alla pratar om magnesium som dundertillskottet som kan förändra ditt liv!

Men med så många tillgängliga alternativ kan det vara svårt att avgöra vilken typ av magnesiumtillskott som är bäst för dig. Dessutom ska du beakta hur du kombinerar magnesium med andra tillskott som jod, boron och kalcium för att få ut mer av intaget.

Vad är magnesium och varför är det så viktigt?

Magnesium är en mineral som finns i en mängd olika livsmedel. Du har magnesium i gröna bladgrönsaker, nötter och fullkorn. Det finns också i tillskottsform som piller, pulver och ytliga behandlingar som epsom salt eller magnesiumflagor i bikarbonat. Magnesium är avgörande för många funktioner i kroppen.

Det är avgörande för vår:

 • Hjärthälsa: Magnesium hjälper till att reglera hjärtrytm och blodtryck.
 • Benstyrka: Magnesium är viktigt för en sund benutveckling och underhåll av benen.
 • Muskelfunktion: Magnesium hjälper till att reglera muskelsammandragningar och avslappning.
 • Sömn: Magnesium kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten och varaktigheten.
 • Energiproduktion: Magnesium är involverat i produktionen av energi i kroppen.

 

Du visste kanske inte att choklad är full av magensium, välj en sort utan så mycket socker!

Typer av magnesiumtillskott du kan använda dig av

Det finns flera typer av magnesiumtillskott du kan använda som:

 • Magnesiumcitrat: Denna form av magnesium absorberas lätt och används ofta som ett laxermedel.
 • Magnesiumglycinat: Denna form av magnesium absorberas också lätt och används ofta för att hantera ångest och depression.
 • Magnesiumtaurat: Denna form av används ofta för hjärthälsa.
 • Magnesiumtreonat: Denna form kan användas för hjärnans hälsa.

 

Hur du väljer rätt magnesiumtillskott?

Med så många tillgängliga alternativ kan det vara svårt att avgöra vilken typ av magnesiumtillskott som är bäst för dig. Här är några tips som hjälper dig att välja rätt variant:

 • Vilka specifika behov har du? – Fundera över vad du hoppas uppnå med ditt magnesiumtillskott. Till exempel så kan det vara att du vill förbättra hjärthälsan. Då kan magnesiumtaurat vara det bästa alternativet för dig.
 • Tänk på absorption – Vissa former av magnesium absorberas lättare av kroppen än andra. Magnesiumglycinat och magnesiumtreonat anses ofta vara de bästa alternativen av denna anledning.
 • Rådgör med någon som kan medicin och hälsa – Innan du börjar med ett nytt kosttillskott, detta oavsett om det är bantningspiller eller vitaminer, är det viktigt att rådgöra med en person som kan och förstår hur detta kan påverka din kropp och ditt sinne. Detta är särskilt viktigt om du tar andra mediciner eller har underliggande hälsoproblem.

 

Magnesium-dosering och säkerhet

Det är viktigt att följa den rekommenderade dosen för alla magnesiumtillskott. Överdosering av magnesium kan leda till en mängd olika biverkningar. Det kan vara diarré, illamående och magkramper. Det är också viktigt att undvika att ta magnesiumtillskott inom två timmar efter att du tagit andra mediciner. Detta eftersom magnesium kan störa absorptionen av vissa läkemedel.

 

[wptb id=17038]

 

26 intressanta fakta om magnesium

 1. Magnesium är det åttonde vanligaste grundämnet i jordskorpan.
 2. Det är ett kemiskt grundämne med symbolen Mg och atomnummer 12.
 3. Magnesium är en silvervit metall som är lätt i vikt och stark i sin konsistens.
 4. Den är en viktig mineral för människors hälsa och spelar en avgörande roll i många kroppsliga processer som till exempel energiproduktion och metabolismen av proteiner, kolhydrater och fetter. Du måste ha magnesium för god fettförbränning.
 5. Människokroppen innehåller cirka 25 gram magnesium varav det mesta lagras i benen.
 6. Magnesium är involverat i mer än 600 enzymatiska reaktioner i kroppen. Det gör mineralen till en viktig faktor för att upprätthålla god hälsa.
 7. Magnesium är också viktigt för att upprätthålla friska ben och tänder, korrekt hjärtfunktion och reglering av muskel- och nervfunktion.
 8. Magnesiumbrist kan leda till en rad hälsoproblem som trötthet, muskelsvaghet och hjärtproblem.
 9. Magnesium finns i en mängd olika livsmedel vilket inkluderar gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fullkorn.
 10. Det kan också tas som ett kosttillskott i form av tabletter, kapslar eller pulver.
 11. Magnesium är den fjärde vanligaste positivt laddade jonen i människokroppen. Detta efter natrium, kalium och kalcium.
 12. Magnesium används också i produktionen av en rad produkter i vårt samhälle som legeringar, kemikalier och läkemedel.
 13. Det används ofta inom flygindustrin för tillverkning av flygplanskomponenter på grund av dess låga vikt och höga hållfasthet.
 14. Magnesium används också i byggbranschen för tillverkning av byggmaterial. Det kan inkluderas i brandsäkra paneler, takpannor och isolering.
 15. Inom bilindustrin används magnesium vid tillverkning av delar till fordon som till exempel motorblock och transmissionshöljen.
 16. Magnesium används också som bränsle i bloss och pyroteknik på grund av dess förmåga att brinna starkt och producera ett vitt ljus.
 17. När det utsätts för luft kan magnesium antändas och brinna med ett starkt vitt ljus. Det gör mineralen till ett populärt val för användning i fyrverkerier.
 18. Magnesium är en viktig komponent i gödningsmedel och är avgörande för växternas tillväxt.
 19. Magnesiumjonen är väsentlig för aktiviteten hos många enzymer i kroppen och är involverad i metabolismen av proteiner, kolhydrater och fetter. Bra att veta om du ska deffa!
 20. Den första magnesiummetallen tillverkades 1808 av Sir Humphry Davy.
 21. De största magnesiumproducenterna är Kina, Ryssland och USA.
 22. Magnesium är en medlem av den grupp av grundämnen som kallas alkaliska jordartsmetaller som också inkluderar kalcium, strontium och barium.
 23. Magnesiumföreningar används i stor utsträckning vid tillverkning av keramik, gödningsmedel och aluminiumprodukter.
 24. I sin rena form är magnesium en reaktiv metall som kan antändas spontant i luft.
 25. Magnesium är också en viktig komponent i havsvatten med en genomsnittlig koncentration på cirka 1 300 mg/L.
 26. Magnesium är ett avgörande element för människokroppens funktion och är involverat i ett brett spektrum av fysiologiska processer. Exempel på detta är produktion av energi, underhåll av friska ben och tänder samt reglering av muskel- och nervfunktion.

 

Mat Magnesium (Mg /100 g)
Spenat 79
Mangold 75
Pumpafrön 531
Mandel 270
Cashewnötter 273
Mörk choklad (70-85%) 327
Svarta bönor 120
Edamame 107
Avokado 58
Quinoa 118
Chiafrön 179
Tofu 113
Lax 53
Makrill 97
Hälleflundra 47
Sardiner 325
Solrosfrön 121
Linfrön 128
Sesamfrön 176
Brasilianska nötter 376
Jordnötter 168
Brunt ris 88
Yoghurt 42
Bananer 32
Torkade fikon 50
Russin 65

Magnesiumhalten i livsmedel kan variera något beroende på källan och mätmetoden. Det är också viktigt att notera att absorptionen av magnesium kan påverkas av faktorer som ålder, kön och hälsotillstånd.

magnesium powder

Slutsats

Magnesium är en viktig mineral som spelar en avgörande roll i många kroppsfunktioner. Vi behöver magnesium för vår hjärthälsa, benstyrka och muskelfunktion. Med så många olika typer av magnesiumtillskott på marknaden är det viktigt att fastställa dina specifika behov och välja en form av magnesium som lätt absorberas av din kropp. Du kan rådgöra med den du vänder dig till med hälsofrågor och så kan du läsa på mer online om en viss typ av magnesiumtillskott.