Det visste du inte om bananer! 50 fakta om bananer

När åt du en banan senast? Det var antagligen rätt så nyligen för Sverige är en ledande bananätande nation och det är goda nyheter. Bananerna är nämligen inte bara goda, de är otroligt nyttiga och när du har sett lite närmre på dessa 50 fakta om bananer så kommer du antagligen att se till att fylla på fruktkorgen med den gyllene frukten som är ett perfekt mellanmål (till och med bättre än kalorisnåla nudlar) såväl som en viktig ingrediens i maträtter och efterrätter.

Glöm inte bort att det går att torka bananer för att göra goda chips och få frukten att hålla lite längre. Ta en titt på denna dehydrator som torkar allt från bananer till kött. En bra sak att ha hemma om du älskar bananer!

bananer

 1. Bananer ska skördas då de har en ljusgrön färg. De kommer att mogna under tiden då de förvaras och transporteras till slutdestination. Du kan alltså köpa gröna bananer och låta de ligga några dagar för att få den perfekta smaken.
 2. Vi kallar bananen för frukt men rent botaniskt så rör det sig faktiskt om ett bär!
 3. Den som har problem med hård mage kan återfå hälsan genom att äta bananer varje dag. En banan om dagen är bra för magen borde det heta för bananerna har gott om fiber och fungerar mycket bättre än andra laxerande medel. Om man inte tycker om bananer så kan man förstås alltid öka på med kosttillskott som har mer fiber!
 4. Trots att denna frukt består av mer än 80 % vatten så är det svårt att extrahera fruktljusen från bananen.
 5. Det finns spår av bananer som ingrediens i matlagning så långt tillbaka som gamla Egypten så det rör sig verkligen inte om någon nymodighet.
 6. Om du tycker att det känns lite pinsamt att äta banan på grund av hur den ser ut så ska du veta att du inte är ensam. Det sägs till och med att kvinnor på Hawaii för mycket länge sedan blev straffade med döden om de rörde bananer för att man ansåg att frukten var en fallossymbol och därmed inte lämplig för kvinnor att hantera. Man kan förstås äta bananchips utan att någon höjer på ögonbrynen…
 7. Har man livlöst hår (och det har alla för hår är döda celler!) så kan man göra en egen bananmask för att återfå glansen.
 8. Det är etylengas som frisläpps från bananen som gör att den snabbare mognar.
 9. Bland världens alla olika typer av skördar så kan man säga att bananskörden tillhör de allra viktigaste.
 10. Idag så är det vanligast med så kallade Cavenish bananer som är kloner av den första Chatsworth plantan, och det är antagligen vad som finns på hyllan i din matbutik.
 11. Man kan använda bananskalet på många olika sätt. Förutom att lägga ut på golvet för att få utvalda personer att halka så kan man gnida skalet mot tänderna för en helt fantastisk effekt. Nu förstår du varför apor har så vita tänder!
 12. När man äter bananer så ger man hjärnans funktioner en skjuts och man förbättrar både förmågan att resonera och den kognitiva förmågan.
 13. Det finns rosa bananer och faktum är att vi skulle kunna tjäna på att släppa tanken om att en perfekt banan ska vara gul för det finns många andra sorter som också är goda och nyttiga.
 14. En banan består till största delen av vatten och av cirka 105 kalorier.
 15. Det finns så mycket kalium i bananer att de är aningen radioaktiva!
 16. Kaliumet fungerar som en mycket viktig elektrolyt som ser till att ditt hjärta fortsätter att slå.
  minion-med-banan
  Barn som inte vill äta banan ska veta att en minion gör det!
 17. En bananplanta kan bli över 1.5 meter hög.
 18. Bananen har viktiga aminosyror som tryptofan, lysin, leucin, threonin, arginin och glycin.
 19. Skalet på bananen skyddar frukten och gör att den är ett perfekt mellanmål att ta med sig i väskan till skolan, till träningen och till jobbet.
 20. Om en banan har mörka partier så betyder det att det finns gott om tryptofan i den och det är en aminosyra som görs om till serotonin av våra kroppar.
 21. I och med att bananer är rika på vitamin B6 så kan de vara med och motverka diabetes typ 2. Vitamin B6 kan man förstås också ta som kosttillskott!
 22. Det finns studier som hävdar att bananer kan vara mycket effektiva som sportdryck, men då ska man förstås lyckas göra juice av den vilket kräver någon form av blender.
 23. Om du vill få vitare tänder så kan du avsluta tandborstning med att gnida ett bananskal över emaljen.
  Här kan vi se precis hur man kan bleka tänderna med bananskal hemma i badrummet:
 24. För 60 år sedan så var Gros Michel världens främsta banansort.
 25. Bananer är söta men de ger ett jämnt upptag av socker i blodet och bör inte leda till förhöjt blodsocker om den som äter frukten har normalhälsa.
 26. Det sägs också att bananer kan fungera mot smärta och ledvärk om man äter dem regelbundet.
 27. Det finns tre gånger mer C-vitamin i bananer än vad det gör i äpplen.
 28. Cirka 50 % av de som är allergiska mot latex är också allergiska mot bananer.
 29. Bananer hjälper din kropp att ta upp kalcium och bygga starkare ben. Den som lider av kalciumbrist bör alltså se till att äta bananer ofta.
 30. I och med att bananer avger energi långsamt så kommer de att hjälpa hjärnan att hålla sig alert längre.
 31. Det finns en banansort som heter Goldfinger och som smakar mer som ett äpple.
 32. Man kan göra mjöl av bananer och detta mjöl används som djurfoder.
 33. De flesta banansorter är inte goda och har alls inte den söta banansmaken som vi är vana vid.
 34. Varje banan består av cirka 15 gram socker men bananen har samtidigt ett lågt glykemiskt index och rekommenderas därför inte så sällan av moderna dieter där man drar ner på kolhydraterna.
 35. Om du vill hålla din bananer fräschare längre så ska du vira in stam-biten med lite plastfilm. Det här kan ge upp till 5 dagar extra.
 36. I bananer så finner vi även sodium, protein och järn.
 37. De som odlar bananer måste alltid börja med en sort som har frön, om inte så blir det ingen skörd.
 38. Om du vill ta hand om ditt tandkött så ska du satsa på mat med c-vitamin och här är bananer överlägsna.
 39. Det vitamin B6 som man finner i frukten är också bra mot nervositet och stress.

 40. Bananer kan också vara med och sänka blodtrycket.
 41. Det finns studier som säger att bananer kan ha egenskaper som fungerar mot cancer och det särskilt när de har fått mognat ordentligt.
 42. Elvis Presley (rockstjärnan) hade en favoritsmörgås som bestod av bröd, jordnötssmör, bacon, banan och honung.
 43. När man transporterar bananer så förvaras de i temperaturer på mellan 13.5 och 15 grader Celsius.
 44. Idrottsmän drar nytta av denna frukt. Den olympiske atleten Yohan Blake ska ha ätit 16 bananer per dag då han var som mest aktiv.
 45. Det finns de som säger att bananskal kan fungera mot vårtor. Det är bara att placera skalet mot vårtan med den gula sidan utåt.
 46. Folk halkar på bananskal, det här är inget påhitt. År 2001 så kunde man konstatera 300 olyckor i Storbritannien som hade uppkommit till följd av hala bananskal.
 47. I och med att frukten innehåller magnesium så är den bra på att dämpa vattenansamling i kroppen. Det här är bra för den som lider av PMS och tuffa menssmärtor.
 48. I studier på djur så har man sett att färska bananer kan skydda djurets mage från sår.
 49. Det tar 9 månader för en bananplanta att växa och producera ett gäng bananer.
  Bananplantan är en slags ört
  Bananplantan är en slags ört
 50. Man kan få en mättnadskänsla bara av lukten av banan. Nästa gång du är hungrig men inte vill äta så kan du gå och dofta lite på en banan och se vad som händer…

Vill man skoja till det lite så kan man klä ut sig i en banandräkt, det brukar uppskattas, både på jobbet och då det blir maskerad! Man kan förstås också köra på en cool apkostym och ta med sig goda bananer till vännerna…

Leave a Comment