Hur länge håller tandblekning hemma?

Idag är det enklare än någonsin att ta hand om munhygien och tändernas utseende. Om du känner dig besvärad av missfärgade tänder kan du göra något åt detta på egen hand. En tandblekning hemma är inte svårare än att du beställer en bra tandblekningsprodukt och applicerar den. Men hur länge kommer ditt leende att behålla den nya nyansen?

Tandblekning hemma för bästa resultat

När du köper en tandblekningsprodukt för hemmabruk ska du veta att resultatets hållbarhet kan vara allt från några veckor till omkring två år. Om du vill få tandblekning hemma som ger dig långvarigt resultat bör du jämföra olika produkter.

Precis som att du ser på användarrecensioner vad gäller själva blekningen bör du se på information om hur länge den kommer att sitta i. Även om du just nu mest är intresserad att ha ett bländade leende redo till bröllopsbilderna kan det ju vara fint om det förblir bländade vackert långt därefter.

Utöver detta kan det vara bra att tänka på om:

 • Produkten för blekning är enkel att använda så att du kommer åt överallt.
 • Du kan bättra på och förlänga blekningen när det behövs.
 • Tanblekningspreparatet är säkert för din emalj.

Tandblekning är en kemisk process

Det är viktigt att vara medveten om att tandblekningen är en kemisk process. Detta oavsett om du utför tandblekning hemma eller hos en tandläkare. Grundprincipen går ut på att ett blekmedel tar sig in i emaljen och hela vägen till tandbenet. Det här leder till att ämnen som är mörka bryts ner och blir ljusare.

Oavsett om du går till en tandklinik för blekning eller bleker tänderna själv hemma bör du undersöka vilken skillnad som kan förväntas och vad som händer i verkligheten. Dokumentera tändernas nyans innan behandling och sedan efteråt.

För det mesta får du någon form av bild-skala att mäta mot. Det gör det enkelt att se om tandblekningen fungerar som den ska. Dessutom kan du ju spara detta kort och hålla upp det mot tänderna då och då. Du kommer att se när färgnyansen blir mörkare igen och då kan du själv utvärdera hur bra produkten du valde var.

Viktigt att bleka tänderna på ett säkert sätt

Det är inte farligt att bleka tänderna hemma med en bra produkt. Det är dock viktigt att veta att tandblekning inte får utföras på en person som är under 18 år. Du måste vara myndig för att genomföra blekningen.

När du köper en produkt ska du också undersöka noggrant hur den ska användas. Chansa inte på att det är samma sak som sist. Gå igenom instruktionerna steg för steg innan du ens börjar så att du vet vad som kommer att krävas.

Överdriv inte! Det kommer inte bli ett bättre resultat för att du lägger på mer tandblekningsgel eller blekningsmedel än vad instruktionerna säger.

Olika typer av tandblekning för hemmabruk

Det finns som sagt en rad olika produkter som är till för tandblekning hemma och de kan ha lite olika form och funktion.

Några av de vanligaste tandblekningsmetoderna är:

 • Gel som du lägger i en tandskena av plast som placeras över tänderna. Gelen innehåller väteperoxidgel men inte mer än vad som är tillåtet för hemmabruk. Tandläkare kan använda samma typ av gel men då är den mycket starkare.
 • Remsor som du placerar över tänderna. Det här är engångsremsor som du slänger efter behandling. Dessa innehåller också väteperoxidgel som bleker dina tänders färg.
 • Blekmedel med natriumperborat eller natriumklorit. Dessa kan appliceras med tandskena eller med andra metoder som att du penslar på medlet på tänderna.
 • Tanblekningspenna som du använder vid flera tillfällen för att ändra tändernas färgnyans.
 • Naturprodukter som kan innehålla någon form av sur lösning som citronsyra för att ändra tändernas färg.

Bör du rådgöra med din tandläkare?

Det är aldrig dumt att ta upp tändernas färg med tandläkaren. Du bör nämligen tänka på att kronor och fyllningar kan behöva en viss typ av behandling för att hänga med då du bleker dina tänder. Om du har en krona som sitter synligt kan det vara bra om din tandläkare hjälper dig med att bleka den.

Ta upp frågan vid ditt nästa besök hos tandläkaren eller hos tandhygienisten. Om det finns några särskilda skäl till att du inte bör genomföra tandblekning hemma själv kommer du att få veta detta. Att de erbjuder dig en professionell blekning på kliniken är dock inte samma sak som att du inte kan få fina resultat om du själv tar hand om behandlingen.

Få blekningen att hålla längre

Din tandblekning kan som sagt hålla mellan några veckor och upp till omkring 2 års tid. För att få ut mesta möjliga av din tandblekningsprodukt ska du:

 1. Följa instruktionerna noga.
 2. Inte överdriva.
 3. Undvika att dricka eller äta saker med starka färger efter behandlingen (vänta några dagar med detta!)
 4. Behandla eventuellt dina tänder med fluor för att stärka emaljen.

Kom ihåg att tandblekningens resultat också beror på hur missfärgade dina tänder var innan du applicerade gelen. Du kan inte förvänta dig ett perfekt vitt leende om du har väldigt fläckiga tänder med mörka infärgningar sedan många år tillbaka. Men du kan förvänta dig att blekningen ger dig en vitare fräschare nyans som gör att du vågar visa tänderna igen!

I den här videon får vi veta hur god skötsel av tänderna kan få din tandblekning att hålla längre: