Det visste du inte om sportbehåar

Den är en självklarhet när du ska träna. En riktigt bra sport-bh vill du ha flera exemplar av. På så vis har du alltid en ren bh när du behöver den. Men visste du hur stor skillnad detta plagg faktiskt kan göra? Det är inte bara kvinnor med stor byst som kan få ont i ryggen utan ett bra stöd under träning. Faktum är att träning utan en bh för sport snabbt kan leda till problem med smärtor i rygg såväl som i axlar.

Här är några andra spännande saker som du kanske inte visste om sportbehåar…

Det dröjde till 1970-talet innan stödet kom

1975 kom en föregångare till dagens sportbehåar som fick namnet Free Swing Tennis Bra. Det var Glamorise Foundations Inc som designade denna rätt så värdelösa sport-bh. Det här låter ju helt vansinnigt. Hade vi tjejer verkligen ingen professionell bh för sport att tillgå innan 1975 då en fullkomligt usel modell släpptes?

Visst kan det ha funnits modeller som idrottande kvinnor använde sig av men när vi ser till den större marknaden för den här typen av sportkläder kom behovet först under 1970-talet. Då var det många kvinnor i USA som började plugga på universitet. Och universitet har en stark sporttradition.

Det behövdes genast bättre utrustning för kvinnor som tränade och tävlade för universiteten. Det gick dock ganska trögt. Faktum är att den första seriösa sportbehån inte nådde den svenska marknaden förrän 1987!

Suspensoaren blir till sport-bh

Lisa Lindahl och Polly Smith slog sina kloka huvuden tillsammans och tog fram en uppfinning som gjorde det mycket enklare att träna som kvinna. Lindahl lyssnade på sin gubbe som kom med förslaget att en suspensoarbehå skulle vara perfekt.

Lisa och Polly började med att försöka sy ihop två suspensoarer. Det blev inte så bra. Tillsammans med Hinda Miller skapade de Jogbra som var den första sportbehån som påminner på riktigt om det som du tar på dig då du går till gymmet för att ge järnet.

Från mangel till behå

Den första modellen av seriös sport-bh plattade till det ordentligt. Lite som en mangel och det var inte alla som tyckte att det här var bekvämt. Volleybollspelaren Renelle Braaten hade på sig två stycken av dessa mangelbehåar utan att det kändes bra.

Hon tog fram vad som kan kallas för en hybrid mellan mangel och klassisk behå. En sport-bh för kvinnor med lite större byst helt enkelt. Oprah Winfrey talade sig varm om denna sport-bh och därmed var den ganska snart en hit. Enell-behåar finns fortfarande att köpa och de känns igen med stängningen som sitter framtill.

Brösten rör sig lika mycket då du springer långsamt

Det kan verka som att du behöver ett större stöd om du springer snabbt, men så är det inte. Joanna Scurr har forskat omkring kvinnors bröst och dess rörelser och har kommit fram till att rörelsen inte är häftigare för att du springer snabbare.

Av detta förstår vi att du behöver ha en riktigt bra sport-bh oavsett hur intensivt eller hur länge du rör på dig. Det är inte bara då du springer på löpband som det här är ett superbra plagg att ha på sig. Även snabba promenader kräver ett gott stöd.

Snabb promenad med hunden kräver också sitt stöd!

Jämförelser med och utan sportbehån

Scurr har också undersökt hur stor skillnad det är mellan att träna med och utan sportbehån. Det visar sig att en riktigt bra modell kan minska bröstens rörelse med upp till 73 procent jämfört med att röra på sig utan behå.

1987 kom sportbehån till Sverige

Det var Carin Lindahl som introducerade sportbehån i norden år 1987. Hon kallade den för Stay in Place behån. Hon lyckades väl med sin marknadsföring direkt till löpare under Vårruset. Många såg hennes affischer och ville testa behån.

Komplett stöd blir det inte

Det kan vara bra att det veta att det ännu inte finns en sportbehå som totalt kan eliminera all form av ömhet eller smärta efter lång och intensiv träning. Maratonlöpare som springer med bra sportbehåar rapporterar att de ändå upplever lite ömhet i brösten efter hård träning. Det går ju inte att trolla bort bröstens vikt helt och hållet.

Bra att köpa nya med jämna mellanrum

Det kan vara klokt att köpa ny sport-bh åtminstone en gång per år. Kanske till och med en gång i halvåret om du använder den flitigt. Även bra märken kommer med tiden att förlora en del av den styrka och tajthet som gör att du får det fina stödet då du tränar.

Glöm inte bort att tvätta dina träninskläder på rätt sätt för att få dem att hålla längre. Här får du några fina tips om hur du kan tvätta på rätt sätt: