Löpband köpguide 2020 – Köp inte löpband innan du läser detta!

Innehållsförteckning

När du av någon anledning inte längre kan använda ett löpband vet du precis hur mycket det betyder för dig. Efter många års lojal tjänst började mitt älskade löpband hosta och hacka. Det var dags för reparation eller ett nytt. Jag valde ett nytt. Trots att löpbandet jag använt dagligen i så många år gjort ett bra jobb kände jag att jag ville ha nya finesser.

Om du är ute efter det bästa löpbandet ska du veta att det finns. Men det är kanske inte samma som din granne skulle må bäst av. Här ska jag gå igenom de viktigaste punkterna som jag har lärt mig då jag har sökt efter en ersättare. Läs vidare och fundera på vad som skulle passa dig allra bäst just nu…

Master T20 löpband

4.5/5

Plus

 • Mycket prisvärt

 • Stark motor

 • Gott om springyta

Minus

 • Lite plastig instrumentbräda

 • Har ingen fläkt

10 188 kr

Sole Fitness F63

4/5

Plus

 • Inbyggda högtalare

 • Stark motor

Minus

 • Mycket enkel

 • Aningen tungt

17 990 kr

Nordictrack X22i

4.5/5

Plus

 • Touch-skärm

 • Lutning upp och ner

 • Personlig träning hemma

Minus

 • Ganska stort löpband

29 999 kr

Löpband TT8

5/5

Plus

 • Kan lutas upp och ner

 • Står stadigt

 • Tydlig display

Minus

 • Inte hopfällbar

37 990 kr

 

Alla kan ha stor glädje av ett löpband

Innan vi går vidare och ser på några av de bästa löpband som finns just nu för olika behov måste vi ta upp det faktum att det här är ett träningsredskap för alla. När jag en gång köpte löpband hade jag inga planer om att springa maraton. Och jag har fortfarande inget intresse av att göra det eller köra triathlon.

Mitt mål var att försöka dra ner på värken i ländryggen genom att hålla igång dagligen. Det fungerade! När det regnade kunde jag byta utomhuspromenaden mot en jämn lunk på löpbandet till musik som hjälpte mig att hålla takten.

Snart insåg jag att möjligheten att hålla ett jämnt tempo utan att behöva stanna för rödljus eller kottar på stigen var otroligt bra för min rygg. Under perioder då jag drog ner på löpbands-promenader och springturer gjorde sig ryggen påmind och jag insåg att löpbandet var mitt hälsopiller, en så smart investering!

Coronakrisen kom och ungarna stannade hemma. Hur skulle vi få de att lämna soffan. Löpbandet! Min trotjänare var nu hela familjens räddning. Vi rörde på oss regelbundet och det var inte bara min rygg som drog nytta av det. Barn som lugnar ner sig efter att bränna energi är barn som inte får det att klia i hjärnan alltför mycket!

Det borde nu vara självklart att ett löpband är till för:

 • Dig som vill gå ner i vikt med regelbunden träning
 • Dig som har ryggproblem och behöver röra på dig på ett jämnt och lugnt sätt
 • Dig som tränar inför maraton och andra superlopp
 • Dig som är instängd med ett gäng apor, oj förlåt, barn
 • Dig som känner att du inte rör på dig tillräckligt för att det är svårt att komma ut

Listan kan göras ännu längre. Löpbandet är för alla och om du nu har insett att du borde investera i det ska du veta att du har rätt tanke. Nu gäller det bara att välja rätt. Låt oss ta en titt på de fem bästa löpbanden och vem de passar bäst för men först några av mina personliga observationer…

Vad jag kom fram till efter det första löpbandet

Efter det första billiga löpbandet kom jag fram till att jag hade några tydliga krav för nästa modell. Dessa var:

 • Stadighet – Jag lärde mig att det inte är kul att springa på ett löpband som vobblar.
 • Robusthet – Jag insåg att löpbandet lätt faller i bitar då det har en konstruktion som är svag med lösa kopplingar.
 • Inbyggda högtalare – Musiken är ett måste och det är inte så praktiskt att alltid behöva använda en extern högtalare och smartphone. Särskilt när det inte finns plats för dessa på själva löpbandet.
 • Flexibilitet – Möjligheten att köra med program eller fritt är viktig. Olika perioder kräver olika egenskaper hos löpbandet.
 • Lutning – Lutning är inte livsviktigt och faktiskt inte något som jag krävde för nästa löpband!

De 5 bästa löpbanden

Det finns väldigt många märken och modeller att välja från. Dessutom kan vi ha ganska olika åsikter om vad som gör ett bra löpband. Min erfarenhet har lärt mig att det alltid är viktigt med robusthet. Du vill få ett löpband som inte faller isär för att du använder det!

Här är 5 modeller som kan ses som bästa löpband ur olika vinklar. Jag kommer att börja med ett som passar budgetklassen. Det är ett bra val för dig som är ute efter en mjuk och fin start. Sedan ska vi också se lite på de bästa professionella löpbanden som erbjuder fler finesser för dig som vill höja ribban.

Oavsett vad du väljer ska du komma ihåg att det är användarupplevelsen som är det viktigaste. Den påverkas av dina krav och förväntningar såväl som den faktiska tekniken. Med detta sagt vill jag påpeka att det kan vara klokast att se på användarrecensioner hellre än löpband bäst i test artiklar som skrivs av proffslöpare.

 1. Master T20 löpband – För dig som vill komma igång!

Om du inte tränar för att klara ett maraton och behöver ett bra löpband som passar hemma i olika rum kan det vara klokt att börja med Master T20. Det här är ett löpband som har fått många fina recensioner av användare. Det har precis de egenskaperna som du behöver för att kunna få upp tempot utan att bränna hål i plånboken.

Master T20 är ett löpband med stark motor och det är viktigt även om du inte kommer att springa intensivt. Du kan komma upp i 20 km/h vilket ger utrymme för intervallträning på löpband. Det här är också ett bra val om du vill få god yta för att springa. Springytan ger dig en trygg och bekväm upplevelse.

När du är klar med ditt gång- eller löp-pass kan du fälla upp löpbandet så att det inte tar stor plats. Du kan också rulla det åt sidan med hjälp av hjulen. Det gör att du får plats med löpbandet i stort sett i vilket rum som helst. Mycket praktiskt för hemmabruk!

Bland användarrecensioner kan vi se att folk som inte ens testat detta löpband blev nöjda. Det beskrivs som perfekt för hemmet och robust. Du springer mjukt och tyst så det här är löpbandet som kan fungera mycket bra även om du bor på ett sätt där det är viktigt att inte störa andra med din träning.

Plus

Mycket prisvärt

Stark motor

Gott om springyta

Minus

Lite plastig instrumentbräda

Har ingen fläkt

Vem ska köpa detta löpband?

Du som vill ha ett bekvämt löpband för hemmabruk kommer med största sannolikhet att bli nöjd med denna modell. Det här är också ett bra val för dig som vill köra intervaller på löpband.

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

 1. Sole Fitness F63 – Mellanklassens stora vinnare flera år i rad!

Vi går vidare med ett löpband som också kan passa dig som vill komma igång med löpband hemma. Sole Fitness är ett känt märke som har flera modeller som blivit utsedda som bäst i test. Med Sole Fitness F63 behöver du inte betala en enorm summa pengar för hög kvalitet. Det är verkligen en fördel. Du får profiler som gör att du kan jobba med kondition såväl som fettförbränning. Motorn är stark och du kan komma upp i 18 km/h med detta löpband. Lägg till en lutning på 15 grader för att få uppförs-träning.

På armstöden finns det knappar som du snabbt kan använda för att justera hastighet såväl som lutning. På konsolen finns det inbyggda högtalare och du kan koppla din MP3 till den för att få en bättre ljudbild när du tränar. Det finns också Bluetooth till högtalarna.

Ytan på löpbandet är bred. Faktiskt mycket bredare än vad som är normen med den här prisklassen. Det ger dig trygg gång och löpning. Du vågar ta i lite mer även om du är nybörjare på att träna på löpband.

Efter träningen viker du ihop löpbandet och rullar det till sidan. Det är enkelt och ett måste för dig som kanske inte har ett träningsrum med en massa plats för träningsverktyg.

Plus

Inbyggda högtalare

Fläktar

Stark motor

Minus

Aningen tungt

Mycket enkel

Vem ska köpa detta löpband?

Du som vill ha ett hemmalöpband med lite fler finesser än de enklaste modellerna kan välja detta. Det är också ett bra val för dig som vill ha något som många andra ger tummen upp till. Du kan även köra intervaller på detta löpband.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

Här är en recension av Sole Fitness F63 som visar dig löpbandets alla egenskaper och finesser:

 1. Nordictrack X22i

Det här löpbandet är så populärt att det säljer slut gång på gång. Men det kommer åter i lager för butikerna som säljer Nordictrack löpbanden vet att X22i är ett måste. Att folk vet att det här är ett bra val beror på att löpbandet har fått många fina recensioner av användare online. Vi talar om ett löpband bäst i test bland de som faktiskt springer på det med andra ord!

För dig som behöver utmaningar och skräddarsydd träning med program kan det här vara det bästa valet. Du gör dina inställningar och kämpar mot dina mål. Många proffs inom träningsbranschen internationellt rekommenderar det här löpbandet. Det är möjligt att jobba tillsammans med en personlig coach som kan kontrollera löpbandet från annan plats via nätet.

Du kan också köra helt ensam utan att någon har koll på vad du sysslar med. Här får du fantastisk backträning med god lutning. Du kan springa uppför eller nedför. Skärmen har touch-funktion och gör det enkelt att ställa in och justera när du är igång.

Bredden på löpbandet är mycket god. Du har gott om plats och kan lätt köra olika rörelsemönster och program på löpbandet. Den stötdämpande effekten i löpbandet skyddar dina knän och din rygg. Därmed är det här ett mycket bra val för dig som måste komma igen efter skador eller som har problem med ländryggen.

När vi ser på användarrecensioner framgår det att det är riktigt kul att träna med det här löpbandet. Det tar upp lite mer plats än andra hemmalöpband men det kan det vara värt med tanke på allt du får ut av X22i. Det här är för dig som tränar med mål och som vill få ut mycket mer av ditt löpband!

Plus

Touch-skärm

Lutning upp och ner

Personlig träning hemma

Minus

Ganska stort löpband

Vem ska köpa detta löpband?

Den som vill ha mycket mer av löpbandet för hemmabruk kommer att älska denna modell. Den är vansinnigt proffsig och så skön att springa på. För dig med höga krav med andra ord!

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

Här är en reklamfilm för X22i som smörar på rejält men faktiskt visar detaljerna på ett bra sätt:

 1. Sole Fitness TT8 för maratonlöparen

För dig som har drömmar om att ta dig igenom ett helt maraton och göra det gott kan det vara klokt att satsa på löpbandet som ger dig rätt form av förberedelse. Det här är ett löpband som kan jämföras med professionella löpband som står på gym. Det finns mindre gym som använder den här modellen för att den har så god motorstyrka och fina egenskaper.

Här kan du nå en hastighet på upp till 22 km/h. Om du vill ha ett löpband för intervallträning kan det här fungera mycket bra. Du har plats för en surfplatta och kan köra musik via de inbyggda högtalarna. Det går att använda en USB-port för laddning och du kommer åt högtalare med Bluetooth. Supersmidigt! Med 56 cm löpyta har du gott om bredd. Du kan definiera dina egna program eller använda förinställda. Det finns också ett pulsstyrt program och du kan synka med detta med löpbandets handpulssensor.

Det är dock viktigt att poängtera att det här inte är ett hopfällbart löpband. Det är inte ditt främsta val när du inte har mycket plats till träningsverktyg. Men när platsen finns och du vill få riktigt gott stöd med skräddarsydda program och bekväm fjädring är det här ett löpband som kommer med på listan av de bästa förslagen.

Plus

Kan lutas upp och ner

Står stadigt

Tydlig display

Minus

Inte hopfällbar

Stor gymstorlek

Vem ska köpa detta löpband?

Du som förbereder dig för ett maraton eller bara vill ha ett löpband som kan ge dig stödet du behöver för att nå uppsatta mål bör ge denna modell en chans.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

Här är en videorecension av detta löpband med mer information:

 1. Master Fitness T25 om det ska vara ett billigt löpband

Löpytan är riktigt väl tilltagen med 51 cm bredd. Det här är ett hopfällbart löpband som du kan få ut en hel del av. Detta trots att det faktiskt kan räknas som ett billigt löpband. Men inte så billigt att det kan räknas till den typ av billigt skräp som jag skriver lite mer om längre ner på denna sida.

Här får du motorkraft som snabbt tar dig till den hastighet du vill ha. Detta utan att det blir så mycket oljud att du inte kan höra musiken du spelar för att hålla ett gott tempo. Löpbandet är bekvämt. Det har plats för din surfplatta såväl som för din vattenflaska.

De som har köpt detta löpband uttrycker överraskning över hur det känns som ett professionellt löpband på gymmet. Detta trots att det inte kostar i närheten av ett professionellt löpband! Känslan beskrivs också som stabil vilket är viktigt när du börjar röra dig lite snabbare.

Plus

Mycket bra pris

Lutning

Flera program

Minus

Mindre display

Aningen kort

Vem ska köpa detta löpband?

Den som vill ha något som liknar gymmets löpband till en bråkdel av priset och som inte har behov av särskilda skräddarsydda program och finesser.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

Därför ska du inte köpa billigt löpband

Det finns billiga varianter och det är lätt att hitta ett löpband billigt.  Det kan kännas lockande att köpa ett som bara kostar några tusenlappar. Jag har själv gjort precis detta och då pratar vi inte om löpbandet som var billigt och hade goda recensioner utan bara billigt hela vägen igenom!

Om du får fatt i ett på löpband rea kanske det är värt att satsa på det billigare löpbandet. Men många gånger är det ett misstag att välja billiga löpband helt enkelt för att de inte håller måttet.

Det här har min löpbandsresa lärt mig och jag ska förklara varför.

Billiga löpband går snabbt sönder

Det behöver inte ta mer än någon vecka innan nödknappens magnet har fallit av. Det här går att fixa men känslan är inte densamma. Samma sak gäller skumgummidelar som glider av och gör att handtag inte längre är lika bekväma och snygga. Det får du räkna med om du har köpt löpband billigt.

Lös panel och magnet istället för den ursprungliga röda stoppmagneten…

Brister i konstruktion försämrar löpbandets kvalitet

Om du tar en titt på ett billigt löpband kan du se att det inte är gjort för att vara särskilt robust. Det går till exempel att lyfta upp kontrolldelen (de bilden ovan). Den sitter löst och kommer därmed hela tiden att röra sig när du springer.

Det tar inte så lång tid för en lös kontrolldel att börja glappa på ett sätt som kan förstöra löpbandets funktioner. Ett billigt löpband kommer därmed att ge en kortare livstid. Du får mindre för pengarna helt enkelt.

Kopplingar som syns och kan brytas

Du ska också lägga märke till hur billiga modeller kan ha kopplingar som hänger löst. Det här är inte bara trist rent estetiskt. Jag kan av erfarenhet säga att det är väldigt lätt att komma åt de här kopplingarna och riva sönder. Det kan bli svårt att laga. Du får köpa löpband igen på kort tid!

Jämn löpning utan att det skakar

Jag vill också ta upp hur löpbandet står på golvet. Den del som du fäller ner har någon form av fot som ska se till att löpbandet står jämnt på golvet. De billiga varianterna kan ha en gummibeläggning som snart faller av. Det betyder att löpbandet börjar vackla då du springer.

Det kanske inte är farligt och du kan ordna det hela med något annat mjukt som ett par flip flops. Men det här är knappast en bra lösning och något du kan undvika genom att välja rätt löpband från start.

Min konklusion är att det är mycket smartare att satsa på ett mellanklass eller dyrare löpband. De billiga varianterna är ofta besvikelser då de inte har bra konstruktion. Det här säger jag av erfarenhet. Bättre att sträcka budgeten lite och få högre kvalitet för pengarna!

Skillnaden mellan löpband och gångband

Vi måste ta upp en viktig sak för dig som är ute efter ett löpband för hemmabruk. Om du mest fokuserar på gång kanske det inte är ett löpband du bör satsa på. Det finns fina gångband som är till för jämn och trygg gång inomhus.

I den här kategorin finner vi även skrivbordsgåband som du kan placera under ditt höjbara skrivbord för att röra mer på dig när du jobbar. Gångband kommer inte att ge dig samma typ av träning som löpband. De höjs inte upp och ner och är inte till för att springa intervaller.

Bra gångband för hem och kontor

Några bra val för dig som vill ha gångband är:

Gymstick Walkingpad

Det här är en smart produkt som du kan använda på jobbet under skrivbordet såväl som hemma framför tv. Du har två hastighetslägen och får en bra promenad som inte är för snabb för att du ska kunna koncentrera dig på annat.

Folk väljer den här typen av gångband för att få igång blodcirkulationen och minska på stillasittandet. Det finns forskning som visar att stillasittande jobb är farliga men du kan vända trenden i helt ny riktning om du bara tar raska promenader med jämna mellanrum. Det kan du göra utan att lämna jobbet med den här manicken.

En stor fördel med Gymstick Walkingpad är att den inte tar stor plats. Om du vill lägga undan den då den inte används får du lätt plats med gångbandet till exempel under soffan eller under en säng.

Du kan läsa mer om gångbandet och se pris genom att klicka här!

 

Skrivbordsgåband Tron501

Om du vill ha gångband och skrivbord i ett ska du satsa på ett skrivbordslöpband. Tron501 är en modell som kommer från DK City. Det är ett gåband med inbyggt bord. Du får gott om arbetsyta och dessutom gott om yta att gå och springa lätt på.

Högsta hastigheten på detta gåband är 6 km/h. Det är snabb takt som du lätt kommer att svettas av. Men det kan inte sägas att det här är ett löpband för då behöver du mer än 6 km/h för att det ska bli något springa av.

Det finns en kontrollpanel som ger dig information om status på din träning. Formen är smart och kan vara en tillgång för ditt hemmakontor såväl som för vanliga arbetsplatsen. Du kan givetvis anpassa höjden på bordet så att du får god ergonomi och står och går i rätt position.

Du kan läsa mer om skrivbordsgåbandet och se pris genom att klicka här!

 

Här kan du se en video med detta gångband med skrivbord:

 

Löpband utan motor

För preppers och folk som tycker att det är viktigt att kunna få med sig löpbandet även dit där det inte finns el är ett löpband utan motor en möjlighet. Det här är ett löpband som du själv måste driva runt. Beroende på modell kan det vara så att du måste hålla i handtagen för att hålla balans och fart.

Det går att hitta billiga begagnade motorlösa löpband. Om du finner ett för under tusen kronor kan det vara väl värt att köpa begagnat. Men då ska du veta att du antagligen får en äldre modell och du kommer ju inte att ha några garantier.

Här är nya löpband utan motor som kan rekommenderas:

 

DraxFit löpband utan motor

Det här är ett spännande löpband som har utvecklat med tanke på naturlighet. Tanken är att du ska röra dig som du hade gjort utomhus eller inomhus utan en motor. Det är innovativt och verkligen intressant.

Om du är ute efter intervaller på löpband kan det här vara ett bra val. Du kan nämligen gå från stillastående till fullt ös med ett eller två steg. Det är du som väljer tempot med ditt steg. Dessutom kan du få ett bättre steg när du springer på den kurvformade ytan.

Det här är ett löpband som är mycket skonsamt för din kropp. Om du just nu återhämtar dig efter en knäskada kan det vara ett bra val. Du får en display där du kan se viktig information om tempo och mer. Och du kan ju ta detta löpband med dig ut till stugan i skogen och ställa det mitt ute i det vilda för ett träningspass utan ojämn mark under fötterna.

Du kan läsa mer om löpbandet utan motor och se pris om du klickar här!

 

Här kan du se en video som visar detta motorlösa löpband:

 

Gymleco motorlöst löpband

Om du kan tänka dig att betala nästan dubbelt så mycket i jämförelse med DraxFit kanske du ska ge Gymlecos motorlösa löpband en chans. Det här är modern teknik som låter dig springa jämnt och fint utan något behov av eluttag.

Gymleco motorlöst löpband är särskilt bra för rehabiliterande träning. Det är skonsamt mot din kropp och gör det möjligt att skräddarsy träningen. Du kan också köra intervallträning på detta löpband med din egen kraft. Det är enkelt och effektivt.

I och med att du inte betalar för att driva löpbandet med el kan det ge dig fina besparingar. Särskilt om du tränar på det varje dag. Vi ska också komma ihåg att tekniken i det motorlösa löpbandet gör att det kräver mindre service. Det kan hålla mycket längre än ett vanligt löpband.

Du kan läsa mer om löpbandet utan motor och se pris om du klickar här!

 

Assault AirRunner

Känslan på en Assualt AirRunner är som att springa i luften. Med detta löpband utan motor kan du bränna 30 % mer än med ett vanligt löpband. Prisläget är lägre än Gymleco och du får hög kvalitet. Det här är ett bra val för dig som vill få intensiv träning på löpband utan att behöva elektricitet.

Du kan ta löpbandet med dig till landet eller var du än kommer att befinna dig. Det går att springa på det inomhus när det regnar eller utomhus när du inte vill skada fötter och knän på rötter och ojämnheter i skogen. Löpbandet kommer med transporthjul vilket förenklar hanteringen.

Du kan läsa mer om löpbandet utan motor och se pris om du klickar här!

25 frågor och svar om löpband

Här är några vanliga frågor om löpband samt svaren som kan vara en hjälp när du är ute efter bästa löpbandet.

 1. Hur snabbt kan man springa på löpband?

De vanligaste modellerna ger dig möjlighet till hastigheter på upp till 18 eller 20 km/h. En del modeller klarar inte riktigt så snabb hastighet och är därmed inte ditt första val då du vill köra intervaller på löpband med snabba spurtar. De flesta ligger på omkring 8–12 km/h när de jobbar på löpbandet. Upp till 7 km/h är mer som en mycket rask promenad.

 1. Hur länge håller ett löpband?

Inte för evigt. Det här beror på hur väl du tar hand om det och hur god kvalitet det håller. Ett billigt löpband som du använder någon gång per vecka kan leva i 6–8 år. Bättre modeller kan leva dubbelt så länge utan att bitar börjar falla av. Får du lång garanti är chansen god att det rör sig om en modell som är känd för att hålla längre.

 1. Hur ska man träna på löpband?

Du bör lägga upp din träning i enlighet med dina specifika behov. Det viktigaste är att du jobbar på ett sätt som passar din fysik och dina mål. Vissa går snabbt på löpbandet varje dag, andra kör intervallträning på löpband 3–4 gånger per vecka. Det finns också intressanta tekniker där du jobbar med steg och takt för att få till en förändring som kan vara mycket bra för din fysik och kondition.

Här kan du se hur du tränar på ett löpband:

 

 1. Hur många kalorier bränner jag på löpbandet?

Du får ett mått för detta på din display men det här är ju en uppskattning. Det säger sig självt att du bränner mycket mer om du både springer och rör på armarna eller går och göra stora svängningar med armar upp och ner. Om du går i ett raskt tempo på omkring 7 km/h kommer du att bränna omkring 100 kalorier. Springer du blir det mer.

 1. Hur fungerar löpband?

Ett vanligt löpband har ett band som rullar runt. Det drivs med hjälp av en elektrisk motor. Bältet rör sig framifrån och bakåt. Hastigheten på bältes rörelse är den hastighet du springer med. Det är på detta vis som det går att justera och kontrollera hur snabbt du rör dig på löpbandet. Dessutom kan du luta bandet uppåt eller nedåt för att simulera backar. Det går alltså att köra backträning på löpband.

Det finns också löpband utan motor. Dessa kan vara billigare om du hittar en enkel variant. Det finns också motorlösa löpband som är dyrare än de automatiska. Löpband utan motor drivs av din rörelse. Stegen du tar på bandet driver det runt.

 1. Hur smörjer jag löpbandet?

När du får smörjmedlet som spray kan du lyfta sidan av löpytan i den främre kanten och sedan spraya bakåt och in mot mitten. Därefter gör du precis samma sak på motsatt sida. Glöm inte bort att du också måste få bort damm från löpbandet innan du smörjer. Det kan du göra med en vanlig dammsugare.

Här får du instruktioner och videos som visar hur du smörjer löpbandet.

 1. Hur långt löpband behöver man?

Det kan vara skönt med ett lite längre löpband. Ju närmre 1,5 meter du kommer desto bättre. Modeller som ligger på 1 meter längd kan kännas lite för korta.

 1. Vad är löpband bra för?

Löpbanden är mycket bra för konditionsträning. De är också utmärkta då det kan vara svårt att komma ut och röra på sig utomhus med jämna mellanrum. Väder och vind kommer inte att påverka ditt träningsschema om du har ett löpband hemma.

 1. Vad heter löpband på engelska?

Löpband heter treadmill på engelska.

 1. Vad väger löpband?

Du får räkna med över 100 kg. 110–150 kg är en mycket normal vikt för löpband. Då är det viktigt att du får bra funktioner för att vika ihop och rulla till den plats du vill förvara löpbandet på då du inte springer på det.

 1. Vad kostar ett löpband?

Mellanklassens löpband ligger på omkring 12 000 kronor. Det finns billigare varianter som kan kosta omkring 8–10 000 kronor. Du kan också få tag i billigare modeller genom att köpa på löpband rea. Du kan också lägga dubbelt så mycket på ett proffsigt löpband som är till för idrottare som behöver fler funktioner och finesser.

 1. Var kan jag köpa löpband?

Det finns många bra butiker för löpband online. Här är några exempel:

 

ButikInriktningMärken
Träningspartner.seTräningsredskap för hemmetNordicTrack, Sole Fitness, Abilic, Masterfit, Spirit Fitness
JulaProdukter för hem och husKayoba
Träningsmaskiner.comTräningsredskap och utomhusleksakerAdidas, Titan, Fitnord, Master Fitness, Gymleco, Finnlo, Toorx, Casall, Impulse, Drax, Hammer Sport
SporttemaTräningsutrustning och träningsredskapAbilica, Flatrun, Gilavar, HillPro, Lavister, Liferunner, Akamar, CS 200, Guardian, InCondi, Stream, iRunner+, Mystral, Neblin, Technum, Vision
FitnessSportTräningsutrustningTunturi, Titan, Kettler, Adidas, Reebok
Sportgymbutiken.seTräningsutrustning och kosttillskottNordicTrack, Impulse, Master, Lavister, Assault, Abilica, Tunturi, Master
GymgrossistenTräningsredskap, träningskläder och kosttillskottAbilica, Titan, Master, Diamond Run, Assault, Reebok, Casall

 

 1. Vad bränner mest, löpband eller crosstrainer?

Det finns det till och med studie om. Det verkar som att du kan bränna mer fett på en crosstrainer men det beror förstås också på hur du använder den. Skillnaden är ganska liten så du kan välja maskinen som du känner mest för. Då lär du träna mer med den!

Crosstrainer kan ge bättre fettförbränning!
 1. Vilken lutning får jag på löpbandet?

Det vanligaste är att du kan luta löpbandet mellan 0–15 % uppför och lite mindre nedför. Det hela beskrivs i % och du får grader som du kan justera. Det blir aldrig brantare än att du klarar av att springa uppåt.

 1. Vilket löpband är bäst i test?

Det finns flera löpband bäst i test eftersom man tittar på flera olika kategorier då man testar. Det löpband som är bästa budgetval är ju inte bästa proffsval. När du läser löpband test måste du vara medveten om detta. Ta alltid en titt på varför man säger att ett visst löpband är bäst för att förstå om det kan tänkas vara ditt bästa val.

 1. Kan man lita på löpband?

Informationen du ser på din display ska inte ses som exakt. Saker som antal kalorier är en uppfattning. Distansen du springer mäts i enlighet med löpbandets rullning. Det är välkänt att du inte gör lika bra ifrån dig på vanlig mark som på löpbandet. Det måste du vara väl medveten om du till exempel ska träna för ett maraton med löpbandet.

 1. Kan jag ha löpband i lägenhet?

Ja, du kan ha ett löpband i en lägenhet. Välj hopfällbart löpband som är stadigt. Det är bra om det inte studsar för mycket på golvet eftersom det kan störa grannar som finns under dig.

 1. Hur många watt på löpband?

Om du vill ha ett väl fungerande löpband bör det inte understiga 1300 watt i motoreffekt. Det krävs för att det ska ha styrkan som krävs för att ge dig den träning du är ute efter.

 1. Hur utförs löpband test?

Vanligtvis är det personer som har god vana av att springa på löpband som utför testerna. Det kan vara folk som jobbar som personliga tränare eller på gym. Det här ska du ta en titt på innan du läser ett löpband test. Det är ju viktigt att veta vem som säger vad. Löpbandet ska sedan testas för allt från gång till intervallträning. Det utvärderas vad gäller känsla och även vad gäller förvaring och plats.

 1. Kan jag lita på löpband test?

Det beror på vem som gör det och hur det publiceras. Det går alltid att få information som är värdefull från löpbandstester. Men det är inte säkert att subjektiva kommentarer ger dig så mycket. Läs med en nypa salt och använda tester av löpband för att få praktisk information att grunda ditt beslut på.

 1. Var ska jag ställa löpbandet?

Där det får plats och du tycker att det är bekvämt att springa. Hitta ett hörn eller lägg det under en säng. Ett tips är att inte ställa det för långt från platsen där du kommer att träna på det.

 1. Hur ofta springa på löpband?

Du kan springa varje dag om du vill och om det är bra för dig. Det finns många som börjar morgonen med att värma upp magen innan måltid på morgonen för att bränna mer fett. Du kan ju variera intensitet. Varje löp-pass måste inte gå ut på att du ger max. För att gå ner i vikt är rekommendationen att du springer minst tre gånger per vecka minst 30 minuter varje gång.

 1. Kan man ha löpband på kontoret?

Det är till och med rekommenderat. Löpbandet gör det lättare att lämna dator och röra på sig med jämna mellanrum.

 1. Är gångband och löpband samma sak?

Nej, gångbandet är som namnet avslöjar till för gång och inte för att springa. Men de ser rätt så lika ut. Gångband har en konstruktion som gör det lätt att placera bandet under ett skrivbord. De kallas också för skrivbordsgångband.

 1. Bränner jag mer på ett löpband utan motor?

Det finns de som hävdar att så är fallet. Men det gäller ju att du springer på bra. Du kan använda dig av ett löpband utan motor men med en skärm som mäter rörelsen och talar om hur långt du springer, hur snabbt och hur mycket du bränner.

Intressanta fakta om löpband

Visste du att löpbandet en gång användes inom fångvården i USA och England? Det finns en massa spännande att säga om löpbandet och här är några fakta som kan vara väl värda att fundera lite på innan du klickar vidare för att köpa löpband på Blocket eller i butik online.

Löpbandet kanske inte ger mental stimulering

Det finns fördelar med att springa mjukt och fint på löpbandet. Men det kan också vara så att du missar vissa viktiga mentala bitar som du får då du springer utomhus. Det finns nämligen positiva neurologiska effekter med löpning utomhus och de får du inte på löpbandet.

En lösning i fängelser

I USA och England började man använda sig av löpband för att hålla fångar aktiva. Författaren Oscar Wilde satt i Pentonville fängelset i slutet av 1800-talet. En del av hans straff var hårt arbete och här ingick det att gå på löpband. Han dog nästan av upplevelsen och levde bara två år efter att ha kommit ut från fängelset.

Under slutet av 1800-talet såg man fördelar med att låta fångar gå på löpband. Det tycktes förbättra disciplinen. Man tänkte sig att den som fick gå på löpband aldrig skulle vilja begå brott igen. 1800-talets löpband fungerar på så vis att fångarna fick klättra på trappsteg som var kopplade till ett enormt hjul. Ett perfekt straff!

Det sägs att löpbandet uppfanns då man sökte efter ett straff som skulle vara snäppet under dödsstraffet. I England slutade man med detta straff 1902. Det är ju lite kul att tänka på. Idag betalar vi tusenlappar för att få ta del av denna sköna uppfinning!

Bra för hjärtat

Faktum är att löpbandet är mycket bra för hjärtat då det ger konditionsträning. Experter menar att löpbandet är mycket bättre när hjärthälsa är ditt mål än då du till exempel vill förbereda dig för ett maraton.

Kan vara bra om du har knäproblem eller muskelsmärta

Det finns studier som tyder på att det kan vara bra att gå nedför på ett löpband för att behandla knäproblem som beror på artros eller då du har opererat knän och satt in protes. Det finns löpband under vatten som används för att rehabilitera personer med led – och muskelsmärta.

Vattenterapi för djur

Löpband kan också användas för djur. Inte bara för hundar och katter som hoppar på för att testa hemma. Det finns till exempel löpband under vatten som används för rehabilitering för hästar. Redan på 1930-talet började man tillverka löpband särskilt till för husdjur.

Många olyckor på gym

Det finns statistik som visar att 66 % av alla gymolyckor på gym i USA sker på löpband. Det här visar att det faktiskt är viktigt att lära sig hur man använder ett löpband på rätt sätt.

Du måste träna även med gångband

En del tror att ett gångband tar bort behovet av att träna men så är det inte. Även om du promenerar på ditt skrivbordsgångband varje dag måste du också komplettera med vanlig träning för hela kroppen för att må bra.

Hur bra löpning får du på löpbandet?

Det har visat sig att du inte alls blir en så mycket bättre löpare på löpbandet. Om målet är att höja din nivå och klara ett maraton bör du se till att springa mycket utomhus. Löpbandet bör då bara vara ett komplement.

Ett byggverktyg

Om vi går långt tillbaka i historien kan vi se att det första löpbandet var ett arbetsredskap för bygge. I det antika Rom använda man sig av en löpbandskonstruktion för att kunna lyfta tunga objekt. Lite som en lyftkran.

Moderna löpband vinner popularitet

År 1952 kom det första motordrivna moderna löpbandet i USA. Det var hjärtdoktorn Robert Bruce som tillsammans med läkaren Kenneth Cooper visade att löpband skulle kunna användas för att mäta patienters hjärtaktivitet. Deras arbete var mycket viktigt för att löpbandet skulle bli så populärt som det sedan blev och fortsatt är.

Löpband med säten

Det finns löpband med inbyggda säten. De är inte till för den som ska röra sig på bandet utan för en terapeut eller doktor som jobbar med sin patient och behöver sitta mycket nära för att coacha och följa med.

Nya innovationer

Med tiden har det kommit nya spännande innovationer som gör det roligare och effektivare att springa på löpbandet. NordicTrack samarbetade år 2007 med Google Maps för att ge sina löpband utsikt över gatorna som löpningen simulerades på. Dessutom skapade de löpband som kunde justera lutning och hastighet i enlighet med den bana som planerats. Man kom alltså mycket närmre upplevelsen av att springa utomhus.

Möjligheten att gå på jobbet

1999 kom skrivbordsgångbanden och gav en helt ny möjlighet till personer med skrivbordsjobb. Gångbanden gjorde det möjligt att röra lätt på kroppen under arbete såväl som under konferenser via datorprogram som till exempel Zoom.

Motorn är det viktigaste
Vad är viktigast på ett löpband? Motorn! Det är ju den som driver ditt löpband runt. Det är ganska vanligt med löpband som har två motorer. En driver bandet och den andra är till för att skapa lutning upp eller ner. För bandet är omkring 2,5 hästkrafter standard. Mer är inte samma sak som bättre. Det handlar inte bara om max, du behöver ett jämt driv i alla lägen.