Hårvård efter hårtransplantation – Del 1

Både män och kvinnor kan hamna i situationen att de börjar förlora hår på huvudet och det kan påverka livet på ett markant sätt. När håret börjar falla av i ung ålder känns det inte naturligt och då kan tankarna om en möjlig hårtransplantation ta fart. När beslutet fattas och operationsdatum är satt är det viktigt att tänka igenom hårvård efter hårtransplantationen.

Med god hårvård efter behandlingen kan det gå snabbare att återhämta sig och se det fina resultatet med nytt friskt hår som växer där det tidigare var kalt. Här ska vi gå igenom några viktiga saker för god hårvård direkt efter en transplantation av hår.

Det här är allmänna rekommendationer, det är viktigt att du diskuterar eftervården med den hårklinik som du utför behandlingen på. De kommer att förklara för dig precis hur du ska göra för att den specifika behandling du har fått lyckas bäst.

Direkt efter din hårtransplantation

Till att börja med är det viktigt att poängtera att du kommer att få instruktioner för hur du ska ta hand om områdena som berörs av din hårtransplantation av den hårklinik som utför behandlingen.

Det är viktigt att lyssna på råden och att komma in för återbesök som planerat. Det här kan göra skillnaden mellan en hårtransplantation som lyckas och tvärtom. Chansa inte med hårprodukter som innehåller silikon, parfym och medel som är till för att bleka. Det kan ge trista effekter.

Sov med huvudet högt

Ett bra sätt att vårda håret som har transplanterats är att inte utsätta det för onödigt slitage. När du är vaken kommer du på ett naturligt sätt röra dig så att du inte trycker eller drar i områdena på huvudet och i ansiktet som behöver läka. På natten kan det vara klokt att sova i sittande position. I varje fall under några dagars tid. Det kan också motverka svullnad.

Tvätta inte håret på en gång

Kanske kliar det i fingrarna om du är van att schamponera ditt hår varje dag som en del av morgonduschen eller innan du går och lägger dig. Men efter en hårtransplantation ska du låta bli denna ritual i cirka två veckors tid.

Du får vänta lite med hårtvätten så som du minns den efter transplantationen

Kliniker som hjälper till med hårtvätt efter transplantation gör detta på ett mycket specifikt sätt. De täcker till exempel området som transplanterats med olja under en halvtimmes tid för att på så vis mjuka upp sårskorpor. Det här är något som gör det lättare att få bort blod som torkar och ligger kvar på huden.

Om du vill använda olja för att göra samma sak själv hemma ska du rådgöra med kliniken som hjälper dig med din hårtransplantation. Fråga vilken olja du bör välja och hur den ska appliceras på rätt sätt.

Hur ska du röra vid ditt hår när du tvättar?

I början kommer du med största sannolikhet att använda någon form av medicinskt schampo som kliniken rekommenderar. Om du tvättar själv är det viktigt att du applicerar schampo på ett försiktigt sätt. Det gäller att inte gnugga. Det är viktigt att tvätta på ett mjukt sätt. Ett tips är att använda handflatorna utan att pressa.

Torka håret på rätt sätt

För att torka håret kan du använda dig av mjuka pappershanddukar som du sedan slänger. Här är det också viktigt att undvika att gnugga och dra i håret. Lägg handduken på håret och tryck lätt på den för att fukt ska samlas upp.

När det är torrt och kliar

När det känns torrt och kliar i hårtransplantatet kan det vara klokt att använda någon form av mjukgörande medel. Detta kan appliceras direkt efter hårtvätt såväl som mellan tvättar för att hjälpa hårbotten att läka snabbare. Just att det kliar är en god indikation om att området håller på att läka. Om det är riktigt jobbigt med klådan kan du be om att få antihistaminer som du tar som tabletter.

Läs vidare om hårvård i del 2 här!

Leave a Comment