Hårvård efter hårtransplantation – Del 2

När du har genomgått en hårtransplantation kan det ta flera månader innan du når det önskade resultatet. Det handlar ju inte bara om att det transplanterade området ska läka. Du måste också vänta på att håren växer ut tillräckligt mycket för att du ska kunna frisera och styla.

Du kan läsa mer om hårvård direkt efter en hårtransplantation i del 1 här. Nu ska vi se mer på hur du kan tänka framåt och göra saker som är bra för din hårhälsa. Saker som kan påverka kvaliteten på ditt hår.

Naturlig hårvård efter en hårtransplantation

En anledning till att många väljer en prp behandling som på ett naturligt sätt hjälper hårsäckar att återhämta sig och påskynda hårväxten är just att den är utan kemikalier. Då är det inte så konstigt att man efter behandlingen gärna ser på fler naturliga sätt att förbättra hårhälsan med effektiv hårvård utan farliga ämnen.

Men vad är naturlig hårvård?

Naturligt låter så bra, men vad är det egentligen när vi pratar om hårvård, och är det verkligen så att det som är naturligt alltid är bättre för hårets hälsa? Det kanske allra viktigaste med konceptet naturlig hudvård är att den inte innebär samma sak för alla.

Naturligt kan för en person betyda att anamma den gråa färgen som smyger sig på medan en annan person i samma läge väljer att färga med örter på ett naturligt sätt. En tredje person väljer en produkt som i stort sett är naturlig. Något som vi dock bör komma ihåg är att håret inte är en separat organism från resten av kroppen.

Naturligt kan ses som nära naturen

Det handlar inte bara om vad du använder för att tvätta och behandla själva håret med. Du måste också fundera lite på hur din allmänna hälsa, kost och livsstil påverkar hur ditt hår ser ut och känns. Det finns ju faktiskt de som menar att du inte ens behöver få grått hår om du eliminerar stress, miljögifter och annat som inte är bra för hälsan. Studier visar också att hårhälsan kan hänga ihop med andra processer i vår kropp som till exempel immunförsvaret.

Vitaminer för ditt hår

Idag vet vi att det finns vitaminer som är särskilt viktiga för vår hårhälsa. Du bör till exempel få i dig tillräckligt mycket av vitamin B12 för att ditt hår ska må bra. Andra viktiga vitaminer för håret är:

  • A vitamin
  • C vitamin
  • Niacin
  • Biotin
  • B vitamin

Det finns också mineraler som är bra för håret. Se till att du får i dig tillräckligt mycket järn och magnesium för att främja hårhälsan.

Fysiska aspekter som du bär tänka på

Det är inte bara det som händer inuti kroppen och det som vi kletar in i håret som kommer att påverka hur det mår. Betänk att UV-strålar kan slita på ditt hår. Om du solar mycket ska du fundera lite på vad det gör med ditt hår.

God hårvård kan vara att bära hatt när du är ute i solen. Särskilt en större sak som kastar skugga över ditt hår. Det kan också vara klokt att sätta upp längre hår och samla det i en fläta för att skydda det mot fysiska faktorer som sol, vind och vatten.

Goda rutiner är också viktigt

Även om du inte håller dig enbart till hårprodukter som är utan skadliga ämnen och kemikalier bör du ha en hårvårdsrutin som passar ditt hår. Det kanske handlar om att göra en inpackning en gång per vecka och mer under vintern. När du får en rutin och regelbundet sköter om ditt hår kan det leda till att det ser mycket friskare ut och känns likaså!

Leave a Comment