Vilken luftrenare bäst i test ska du välja?

Det är många som hyllar luftrenaren som en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv. Det är klart att luften vi andas påverkar vår hälsa så Friskare har kikat närmre på luftrenare bäst i test såväl som på modeller med fina användaromdömen för att komma fram till vad som verkligen är ett bra val.

De flesta av oss är bekanta med idén med luftrenare men det inte alla som inser hur stor skillnad denna manick kan göra. Luft rengörare är en slags maskiner som är designade för att rengöra och filtrera luften vi andas. Detta för att ta bort föroreningar och allergener från vår miljö.

Det här kan vara ett ovärderligt verktyg för att förbättra luftkvaliteten i våra hem och på arbetsplatser genom att ge oss friskare luft att andas. För pollenallergiker kan vårsäsongen bli mycket lättare att genomlida med en bra luftrengörare hemma och på jobbet.

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är en apparat som är utformad för att filtrera luften i ett rum eller flera rum samtidigt. Den kan ta bort luftburna föroreningar och allergener som damm, pollen, hår från husdjur, rök och mögelsporer.

allergi
Med en bra luftrenare kan du äntligen sluta nysa bara för att våren har kommit!

Luft rengörare fungerar genom att dra in luft i enheten och sedan föra den genom ett eller flera filter. Filtren är utformade för att fånga upp och ta bort föroreningarna från luften som skickas ut igen. Detta ger renare och friskare luft där luftrenaren används.

Några av de bästa luftrenare du kan välja just nu

Det är inte så konstigt att luftrenare Electrolux, Philips och andra stora märken tillverkar ofta landar i testartiklar. Men bara för att du enbart se de kända märkena i luftrenare bäst i test artiklar så betyder det inte att det inte finns fler alternativ som är minst lika bra, och kanske en hel del billigare.

Här är några riktigt bra val enligt användare och experter som du kan kika lite närmre på:

Gardeney luftrenare för 50 kvm

Det här är en luftrenare för större ytor och den har en väldigt fin design. Du kan enkelt använda apparaten med LCD-skärmen som finns på ovansidan så att du slipper böja dig för att göra inställningar. Med tre olika typer av filter får du effektiv rengöring av luften från damm och annat som kan vara negativt för din hälsa.

Luftrenaren väger9,5 kg och har en låg ljudnivå på 62 dB som mest. Luftflödet i maskinen ligger på 483 m³/h och måtten för Gardeney luftrenare är 445x680x238 mm.

Plus

 • Klarar stora rum
 • Låg ljudnivå
 • Drar inte mycket energi

Minus

 • Dyr
 • Ganska tung

Du kan läsa mer om och beställa Gardeney på Hemfint här.

Cleverio ett bra val för allergiker

Cleverio har fått goda användaromdömen och det är tydligt att det här är en maskin som gör skillnad. Den känns! Du kommer nära 100% rening av partiklar som är luftburna med denna apparat. Den är särskilt väl anpassad för pollenallergiker. Den här apparaten har fått utmärkelse i luftrenare bäst i test artiklar som den bästa billiga modellen.

På LED-skärmen så ser du tydligt vilken kvalitet luften i rummet har just nu. Det finns en sensor i maskinen som kommer att läsa av kvalitet och sedan ställa in effekten så att du får bästa möjliga resultat. Styr med knapparna på enheten eller med appen Smart Life som fungerar fint för iOS såväl som Android. Det går också att röst-styra med Google Home!

Ljudnivån kommer att ligga på mellan 25 och 50 dB och maskinen drar minimalt med energi med en strömförbrukning på 30 W så vi kan verkligen tala om en billig luftrenare! Måtten är 228x228x324 mm och vikten ligger på 2,5 kg så du kan ställa Cleverio luftrenare på ett bord.

Plus

 • Filter i 3 lager
 • Kommer med extra luftfilter
 • Bra pris

Minus

 • För mindre rum på 17 kvm

Läs mer om Cleverio luftrenare och se pris här!

Moskitofree Travel mot mygg och för ren luft

Den här modellen bör vi också ta upp för när du är ute och tältar vill du också ha ren luft och du vill slippa myggen! Om du ska sova i tält eller i ett mindre sovrum så ger dig detta ett giftfritt myggskydd.

Moskitofree Travel klarar utrymmen på 5-7 kvm. Det väger 0,07 kg och är hur enkelt som helst att få med sig. Med en storlek på 8,5 cm så kan du i stort sett ha denna luftrengörare med dig i fickan!

Plus

 • 100% giftfritt myggskydd
 • Du får fräschare luft
 • Myggen kan inte se dig

Minus

 • Inte för pollen och damm

Du kan få mer information om denna luftrenare på Bagaren & Kocken här.

Gardney luftrenare för 20 kvm

Om du vill ha en billig luftrenare som ändå klarar lite mer kan denna modell av Gardeney vara ett bra val. Den klarar 30 kvm och kan därmed vara perfekt för ett sovrum såväl som ett större rum. Luftflödet ligger på 272 m³/h och ljudnivån blir som mest 55 dB.

Luftrenaren väger inte mer än 4,4 kg och är därmed enkel att få med sig. Storleken på 327x449x176 mm är också behändig.

Plus

 • God reningskapacitet
 • Smart design
 • Enkel användning

Minus

 • Klarar i praktiken 20-25 kvm

Du kan läsa mer om och se priset på denna Gardeney här.

Sensibo Pure luftrenare för effektiv luft rengöring!

Om du vill ha en riktigt effektiv och kompakt luftrenare ska du se närmre på Sensibo Pure. Detta är en maskin med ett attraktivt pris med tanke på hur mycket den klarar. För under 2000 kronor får du en luftreningseffekt på upp till 130 kubik per timme.

För ett rum på upp till 16 kvm kan detta vara ett riktigt bra val. Använd Sensibo Pure i ditt sovrum eller på kontoret för att bli av med damm, pollen och annat som kan störa din hälsa. HEPA-filtret är gjort för att klara av partiklar på ner till 2,5 µms storlek.

Plus

 • Kan användas med app
 • Snygg design
 • Tre lagers filter

Minus

 • Bara för mindre rum

Ta reda på mer om Sensibo Pure här.

Hombli luftrenare med HEPA13-filter

Här har vi en liten komet som mycket väl kan bli standard i kommande luftrenare bäst i test artiklar!  Du får tre lagers filter med äkta HEPA13 såväl som 3 olika lägen för fläkten. Luftrenaren från Hombli klarar av rum på upp till 25 kvm.

Med en maxnivå på ljud på 30 dB är detta en maskin som imponerar. Den kommer att rena upp till 90 kubik per timme och drar inte mycket energi.

Plus

 • Bra pris
 • Tar i stort sett 100% av alla partiklar
 • Fungerar med app

Minus

 • Lite trist design
 • Inte högsta CADR

Ta en titt på pris och läs mer om Hombli här.

Coway AP-1008CH en luftrenare bäst i test!

Här har vi en testvinnare i flera kategorier. Coway är ett märke som är känt för riktigt bra luftrenare och denna modell får fina omdömen av kunder. Dessutom rekommenderas den både av svenska Astma- och Allergiförbundet och av motsvarande Brittiska Allergiförbundet.

Denna modell är gjord för upp till 17 kvm och passar därmed för mindre rum. Den har HEPA-filter och kan få bort 99,5% av alla störande partiklar i luften. De som köpt denna apparat säger att de märker skillnaden.

Plus

 • Anpassar energiförbruket efter behov
 • Filter går att rengöra
 • Kompakt design

Minus

 • Enbart för mindre rum och kontor

Du kan se priset för denna Coway och läsa mer här!

Eeese Vigga luftrenare för 50 kvm

Om du vill ha en luftrenare som klarar större rum till ett lägre pris ska du se närmre på denna modell. Eeese Vigga luftrenare klarar upp till 50 kvm och är utrustad med wifi vilket ger fina inställningsmöjligheter.

Denna luftrengörare har HEPA-filter och har vunnit internationella test av luftrenare. I luftrenaren finns det en lasersensor som kommer att läsa av rummets luftkvalitet. Du kan läsa av denna på LED-displayen.

Plus

 • Kraftfullt HEPA-filter
 • Tre hastigheter
 • Klarar pollen såväl som partiklar från husdjur

Minus

 • Enklare struktur

Du kan få mer information om Eeese Vigga och se pris här.

Fördelar med en luftrenare hemma och på jobbet

Det finns många fördelar med att använda en luftrenare. Du kan se fram emot allt från förbättrad luftkvalitet till bättre hälsa för dig och din familj. Gäster med pälsallergi kan äntligen komma hem till er trots att ni har flera husdjur!

Här är några av de främsta fördelarna med att använda en luftrenare:

Reducerade allergener i luften

Luftrenare är utformade för att fånga och ta bort en mängd olika allergener såsom damm, pollen, hår från husdjur och mögelsporer. Detta kan vara särskilt användbart för dem med allergi eller astma. Detta eftersom luftrenaren kan hjälpa till med att minska mängden allergener i luften vilket ger lindring från symtomen.

Förbättrad luftkvalitet

Luftrenare hjälper till att ta bort föroreningar från luften som vi andas in. Och det förbättrar den övergripande luftkvaliteten i ditt hem eller på ditt kontor. Detta kan bidra till att minska risken för luftvägssjukdomar och andra hälsoproblem orsakade av dålig luftkvalitet. Dessutom kan vi uppleva att vi är piggare när luften är ren.

Minskad lukt i rum

Luftrenare kan också hjälpa till att minska obehagliga lukter i ditt hem eller kontor. Kanske också på ett mindre gym eller då du vill träna med gummiband hemma. Detta kan vara särskilt användbart i områden där rökning är tillåten, eftersom luftrenaren kan hjälpa till att ta bort rök och andra lukter från luften.

luftfuktare
Notera att en luftrenare och en luftfuktare inte är samma sak!

Hur använder du en luftrenare?

Att använda en luftrenare är relativt enkelt. Du behöver för det mesta bara följa de instruktioner som kommer med maskinen. Sedan kan du lära dig lite mer om app och särskilda inställningar som kan vara lämpliga för dig och det rum som du ska rena luften i.

Här är några tips som hjälper dig att få ut det mesta av din luftrenare:

Välj rätt storlek på luftrenare

Luftrenare finns i en mängd olika storlekar, så det är viktigt att välja en som passar storleken på rummet eller lokalen du ska använda den i. En större luftrenare kommer att kunna filtrera mer luft, medan en mindre kommer att vara mindre effektiv.

Notera också att då du ser på luftrenare Electrolux och andra kända märken tillverkar så kan det finnas olika modeller och storlekar. Välj alltid den som är bäst lämpad för dina behov!

Placera luftrenaren på rätt plats

Placera luftrenaren på en plats där den kan dra in mest luft. Detta är vanligtvis i mitten av rummet, bort från väggar och möbler. Detta så att apparaten kan filtrera luft från alla håll.

Byt filtren regelbundet

Luftrenarfiltren måste bytas regelbundet för att enheten ska fungera och ge resultat. Se tillverkarens instruktioner för detaljer om hur ofta du ska byta filter. Notera också namn på filter så att du kan beställa rätt sort online.

Vilken luftrenare väljer Friskare?

Efter att ha sett på luftrenare bäst i test i Sverige och utomlands såväl som på omdömen i butiker på nätet så blir det en Coway eller en Gardeney luftrenare. Detta för att dessa modeller är prisvärda och effektiva. Men sedan ska det sägas att den lilla luftrenaren för tältet som får bukt med mygg också känns som en självklar sak att ha hemma inför sommarens övernattningar och utflykter!

Här är en intressant video om luftrenares faktiska funktion: