Odla vetegräs snabbt och lätt på fönsterkarmen, dag för dag

Det är verkligen inte svårt att odla vetegräs och egentligen så kan man inte säga att det kräver så mycket tålamod. Från torrt frö till grönt gräs tar inte mer än en vecka. Dessutom så är skillnaden mellan hemodlat och kommersiellt vetegräs rätt så markant vad gäller smak. Här följer en beskrivning av hur jag odlade vetegräset, dag för dag. Jag har också satt ihop en film med huvudmomenten.

Jag har odlat utan särskilt odlingssystem för vetegräs, med jord från trädgården och i enkla plastbackar som rymmer i en kökslåda för den första groning-delen som kräver mörker.

Det som jag har investerat lite mer i sedan tidigare är en riktigt bra vetegräspress. Min är manuell och en maskin som hela familjen samlas runt. Barnen var också med om att odla vetegräs och såhär gick det till…

Måndag – Vi tog cirka 250 gram vetefrön från hälsokosten och lade dessa i blöt på eftermiddagen. De fick ligga i vatten till nästa dag.

Tisdag – Jag hällde av vattnet och sköljde sedan fröna 3-4 gånger under dagen.

Onsdag – Nu var fröna redo för odling. Sköljde två gånger. På eftermiddagen så spred jag fröna över ett jordlager på cirka 3 cm. Täckte sedan detta med våta kökshanddukar och ställde i en djup kökslåda.

Torsdag – Vattnade på morgonen och på kväll. Borstade av de frön som fastnat i handduken så att de hamnade på jorden igen.

Fredag – Ställde odlingarna i fönster då gula piggar hade kommit fram. Vattnade.

Lördag – De gula piggarna blev till ljusgrönt gräs under dagen. Nådde en längd på omkring 3 cm till kvällen.

Söndag – Vattnade en gång.

Måndag – Gräset hade nått cirka 10 cm och kunde skördas men jag valde att vänta några dagar till så att det blev tjockare och högre för mer vetegräsjuice.

Det färdiga vetegräset fick en härlig grön färg, mörkare än den som vetegräset från butiken har.

Efter skörd så fick vetegräset växa en omgång till vilket tog ytterligare 4-5 dagar.

Här är en video där ni kan se huvudmomenten och vad som krävs för att odla vetegräs inomhus.

Leave a Comment