Vetegräsjuice som smakar bittert, vad ska man göra?

Efter att ha testat att odla vetegräs hemma så insåg vi snabbt att gräset var grönare och att juicen blev godare. Den var sötare än den vetegräsjuice vi gjort på färskt gräs köpt på hälsokosten. Det kom som en överraskning då juicen från en odling smakade riktigt illa. Den var bitter och liksom brände till i halsen. Denna vetegräsjuice fick svärmor smaka på som första introduktion till vetegräs, innan vi insåg att juicen smakade bittert. Hon såg fundersam ut och sade att det var väldigt vad det bränner i hals och bröst.

vetegräs
Vetegräsjuicen från den runda odlingen smakade gott!

Vi nickade instämmande och talade om för svärmor att vetegräs ska kännas av, det här är trots allt superfood. Hon som inte är van reagerar förstås på shotten. Men så var det inte…

Men varför smakade vetegräsjuicen bittert?

Svaret fanns i botten på odlingen, mögel! Det var inte mycket men tillräckligt för att gräset skulle ge en juice som inte direkt smakade gott. Då kom nästa fråga, vad gör man för att undvika mögel i vetegräsodlingen?

Här är några tips som är viktiga att följa om du ska odla vetegräs och inte vill ha den riktigt starka och bittra juicen att bjuda nyfiken svärmor på.

  1. Vetegräsfrön – Det börjar med frön som är av god kvalitet. Köp rätt typ av vetefrön. Välj organiska som har ett bra datum på förpackningen.
  2. Tvätta fröna. Lägg dem i blöt i vatten med lite blekningsmedel som klorin (cirka 4 matskedar i 2 dl vatten) och vänta en halvtimme. Om du inte vill använda klorin så går det lika bra med vinäger i samma proportion.
  3. Tänk på att mögel trivs bra där det är varmt och fuktigt. Undvik att odla vid ett element eller där det är för varmt i huset.
  4. Använd kallt vatten då du vattnar eller om du använder ett system där du ska hälla på vatten.
  5. Det kan vara bättre att odla vetegräs i jord än att odla det utan, och tvärtom. Testa att odla vetegräs utan jord för att se om det blir skillnad.

Precis som med allt annat så ger övning färdighet. Det är bara att testa sig fram tills man hittar receptet som fungerar allra bäst och som ger vetegräsjuice som smakar så bra som det går när det handlar om juice gjord på gräs J

Leave a Comment