Vad är vitamin B6 och vad gör det i kroppen?

Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin som är avgörande för kroppens funktion. Det hjälper till att skapa energi, syntetisera proteiner och bibehålla friska celler. Detta vitamin är också involverat i produktionen av hormoner och neurotransmittorer. Det hjälper även till att reglera humör och sömn och är kopplat till hjärnans utveckling.

Av detta kan vi förstå att allt från depression till stickningar i fötterna kan ha något med brist av detta vitamin att göra. Det är viktigt att vara medveten om behovet av B vitaminer och här ska vi kika lite närmre på vad det är, var det finns och vad B6 gör i din kropp.

Du finner B6 vitaminet i kosten

Vitamin B6 finns i en mängd olika livsmedel som kött, fisk, ägg, nötter, bönor och fullkorn. Det finns också som tillskott och då vanligtvis i form av pyridoxinhydroklorid eller pyridoxal-5-fosfat. Det är viktigt att notera att vissa livsmedel innehåller mer vitamin B6 än andra. Till exempel är fisk, fågel och orgelkött några av de bästa källorna.

Hur mycket B6 vitamin behöver du?

Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna av vitamin B6 är mellan 1,3 och 1,7 milligram per dag. Doseringen kan dock variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. För gravida kvinnor och de med vissa tillstånd kan dosen vara högre.

 

Kan en daglig dos vitamin B6 hålla doktorn borta? Kanske det…

Vitamin B6 spelar som vi nämnt en viktig roll i kroppen genom att hjälpa till att omvandla mat till energi och hjälpa till att upprätthålla friska celler. Det hjälper också till att bilda hemoglobin som transporterar syre i blodet. Detta är särskilt viktigt för gravida kvinnor, eftersom det bidrar till att minska risken för anemi. Vitamin B6 är också involverat i produktionen av signalsubstanser som är kemikalier som hjälper hjärnan och nervsystemet att kommunicera. Det är därför det är viktigt för humörreglering, sömn och hjärnans utveckling.

Har du brist på detta vitamin?

Om du tror att du lider brist på B6 vitamin bör du ta upp detta med en läkare. Du kan ta blodtest och så är det viktigt att se över din kost och livsstil. Vi ska också komma ihåg att olika vitaminer och mineraler som D vitamin, magnesium, C vitamin och fler samspelar. Det är aldrig så enkelt att du tar mer av ett vitamin för att sedan uppnå perfekt hälsa.