Vilken frukt innehåller kalium?

Näringsämnet kalium är ett viktigt mineral som spelar flera roller i kroppen. Kalium finns i många frukter men några av de bästa källorna inkluderar bananer, apelsiner, cantaloupe-melon, honungsmelon, aprikoser, avokado, kiwifrukter och katrinplommon. Om du äter dessa frukter regelbundet så bör du inte har någon kaliumbrist.

Men precis som med alla andra vitaminer så är det förstås så att annat än vad du äter kan påverka hur väl din kropp tar upp mineraler och vitaminer. Du bör alltid se över din livsstil när du förändrar din kost för att må bättre. Dessutom kan det ju vara så att du behöver fler vitaminer och mineraler tillsammans med kalium från frukter för att det ska ge en god effekt.

Avocado
Om du äter mer avokado får du i dig mer kalium!

Varför behöver vi kalium i kroppen?

Det finns många anledningar till varför du bör få i dig tillräckligt med kalium i kosten. Här är några av de viktigaste fördelarna med detta näringsämne:

Hjälper till att reglera vätskebalansen: Kalium hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen. Det är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck och förhindra uttorkning.

Stöder muskelfunktion: Kalium behövs för korrekt muskelfunktion vilket inkluderar sammandragning och avslappning av muskler. Om du inte har tillräckligt med kalium kan det blir problem till exempel med stickningar i fötter och andra hälsobekymmer till följd av muskler som inte fungerar som de ska.

Hjälper till att upprätthålla friska ben: Kalium kan bidra till att minska risken för benskörhet genom att stödja benhälsan.

Kan minska risken för stroke: Vissa studier tyder på att dieter med mycket kalium kan bidra till att minska risken för stroke.

Kan sänka blodtrycket: Kalium kan sänka blodtrycket hos vissa människor. Särskilt i kombination med en diet med låg natriumhalt. Det vill säga att du inte äter mycket salt. Om du till exempel byter ut vanligt bakpulver mot kaliumbikarbonat kan det vara en hjälp då du vill minska saltet i din diet.

Sammantaget är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalium i kosten för att upprätthålla en god hälsa. Det rekommenderade dagliga intaget av kalium för vuxna är 2 500-3 000 mg per dag beroende på ålder och kön.

Här är fem symtom som kan tyda på en brist på kalium i kroppen:

Muskelsvaghet eller kramper: Kalium är viktigt för korrekt muskelfunktion och låga nivåer av detta mineral kan leda till svaghet eller kramper i musklerna.

Trötthet eller svaghet: Kalium är involverat i energimetabolismen och låga nivåer kan leda till trötthet eller svaghet. Fast det är viktigt att vara medveten om att brist på B12 och andra vitaminer kan ge samma resultat.

Förstoppning: Kalium hjälper till att reglera tarmrörelser och låga nivåer av detta mineral kan leda till förstoppning.

Oregelbundna hjärtslag: Kalium är involverat i att reglera hjärtslag och låga nivåer kan orsaka oregelbundna eller snabba hjärtslag.

Stickningar eller domningar: Kalium är viktigt för nervfunktionen och låga nivåer kan orsaka stickningar eller domningar i händer eller fötter.

Det är som sagt viktigt att notera att dessa symtom också kan orsakas av andra faktorer och en läkare bör konsulteras om du upplever något av dessa symtom. Dessutom är det viktigt att inte självdiagnostisera en kaliumbrist och att tala med en vårdgivare för att avgöra om ytterligare tester eller tillskott behövs.