Kan en osteopat hjälpa dig med osteopati?

Osteo vad? Det är inte alla som har hört ordet men det betyder inte att osteopati är något nymodigt, tvärtom! Om du har värk i muskler, leder, huvud eller vill ha en behandling som inte innebär droger och invasiva ingrepp så kan en osteopat vara minst lika aktuell som en kiropraktor!

Osteopati fokuserar på ditt muskuloskeletala system

Tekniken ostepoati har sin fokus på ditt muskuloskeletala system och används för att behandla flera olika hälsoproblem. Idag är det många som är på jakt efter icke-invasiva behandlingar som är utan droger och inte gör ont. En osteopat kommer att använda sig av händerna för att ställa diagnos och behandla.

Med manuell terapi går det att återställa kroppens naturliga balans och harmoni. Detta leder till läkning. Sedan är det förstås så att den som kan osteopati kan mycket mer. Det handlar om ett holistiskt synsätt där man försöker komma till botten med vad det är som orsakar dina hälsoproblem.

osteopat
En osteopat jobbar framförallt med händerna!

Vad är en osteopat?

En osteopat är en form av naturlig läkare som är utbildad för att diagnostisera, behandla och förebygga muskel- och skelettbesvär. Osteopater använder manuella terapier som massage, manipulation, stretching och träning för att behandla kroppen.

De använder också en rad andra tekniker som ultraljud, hydroterapi och livsstilsråd för att behandla patientens hälsoproblem. Osteopater har ingen officiell legitimation i Sverige och därmed går det inte att få studiestöd för utbildningen.

Osteopatutbildningen regleras med europeisk standard och som du säkert inser så är den som tar denna utbildning väldigt motiverad. Vi kan också se att svenska osteopater är eldsjälar som till och med tar privatlån för att utbilda sig och hjälpa fler till hälsa på ett naturligt och skonsamt sätt.

Vad gör en osteopat på jobbet?

En osteopats roll är att diagnostisera och behandla en rad olika tillstånd som har med musklerna och skelettet att göra. När du uppsöker en osteopatklinik så kan det vara i förebyggande syfte såväl som då du lider av smärta eller andra hälsobesvär.

Det viktigaste med osteopatin är att den bygger på ett helhetsperspektiv. Osteopaten gör en bedömning som inkluderar många olika faktorer.

Du kommer att få tala om saker som:

 • Hur du äter
 • Hur du sover
 • Var det gör ont
 • När det gör ont
 • Vad det är som känns svårt
 • Hur ofta du har ett visst hälsoproblem
 • Vad du har gjort tidigare för att läka problemet
 • Om du har haft samma problem tidigare
 • Hur ditt matsmältningssystem fungerar

Osteopaten undersöker din kropp och kommer att behandla det område som verkar vara en orsak till dina besvär. Detta kan också innebära att din vilopuls testas och att du får göra andra test som är typiska för ett vanligt doktorsbesök.

tekniker
En osteopat kan använda sig av lite olika teknik för att komma fram till en diagnos

Samtidigt kommer en osteopat att försöka analyser varför du har ont där du har ont. Detta kan vara en hjälp för dig för att göra förändringar i din livsstil som kan bidra till snabbare läkning.

För att få en diagnos så måste du besöka en osteopat för det går inte att ställa diagnos utan att ta på dig. Saker som hur vital du är och hur snabbt du reagerar på behandling kan få betydelse för vilken typ av ordination du får av osteopaten.

Här är en video från svenska Osteopatförbundet:

Vad kan du behandla med osteopati?

Osteopati kan behandla ett brett spektrum av tillstånd och åkommor. Dessa inkluderar:

 • Muskuloskeletala tillstånd som rygg- och nacksmärtor
 • Ischias
 • Huvudvärk
 • Artros
 • Stress
 • Depression

Metoden kan också fungera för andra typer av hälsoproblem som matsmältningsbesvär, stress, spänningar och trötthet. Om du har svårt att gå ner i vikt så kanske en osteopatibehandling kan hjälpa dig helt enkelt för att du kommer till botten med vad det är som blockerar din viktnedgång som till exempel matsmältning som inte fungerar som den ska.

Osteopati används också för att behandla dålig hållning och kan underlätta rehabilitering och återhämtning efter en operation.

smärta axel
Om du har ont i din axel kan ett besök hos en osteopat vara ett bra val

Det kan alltså vara så att det besvär du lider av kan lindras och botas med hjälp av osteopati trots att du inte ser någon koppling mellan ditt problem och dina muskler eller skelettet. Osteopaten har en väldigt fin kunskap om hur vår livsstil, kroppens vitalitet och våra tankar hör ihop med vårt hälsotillstånd.

När du träffar en osteopat kan du ta upp precis allt som du tänker kan ha en påverkan på din hälsa. Osteopaten ser en helhet och kommer inte att tycka att det är konstigt att se på minimala saker som om du använder menskopp eller tampong!

Om inget annat har fungerat så kan det vara väl värt att besöka en osteopat för att få en undersökning och diagnos.

10 intressanta fakta om osteopati

 1. Osteopati grundades 1874 av Andrew Taylor Still.
 2. Osteopati är en holistisk form av manuell terapi som fokuserar på det muskuloskeletala systemet.
 3. Osteopater använder sina händer såväl som sin breda kunskap om hälsa för att diagnostisera och behandla olika tillstånd och åkommor.
 4. Osteopater kan behandla vuxna såväl som barn.

osteopati barn

 1. Osteopati kan användas för att behandla många olika tillstånd och åkommor som muskuloskeletala tillstånd, matsmältningsbesvär, stress och spänningar.
 2. Det tar 4-5 år att utbilda sig till osteopat.
 3. Osteopati blir allt populärare på grund av dess förmåga att behandla en rad tillstånd utan användning av droger eller kirurgi.
 4. Osteopater använder en rad olika tekniker som ultraljud, hydroterapi och livsstilsråd för att hjälpa till att hantera sina patienters tillstånd.
 5. Osteopati kan användas för att behandla obalanser i din hållning och kan användas som en form av rehabilitering efter en operation.
 6. En osteopat jobbar på ett mjukt sätt så behandlingen är väldigt sällan smärtsam.