Dags för menskopp? Viktiga frågor och svar om menskoppen

Kanske har du hört om mensskyddet som verkar så smart men som ändå känns lite främmande. Att använda en kopp istället för tampong och binda kan ju låta kreativt, och det är det också! Koppen är gjord av ett mjukt gummimaterial som lätt anpassar sig till din fysik och därmed inte skaver eller känns obehagligt.

Med en menskopp så slår du ett slag för miljön (det finns organiska menskoppar!) såväl som för din kropp som slipper utsättas för de risker som kommer med tamponger och plaster i bindor.

Menskopp

Innan vi ser på några spännande frågor om menskopp så ska vi snabbt gå igenom de allra vanligaste. De frågor som du måste få svar på om det är första gången som du läser på om den här typen av mensskydd…

Vad är en menskopp?

En menskopp är en liten kopp som kan påminna lite om en korsning mellan kondom och tekopp. Den är gjord av ett mjukt gummimaterial och har en liten spets som kan vara formad till en kula. Koppen kan ha olika färg och storlek och ska användas inuti slidan för att samla upp mensblod under menstruation.

Hur sätter jag in menskoppen?

Du väljer en vik-teknik och sedan så för du lätt upp den mjuka koppen. Den kommer att veckla ut sig i slidan och sedan sitta på plats. När menskoppen sitter som den ska så bildas ett lätt vakuum. Den sitter då tätt mot slidväggen och släpper inte igenom någon vätska.

Hur tar jag ut menskoppen?

Det kan verka lockande att helt enkelt dra i knoppen eller handtaget som finns på koppens undersida, men det ska du inte göra! Börja med att rucka lite på koppen så att det vakuum som har bildats släpper. Då slipper du skvätt och en blodig överraskning över hand, kläder och golv!

Var kan jag köpa en menskopp?

Du kan köpa menskoppen i olika butiker online såväl som på flera vanliga apotek i din närhet. Det finns olika modeller, som till exempel den organiska menskoppen, och en del webbutiker ger rabatter som kan vara kloka att dra nytta av. Du kan också erbjudas en form av försäkring där du till exempel kan få en ny menskopp om storleken inte var rätt. Ett bra val för dig som är helt ny på menskoppar och inte är säker på vad som kan vara bra för dig.

Du kan köpa menskoppar på Apoteket med våtservetter för hygien och du finner det kända märket Belladot med tre olika storlekar på Kronans Apotek. Det är smidigt att handla online eftersom det är diskret och du får dina menskoppar direkt i brevlådan.

Kan det läcka?

Ja, det kan läcka om koppen inte sitter som den ska. Med träning så lär du dig att sätta in menskoppen på rätt sätt och då ska det inte läcka. Inte ens när den är full. Du behöver också lära dig att plocka ut koppen på rätt sätt. I början så kan det vara klokt att på huk över toalett eller i duschen träna på att sätta in och ta ut.

Tids nog så lär du dig hur mycket du blöder under mensens olika dagar (det här är olika för varje kvinna) och när det kan tänkas vara mer blod i koppen som du då måste ta ut lite försiktigare.

Här visar Apoteket hur du ska sätta in och ta ut en menskopp på rätt sätt:

Vilken storlek ska jag välja?

Den finns en tumregel som gör gällande att kvinnor som ännu inte har fött barn ska välja mindre storlekar, och tvärtom. Men det här är inte satt i sten. Hur stor koppen ska vara beror på din fysik. För många så går det mycket bra med en mindre storlek även efter barnafödande. Storleken på menskoppen har alltså med din fysik att göra, inte med hur mycket du blöder. Även en liten kopp har plats för riklig blödning.

Finns det personer som inte ska använda menskopp?

Ja, kvinnor med spiral rekommenderas inte att använda menskopp. Det beror på att det vakuum som uppstår kan bli så kraftfullt att spiralen kommer med om du drar ut koppen med knoppen i ett ryck. Det här har hänt och det kostar förstås en hel del att hålla på och byta spiral på grund av menskoppen.

Om du har kopparspiral och blöder mycket så kanske du ändå vill prova menskopp. Då ska du vara försiktigt. Det kan vara bra att veta att även tamponger ökar risken för att spiralen lossnar så varsam användning av menskopp kan vara en möjlighet.

Om du är känslig och inte kan använda tampong så kan det bli så att menskoppen också känns störande. Men det kan vara värt att testa. Silikon och gummi är mjukare än den bomull som tampongen är gjord av.

Hur många timmar kan menskoppen sitta inne?

Det rekommenderas 6 till 8 timmar, men det här beror lite på dig. I början så bör du ta ut koppen och tömma var fjärde timme. Då ser du hur mycket du blöder och du lär dig mer om hur länge du skulle kunna ha koppen i slidan utan att tömma.

Menskopp tampong
Menskoppen kan sitta inne lika länge som en tampong

Här är några frågor som är lite mer överkurs och för dig som redan har en kopp eller som har beställt din första menskopp…

Vilken tvål kan jag använda för rengöring?

Använd en tvål som är bra för intimhygien då det är möjligt. Vanlig tvål går också bra men du ska vara mycket noga med att få bort tvålrester innan du sätter in menskoppen igen. Inför den första användningen så ska du koka koppen för att se till att den är steril. Därefter så kan du använda den tvål som finns i ditt badrum. Om koppen inte har rört vid något annat än dina rena händer och ditt underliv så kan det räcka med en enkel sköljning i vatten. Men ta för vana att göra rent med tvål för att säkra att koppen inte för in bakterier i den känsliga slidan.

Går det att byta menskopp i skogen?

Går det att byta tampong i skogen? Om du svarar ja på den frågan så ska du veta att det är ännu enklare med menskoppen. Om du är ute och campar så kan du lätt göra dig av med mensblodet utan att lämna spår. Det blir inga tamponger eller bindor kvar i skog och mark. Och du behöver inte bekymra dig om att någon ska se att du har mens.

Kan man få TSS av menskopp?

En smutsig menskopp som sätts in med smutsiga händer är en hälsorisk. Det är inte så intressant vilka att lista exakt vilka bakteriesjukdomar du kan få med ditt mensskydd. Viktigare är att veta att du tar en risk om du inte sköter hygienen som du ska. Undvik alla former av sjukdomar i underlivet genom att hålla god handhygien och genom att rengöra menskoppen så ofta som krävs.

Kan man glömma menskoppen i slidan?

Ja, det händer då och då att kvinnor glömmer bort sin menskopp. Det är lätt hänt mot slutet av menstruationen då det inte längre blöder mycket och koppen sitter på ett så bekvämt sätt. Det här är inte bra!

Om du är en glömsk typ så ska du ställa in ett alarm på din mobil så att du inte glömmer att ta ut och tömma. Under mensens sista dag så går det ju bra med ett enkelt trosskydd om ens det och då kan du lägga undan menskoppen till nästa månad.

Menskoppen har fastnat, vad ska jag göra?

Lugna ner dig! Ta ett djupt andetag och inse att din menskopp inte kan krypa upp och vidare in i kroppen! Den finns där och den kommer ut. Men det är antagligen så att du har spänt dig lite för mycket. Du måste slappna av. Rör lite på dig och försök igen. Huka ordentligt på golvet för att komma åt.

Varför är det bra att bada med menskopp?

Med menskoppen så får du ett extra lager av säkerhet mot bakterier. Badvattnet tar sig inte in i slidan då det sitter en menskopp och blockerar. Det är mycket bra. Sedan så är det ju inte så dumt att slippa binda eller tampongsnöre som kanske syns och skvallrar om att det är den tiden på månaden.

Hur får jag bort den bruna hinnan på koppen?

Med tiden så kommer din menskopp att ändra färg på grund av avlagringar. Det sker även med menskoppar som har färger som är lite mörkare. Det här är helt normalt. Du kan göra rent med vanlig disktvål, mjuk tandborste och varmt vatten. Undvik att skrapa med hårda föremål eftersom det kan repa och då ge plats för bakterier och smuts. Eller så kan du beställa en ny menskopp och se fram emot en ny färg och kanske en ny modell som du är intresserad av.

När är menskoppen gammal?

En bra menskopp kan hålla i flera år. Det är också det som gör kostnaden för koppen så skälig. För den som har stora kostnader för mensen varje månad så kan det kännas som en enorm skillnad rent ekonomiskt med menskopp. Det blir billigare än om du till exempel köper bindor och tamponger för varje menstillfälle.

Ta en titt på rekommendationen för den modell som du köper. Men var också känslig för hur du känner. Du kan gott unna dig en ny menskopp när du tycker att den som du använder nu börjar se bättre begagnad ut!

Hur ska jag koka min menskopp?

Koka upp vatten med din snabbkokare. Lägg menskoppen i ett glas och häll på vattnet. Gör detta en eller två gånger till. Nu kan du vara säker på att du har fått undan bakterier. Kom ihåg att inte ta bort koppen från glaset med smutsiga händer!

Jag har tappat menskoppen i toaletten, vad gör jag nu?

Spola inte! Fiska upp menskoppen (med händer, handskar, galge…). Tvätta koppen med tvål ordentligt. Koka den. Om du är på en allmän toalett så får du använda generöst med tvål. Det är inte att rekommendera att sätta in i slidan utan att koka. Om du kan undvika detta så är det att föredra. Lägg lite papper i trosan istället och vänta med att sätta in koppen tills den är helt ren och riskfri. Tänk på att dina händer också kan ha blivit rätt så smutsiga då du fiskade upp koppen.

Kan slidan bli slapp av menskopp?

Det är inte särskilt troligt att din slida kommer att påverkas på ett negativt sätt av menskoppen. Det är viktigt att göra knipövningar både för en ung kvinna och för den som har fött barn. Vissa menar att menskoppen ger den här typen av övning helt automatiskt. Därmed så skulle den kunna vara något som tränar din slidas muskler och håller dem i trim!

Min väninna vill testa min menskopp, ska jag låna ut den?

Om du lånar ut din maskara till vänner och kanske tycker att det är helt okej att dela på underkläder oavsett om de är rena eller inte så är du inte särskilt äcklad av andras bakterieflora. Men du bör vara medveten om att den här typen av byten kan vara farliga för din hälsa. Intima produkter som menskoppar ska man inte dela på. Bjud väninnan på en ny istället!

Menskopp hygien
Det är fint att dela med sig, men inte av menskoppen!

Jag sover inte gott med menskoppen, varför?

Kanske oroar du dig för att den ska flytta på sig eller läcka. Kanske känns det helt enkelt inte så skönt att ligga ner med den modell som du har. Det går bra att sova med menskopp. Men om du inte tycker att det är bekvämt så behöver du ju inte göra det. Menskoppen är ett verktyg som ska hjälpa dig. Använd den på ett sätt som passar din livsstil och fysik.

Hur många menskoppar behöver jag?

Det är smart att ha minst 2 menskoppar. Det kan ju vara så att du inte får möjlighet att rengöra den som du tar ut. Då är det smidigt att ha en titt i fickan eller väskan. Dessutom så kan det ju vara smart att ha en på jobbet, i bilen eller där du pluggar. Med tanke på det så är det inte så dumt att ha 3 stycken!

Min menskopp är inte längre bekväm!

Det händer att en menskopp som fungerade perfekt inte längre gör det. Fysiken förändras i takt med ålder och mer. Kanske behöver du en annan storlek eller så vill du testa en modell som har en annorlunda utformning. Säkra dig först om att du inte har ändrat på din teknik då du sätter in koppen. Det är något som kan leda till att den placeras på ett sätt som inte känns skönt.

Leave a Comment