Hur får man brist på B12?

Vitamin B12 är ett viktigt vitamin som spelar en avgörande roll i bildandet av röda blodkroppar, nervfunktion och DNA-syntes. Brist på vitamin B12 kan orsaka flera hälsoproblem som anemi, nervskador och kognitiv försämring. Det kan finnas flera skäl till att du inte har tillräckligt mycket av detta vitamin i din kropp.

Innan vi ser på 5 skäl till vitamin B12 brist så ska vi kika på symptom. Du bör ju vara säker på att det verkligen rör sig om brist av detta vitamin innan du börjar se på sätt att fylla på med mer.

Symptom på vitamin B12 brist:

Trötthet och svaghet: Brist på vitamin B12 kan orsaka trötthet och svaghet, eftersom kroppen inte kan producera tillräckligt med röda blodkroppar för att transportera syre till cellerna.

Domningar eller stickningar: Vitamin B12 är viktigt för nervfunktionen, och en brist kan orsaka domningar eller stickningar i fötter och händer.

Svårigheter att gå: Nervskador orsakade av vitamin B12-brist kan göra det svårt att gå eller upprätthålla balansen.

Kognitiva problem: Brist på vitamin B12 kan orsaka kognitiva problem, såsom minnesförlust eller förvirring.

Blek eller gulsot hud: Anemi orsakad av en B12-brist kan orsaka blek eller gulaktig hud.

Ont i munnen eller tungan: Brist på vitamin B12 kan orsaka ont i munnen eller tungan såväl som munsår.

Här är mer om symtom på B12 brist:

Det är viktigt att notera att dessa symtom också kan orsakas av andra hälsoproblem. Du bör alltså prata med din läkare för att fastställa orsaken. Om du misstänker en B12-brist kan din sjukvårdspersonal beställa ett blodprov för att mäta dina B12-nivåer. Detta kan även bli aktuellt vid mag- och tarmsjukdom. Om en brist bekräftas kan din sjukvårdspersonal rekommendera ändringar av din kost, B12-tillskott eller andra behandlingar vid behov.

Här är 5 anledningar till att brist på vitamin B12 kan uppstå:

  1. Otillräckligt intag av B12-rika livsmedel: Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter, såsom kött, fågel, fisk och mejeriprodukter. En brist på dessa livsmedel i kosten, särskilt i en vegetarisk eller vegansk kost, kan leda till otillräckligt B12-intag.
  2. Malabsorption: Även om någon konsumerar tillräckliga mängder B12 kan de fortfarande uppleva en brist om deras kropp inte absorberar vitaminet ordentligt. Detta kan bero på matsmältningsproblem, som celiaki eller Crohns sjukdom, eller operation som tar bort en del av magen eller tunntarmen
  3. Perniciös anemi: Perniciös anemi är ett tillstånd där kroppen inte kan absorbera vitamin B12 ordentligt. Vanligtvis på grund av brist på intrinsic factor, ett protein som produceras i magen som är nödvändigt för B12-absorption.
  4. Åldersrelaterad brist: När vi åldras minskar vår förmåga att absorbera vitamin B12 från mat. Detta gäller särskilt för personer över 50 år, som kan behöva komplettera sin kost med B12 för att bibehålla tillräckliga nivåer.
  5. Medicinering: Vissa mediciner, såsom protonpumpshämmare, kan störa B12-absorptionen och leda till brist.

Det är viktigt att notera att brist på vitamin B12 kan ta många år att utveckla. Detta eftersom kroppen lagrar vitaminet i levern. Symtom på B12-brist kan vara trötthet, svaghet, domningar eller stickningar i händer och fötter, svårigheter att gå och kognitiva problem. Om du misstänker brist kan du tala med din hälsorådgivare som kan rekommendera att testa B12-nivåer och tillskott.

Hur kan du få i dig mer B12?

Ät B12-rik mat

De bästa kostkällorna till vitamin B12 är animaliska produkter, såsom kött, fågel, fisk och mejeriprodukter. För vegetarianer kan ägg och mejeriprodukter vara bra källor till B12. Veganer kan behöva förlita sig på berikad växtbaserad mjölk, spannmål och näringsjäst för att få i sig tillräckligt med B12.

ägg b12
Ägg är ett bra val om du vill få i dig mer av vitamin B12

Ta ett B12-tillskott

Om du inte får i dig tillräckligt med B12 genom kosten kan din läkare rekommendera att du tar ett B12-tillskott. Kosttillskott finns i olika former, inklusive piller, sublinguala tabletter och injektioner.

Använd B12-berikad mat

Många livsmedel, som växtbaserad mjölk, spannmål och näringsjäst, är berikade med B12. Kontrollera etiketterna för att se om dessa livsmedel är ett alternativ för dig.

Överväg en B12-injektion

För personer med perniciös anemi eller andra tillstånd som påverkar B12-absorptionen, kan injektioner vara nödvändiga för att säkerställa adekvata B12-nivåer.

Var medveten om läkemedelsinteraktioner

Vissa läkemedel, såsom protonpumpshämmare, kan störa B12-absorptionen. Tala med din läkare om huruvida några mediciner du tar kan påverka B12-absorptionen och om tillskott är nödvändigt.

Det är viktigt att notera att även om B12 är viktigt, är det också möjligt att få för mycket av det, vilket kan vara skadligt. Prata med din läkare eller en expert på hälsa för att bestämma rätt mängd B12 för dina individuella behov.