Vilken paprika har mest C vitamin?

Bland de olika typerna av paprika har den röda paprikan mest C-vitamin. Enligt USDA:s National Nutrient Database innehåller en medelstor röd paprika cirka 152 % av det dagliga värdet (DV) av C-vitamin, vilket är betydligt högre än de mängder som finns i grön eller gul paprika. Enligt svenska Livsmedelsverket behöver du bara äta en tredjedels paprika för att som vuxen få i dig dagsbehovet av C vitamin!

Som jämförelse innehåller en medelstor grön paprika cirka 92 % av det dagliga behovet av vitamin C medan en medelstor gul paprika innehåller cirka 341 % av DV för vitamin A men bara cirka 137 % av DV för vitamin C .

C vitaminhalten kan variera

Det är värt att notera att C-vitaminhalten i paprika kan variera beroende på faktorer som mognad och växtförhållanden. Men i allmänhet är röd paprika en stor källa till C-vitamin och kan vara ett välsmakande och näringsrikt tillskott till en hälsosam kost. Det finns källor online som hävdar att den gula paprikan har mer C vitamin men majoriteten säger röd paprika.

paprika
Den är fin att se på och god att äta!

Här är fem förslag på hur du kan äta mer röd paprika regelbundet:

1. Lägg till i sallader: Röd paprika är ett läckert tillskott till sallader som ger både färg och krispig smak. Du kan skära den i tunna strimlor eller hacka den i små bitar och slänga den med dina favoritsalladsgrönsaker tillsammans med andra grönsaker som gurka, tomat och morot.

2. Rosta eller grilla paprikan: Att rosta eller grilla röd paprika tar fram dess naturliga sötma och ger den en rökig smak. Du kan rosta eller grilla den hel, eller skiva den i stora bitar och grilla eller rosta tills den är mjuk. Rostad röd paprika kan avnjutas på egen hand som tillbehör, eller hackas och läggas till pastarätter eller smörgåsar.

3. Doppa den i hummus: Röd paprika är en god och hälsosam dipp-grönsak för hummus eller andra dippar. Skär den i strimlor eller klyftor och doppa den i din favoritdipp för ett hälsosamt mellanmål eller förrätt.

4. Woka den: Röd paprika ger lite färg och smak till wokade rätter. Skär den i tunna strimlor eller lagom stora bitar och fräs med andra grönsaker och ditt val av protein för en näringsrik och mättande måltid.

5. Fyll den: Röd paprika kan fyllas med en mängd olika fyllningar, som ris, quinoa, köttfärs eller ost. Skär helt enkelt av toppen av paprikan, ta bort fröna och hinnan och fyll på med önskad fyllning. Grädda i ugnen tills paprikan är mjuk och fyllningen genomstekt. Det går också att laga den fyllda paprikan i en kastrull med valfri sås.

Genom att införliva röd paprika i dina måltider och mellanmål på en mängd olika sätt kan du njuta av dess utsökta smak och dra nytta av näringsfördelarna med denna hälsosamma grönsak. Om du är duktig på att äta röd paprika ofta så kanske du inte ens kommer att behöva några tillskott för att stötta ditt immunförsvar och må bättre.

Det sägs ju att bästa vägen till mer vitaminer och mineraler går via kosten så glöm inte bort den röda paprikan nästa gång du går och handlar!