Vad är antioxidanter och vad är de bra för?

Antioxidanter är en slags föreningar som finns i livsmedel och som vår kropp tillverkar som enzymer. Antioxidanter skyddar kroppen mot skador orsakade av skadliga molekyler som kallas fria radikaler. Dessa fria radikaler produceras naturligt i kroppen som ett resultat av olika metaboliska processer men de kan också genereras av exponering för miljöfaktorer som föroreningar, cigarettrök och strålning.

Med tiden kan fria radikaler orsaka skador på celler vilket kan bidra till utvecklingen av kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers sjukdom. Antioxidanter verkar genom att neutralisera fria radikaler och förhindra dem från att orsaka skada. Du kan få i dig mer antioxidanter via kosten och även se till att använda kosttillskott som stimulerar kroppens egen produktion av enzymerna som ger samma effekt.

Vanliga antioxidanter som du har hört talas om

Några vanliga antioxidanter som finns i livsmedel inkluderar vitamin A, C och E, betakaroten, selen och flavonoider. Dessa näringsämnen finns i en mängd olika frukter och grönsaker såväl som i nötter, frön och fullkorn. Om du har en varierad kosthållning med stor fokus på frukt och grönt så får du i dig gott om antioxidanter vilket är ett fint stöd för ditt immunförsvar.

Här är några av de fördelarna du får med ovan nämnda antioxidanter:

Vitamin A: Finns i livsmedel som sötpotatis, morötter och spenat. Vitamin A är viktigt för att upprätthålla din syn, din hud och ditt immunförsvar. Detta vitamin är också viktigt för personer som lider av acne.

Vitamin C: Finns i citrusfrukter, jordgubbar och broccoli. Vitamin C är viktigt för att upprätthålla frisk hud, ben och immunförsvar.

Vitamin E: E-vitamin finns i nötter, frön och vegetabiliska oljor och är viktigt för att skydda cellmembranen och bibehålla en frisk hud.

Betakaroten: Betakaroten finns i livsmedel som morötter, sötpotatis och spenat och är viktigt för att upprätthålla en sund syn och immunförsvar.

Selen: Finns i livsmedel som paranötter, tonfisk och fullkorn. Selen är viktigt för att upprätthålla en sund sköldkörtelfunktion och kan ha anticanceregenskaper.

Flavonoider: Finns i livsmedel som bär, te och mörk choklad. Flavonoider har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att skydda mot hjärtsjukdomar och cancer.

spirulina
Om du tar kosttillskott som spirulina tillför du antioxidanter till kroppen

För att få i dig mer antioxidanter i kosten är det viktigt att äta en mängd olika färgglada frukter och grönsaker. Sikta på att inkludera minst fem portioner frukt och grönsaker per dag och försök att inkludera en mängd olika färger för att säkerställa att du får en rad olika antioxidanter.

Nötter, frön och fullkorn är också bra källor till antioxidanter så var noga med att inkludera dessa livsmedel i din kost också. Dessutom är det viktigt att begränsa ditt intag av bearbetade livsmedel, som tenderar att vara låga i antioxidanter och hög i ohälsosamma fetter, sockerarter och salt.

Här är mat som har mycket antioxidanter:

Sammanfattningsvis är antioxidanter viktiga föreningar som finns i livsmedel som hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler. Genom att äta en kost rik på färgglada frukter och grönsaker, nötter, frön och fullkorn kan du säkerställa att du får i dig tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen för att stödja optimal hälsa och förebygga kroniska sjukdomar.

 

Mat ORAC (per 100 g)
Kryddnejlika 314,446
Kanel 267,536
Oregano 260,129
Gurkmeja 159,277
Salvia 157,197
Rosmarin 153, 426
Timjan 149 669
Persilja 132,00
Matcha grönt te 127 067
Mörk choklad (70-85%) 20,823
Pekannötter 17 940
Gojibär 15 043
Kidneybönor 13,727
Vilda blåbär 9,621
Tranbär 9 090
Kronärtskockor 9,416
Björnbär 5 905
Jordgubbar 5,938
Röd paprika 5 900
Plommon 5,770
Hallon 4,882
Svarta vinbär 4,307

Obs: ORAC-värdena är ungefärliga och kan variera något beroende på källan och mätmetoden. Det är också viktigt att notera att den totala antioxidantkapaciteten hos ett livsmedel påverkas av flera faktorer, inklusive färskhet, bearbetning och tillagningsmetoder.