Matcha te – allt du behöver veta för att börja dricka matcha te

Öka din uthållighet, stärk immunförsvaret och få mer energi i vardagen med hjälp av ett te som kommer från Japan. Du har kanske redan hört som superdrycken matcha te som blir alltmer populär också bland oss skandinaver. Men visste du precis hur fantastiskt detta naturliga te faktiskt är? Innan du surfar vidare till en svensk hälsokostbutik för att köpa Rawpowder Matcha Supreme eller kanske Friggs påste med det gröna pulvret så bör du läsa dessa punkter så att du vet precis vad du kan förvänta dig av den japanska superdrycken…

matcha-te

Allt du vill och bör veta om matcha te innan du börjar dricka det…

God smak – Kanske viktigaste då man ska dricka te är att det har en god smak. Man kan säga att matcha te har en smak som är rund och aningen fyllig. Tänk på att tillreda det med vatten som håller omkring 60 grader. Vänta lite med det kokheta vattnet för att få ut maximum av drycken!

Ett te från Japan – I Japan så är matchateet inget nytt. Man både dricker och bakar med det gröna pulvret som inte har några tillsatser och som inte kommer med ämnen från besprutning.

Bättre än annat te och kaffe – Vill man dricka något som är varmt, som ger energi men som inte bryter ner kroppen så är detta rätt val. En del ser det som det renaste och bästa som man kan dricka.

Det går att söta – Något som faktiskt är unikt med detta te-pulver är att det går att söta för att på så vis få en ännu bättre smak utan att detta på något sätt förstör egenskaperna. Men det är klart att du ska välja en riktigt bra matcha produkt som till exempel Superfruit matcha som är ekologiskt te.

Grönt te är testat – Man har hunnit utföra en hel del undersökningar av grönt te och det är numera känt att denna dryck faktiskt kan ha en positiv effekt på hälsan och bidra till bättre kolesterolvärden och rentav motverka farliga sjukdomar som cancer.

I denna video ser du 10 hälsofördelar med matcha teet:

Hög koncentration av antioxidanter – En mycket stor fördel med matcha teet är att det består av en mycket stor dos av antioxidanter.

Håll dig ung – Ovan nämnt anges som ett skäl till att man kan hålla kroppen pigg och ung längre om man dricker detta te regelbundet.

Det kraftfullaste teet som finns – I och med att man får i sig hela lövet då man dricker detta te i pulverform så kan man säga att det rör sig om världens kraftfullaste te som verkligen ger maximalt.

Mycket klorofyll – Man får väldigt mycket klorofyll i detta gröna te vilket beror på att det odlas i skugga.

Teet som serveras vid japanska te-ceremonier – Om du har varit med om en te-ceremoni i Japan eller i Sverige så har du antagligen testat matcha te.

Mer lust – Det sägs att matcha-bladen har ett ämne som kan få potensen att öka. Mer lust helt enkelt!

Gå ner i vikt – Drick detta te regelbundet och få bättre fettförbränning och gå ner i vikt.

Naturlig förtunning av blod – Det är också så att man med detta te på ett naturligt sätt kan få tunnare blod vilket kan vara en fördel för den som har ett stort behov av detta på grund av risk för blodproppar.

Tre gånger mer EGCG – EGCG är samma sak som epigallokatekin-gallat som är en antioxidant som har blivit känd för att man har sett att den fungerar mot diabetes samt sjukdomens biverkningar. Man tror också att EGCG kan vara effektiv mot fetma, cancer, Alzheimers och hjärt- och kärlsjukdomar. I matcha så får man åtminstone tre gånger mer EGCG som finns i vanligt grönt te!

Så enkelt att förbereda – Med pulver så är det hur enkelt som helst att göra en kopp te. Bara att koka vatten och blanda!

Huvudvärk – Bota huvudvärk med en kopp matcha.

Höga blodsockerhalter – Regelbundet intag av detta te kan också sänka blodsockerhalterna till en bättre nivå.

Högre koncentration – Du kan öka din koncentration med hjälp av matchante.

Rengör kroppen från metaller – Det är klorofyllet i matchan som anses rengöra kroppen från metaller.

Ökad uthållighet – Enligt studier så kan det vara så att man förbättrar sin uthållighet med upp till 24 % då man börjar dricka detta te regelbundet.

Bättre humör – Man kan också bli av med problem med humörsvängningar om man bara dricker teet med jämna mellanrum.

Mer antioxodanter än blåbär! – Du läste rätt. Matcha har 20 gånger fler antioxidanter än blåbär som annars anses vara kungen av anitoxidant.

Högre medeltemperatur – Matchan är thermogenic. Det här betyder att den kan öka kroppen medeltemperatur och därmed leda till helt naturlig ökad fettförbränning.

Här får du tips om hur du kan göra smoothie med matcha:

Man behöver ingen extra smaksättning – Det här är ett grönt te som smakar gott som det är. Du behöver inte:

  • Honung
  • Socker
  • Stevia
  • Mjölk
  • Maple

Men du kan givetvis tillsätta detta om du vill. Faktum är att man kan använda pulvret till i stort sett vad som helst för att göra det nyttigare. Gröt, kaka, smoothie, you name it!

Te med koffein – Matcha teer innehåller omkring 25 mg koffein som till största del består av det som kallas för theophylline som tillsammans med L-teanin ökar den mentala fokusen utan att man upplever den stress som vanlig koffein kan komma med.

Några matcha te myter

Nu finns det förstås också några matcha te myter som du bör har koll på innan du börjar dricka teet med förväntningar om en revolutionerande hälsoupplevelse.

Matcha är alltid handplockad – Ja, om du köper matcha av högre kvalitet så är detta fallet men det finns också matchalöv som skördas med hjälp av maskiner och då kommer andra löv med i mixen.

Matcha är samma sak som grönt te-pulver – Nej, grönt te-pulver är en sak och matchapulver är en annan sak.

Allt matcha te pulveriseras med stenar – Det är bara vissa matchateer som pulveriseras för hand med stenar. Andra sorter kan malas på andra sätt. Det viktigaste är att man inte utsätter bladen för hetta vilket kan sänka näringsinnehållet och påverka hälsofördelarna.

Stenmalet matcha te
Stenmalet matcha te

Leave a Comment