Vad behöver du för att starta en egen hälsoklinik?

Har du drömmar om att börja jobba som egen inom området som du kan? Kanske har du jobbat många år på en skönhetsklinik eller så är du nyutbildad massör med höga ambitioner. Men vad behöver du för att komma igång med din egen hälsoklinik? Räcker det med en hemsida och massagepistol?

En gedigen affärsplan är första steget

Innan du startar din egen hälsoklinik måste du ha en tydlig plan för din verksamhet på plats. Denna affärsplan bör beskriva dina mål såväl som de steg du behöver ta för att uppnå dem. Innan du ens börjar jämföra företagslån på en sajt som företagslån.net så gäller det att du vet hur du ska använda pengarna.

Din affärsplan bör innehålla en marknadsanalys, en finansiell plan och en marknadsföringsstrategi. Den bör vara väl genomarbetad och bör ta hänsyn till behoven på din målmarknad. Ta hjälp av en expert för denna plan krävs om du går till en bank för ett företagslån!

Licenser och certifieringar ska finnas

För att driva en hälsoklinik måste du skaffa de nödvändiga licenserna och certifieringarna som krävs för din verksamhet. Om du ska ge botoxbehandlingar måste du ha legitimation som läkare eller tandläkare. Dessa kanske du har från din utbildning eller från din nuvarande arbetsplats. Beroende på vilken typ av klinik du vill starta kan du behöva skaffa olika tillstånd. Ta noga reda på detta innan du drar igång!

botox
Botoxbehandlingar kräver legitimation för den som ger injektionerna

En bra plats för din klinik

Att välja rätt plats för din hälsoklinik är avgörande för din framgång. Du måste hitta ett utrymme som är lättillgängligt för din målmarknad och som har den nödvändiga infrastrukturen såsom el, vatten och internetåtkomst.

Du måste också överväga kostnaden för hyra eller lån för en lokal som du köper med företagslån. Om du tänker jobba som massör kanske det inte krävs mer än de saker du tar med dig för att till exempel erbjuda massage på arbetsplatser.

Tänk på din egen hälsa. Du behöver utrustning och en arbetsmiljö som du kommer att må bra av. Du vill ju inte drabbas av en depression bara för att du valde att spara pengar på en mörk skrubb som ligger centralt.

Investera i bra utrustning

För att driva en hälsoklinik måste du investera i rätt utrustning som gör att du kan jobba på ett professionellt sätt. Detta kan inkludera medicinsk utrustning som undersökningsredskap, vågar och diagnostiska verktyg såväl som kontorsutrustning som dator, skrivare och telefon.

Du kanske också behöver köpa material som handskar, masker och skyddskläder. Detta beror ju lite på den typ av hälsoklinik du ska driva. Det är stor skillnad att ge behandlingar som hårborttagning och att jobba som kostrådgivare eller naturdoktor då du mest kommer att utbilda om allt från insulinresistens till kosttillskott.

djur
Du kanske vill ta hand om våra fyrbenta vänner…

Bemanning är en annan fråga

För att driva en hälsoklinik kanske du måste anställa personal som hjälper dig att sköta den dagliga verksamheten. Detta kan inkludera administrativ personal som receptionister och faktureringsspecialister såväl som medicinsk personal som sjuksköterskor och läkare. Du måste ta hänsyn till kostnaderna för löner, förmåner och utbildning.

För många går det att komma igång ensam och sedan långsamt växa. Du kan till exempel ha en virtuell sekreterare som jobbar någon timme per dag med att svara på email och hjälpa dig med bokningar.

Marknadsföring och reklam

För att locka patienter till din hälsoklinik måste du utveckla en marknadsförings- och reklamstrategi. Detta kan inkludera att skapa en webbplats, utveckla profiler på sociala medier och placera annonser i lokala tidningar och tidskrifter.

Du kanske också vill delta i samhällsevenemang och hälsomässor för att marknadsföra din klinik. Tänk på hur du ska nå ut till dina potentiella kunder. Ibland kan du vilja jobba med kampanjer via dina sociala medier. Du bör också ha en strategi för uppföljning så att de kunder du har kan återkomma för fler behandlingar.