Hur påverkar kolsyra kroppen?

Kolsyra är en viktig molekyl som kan fungera reglerande av syra-basbalansen i kroppen. Kolsyran bildas när koldioxid (CO2) löses i vatten (H2O) och den kan spela en nyckelroll för att upprätthålla pH i blodet och andra kroppsvätskor. Är kolsyra bra eller dåligt för din hälsa? Vi ska här ta en titt på hur kolsyran påverkar kroppen samt några möjliga hälsofördelar med denna syra.

Såhär påverkar kolsyra kroppen:

Reglerar PH-värdet: PH i blodet och andra kroppsvätskor måste hållas inom ett smalt intervall för optimal hälsa. Kolsyran kan reglera PH-nivån genom att fungera som en buffert. När blodet blir för surt reagerar kolsyra med överskott av vätejoner (H+) och bildar bikarbonat (HCO3-) och vatten (H2O). Det kan neutralisera syran.

Transport av koldioxid: Kolsyra spelar också en roll för att transportera koldioxid från vävnaderna till lungorna ska fungera på ett bra sätt. Koldioxid produceras som en biprodukt av metabolismen i cellerna och den måste transporteras till lungorna för eliminering. Koldioxid reagerar med vatten och bildar kolsyra som sedan bryts ner till bikarbonat- och vätejoner. Bikarbonatet transporteras i blodet till lungorna där det omvandlas tillbaka till koldioxid och andas ut.

Reglerar andningen: Kolsyra spelar också en roll för vår andning. När koldioxidnivåerna i blodet stiger så stiger även kolsyranivåerna vilket utlöser en ökning av andningsfrekvensen. Detta hjälper till att eliminera överskott av koldioxid från kroppen och bibehålla normala PH-nivåer.

Syra-basrubbningar: Obalans i kolsyranivåer kan leda till syra-basrubbningar vilket kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Till exempel: Om kolsyranivåerna är för höga kan det leda till respiratorisk acidos som kännetecknas av ett överskott av syra i blodet på grund av försämrad andning. Om kolsyranivåerna är för låga kan det leda till respiratorisk alkalos som kännetecknas av ett överskott av bikarbonat i blodet på grund av hyperventilering.

bubbelapelsin
Ska du dricka mer vätska med kolsyra?

Här är 5 potentiella fördelar med att dricka kolsyrat vatten regelbundet:

1. Kan hjälpa till med matsmältningen: Vissa människor tycker att att dricka kolsyrat vatten kan hjälpa till att lindra matsmältningssymtom som svullen mage och förstoppning. Kolsyran kan hjälpa till att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer som kan hjälpa till med nedbrytningen av mat.

2. Kan främja hydrering: Att dricka kolsyrat vatten kan vara ett uppfriskande sätt att hålla sig hydrerad. Detta särskilt för personer som tycker att vanligt vatten är tråkigt att dricka. Kolsyran kan göra vattnet mer tilltalande och uppmuntra människor att dricka mer. Då minskar risken för att du blir uttrokad och detta är bra för så mycket som till exempel ditt immunförsvar.

3. Kan hjälpa till med viktminskning: Viss forskning tyder på att att dricka kolsyrat vatten kan hjälpa till med viktminskning genom att främja mättnadskänslor och minska kaloriintaget. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta detta. Om du vill bränna fett och gå ner i vikt så finns det antagligen bättre vägar att gå men om du dricker kolsyrat vatten lär det i varje fall inte motverka viktnedgången!

4. Kan förbättra benhälsan: Vissa studier har föreslagit att att dricka kolsyrat vatten kan förbättra benhälsan, eftersom det innehåller mineraler som kalcium och magnesium som är viktiga för benhälsan. Det här kan också verka mot problem som stickningar i fötterna. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta detta.

5. Kan vara ett hälsosamt alternativ till läsk: För människor som tycker om läskets brus men vill undvika sockret och konstgjorda ingredienser kan kolsyrat vatten vara ett hälsosamt alternativ. Det ger samma uppfriskande brus utan tillsatta kalorier, socker eller konstgjorda sötningsmedel.

Medan att dricka kolsyrat vatten regelbundet kan ha vissa potentiella fördelar är det viktigt att notera att vissa människor kan uppleva obehag i matsmältningen eller andra biverkningar från kolsyran. Dessutom kan vissa märken av kolsyrat vatten innehålla tillsatt socker eller konstgjorda sötningsmedel så det är viktigt att läsa etiketterna och välja ett märke som är fritt från dessa tillsatser. Som med alla kostförändringar är det bäst att prata med en expert på hälsa innan du gör några betydande förändringar i din kost.