Ett gott skratt förlänger livet

Om du vill hålla dig frisk så ska du se till att skratta ofta. Eller i varje fall känna dig nöjd och glad. Att vara tillfreds och glad är nämligen något som främjar hjärt- och kärlhälsan. Nu kanske du tänker att det låter bra i teorin, men vem har tid för sådant som skulle kunna få munnen att dra uppåt? Du behöver planerad humor!

Låt humor bli en del av ditt liv

Hur kan du få mer humor i ditt liv? Det finns flera sätt. Dels så är det säkert så att du vet med dig när du känner dig glad. Kanske är det när du umgås med en viss person, kanske är det då du hör en viss typ av musik.

Sätt dig ner med penna och papper och skriv ner i vilka situationer du känner dig glad. Exempel kan vara:

  • Då du äter choklad
  • Då du ser en viss ståuppkomiker
  • Då du skojar med vänner och familj
  • Då du är ute och promenerar i skogen med hunden

Humor kan ta sig olika skepnader. Du måste inte lyssna på en komiker för att få allt det nyttiga som kommer med känslan av att vara glad. Det är också så att du kan träna på att skratta mer. Det finns till exempel skrattyoga. Du kan alltså ta en kurs och lära dig hur du blir full i skratt utan att först ha haft något särskilt humoristiskt att tänka på.

Sociala experiment och skämt i vardagen

Det finns små saker som du kan göra hemma och omkring vänner för att få mer humor. Så kallade practical jokes behöver inte vara elaka. Det kan till exempel vara att lägga en sak på en galen plats. Istället för att gnälla på din partner om att han alltid lämnar sina smutsiga strumpor på golvet så kan du hänga dina underkläder på hans datorskärm.

När han frågar varför dina underkläder har hamnat där så kan du bara säga att du trodde att ni numera lät kläderna landa lite vart som…

Ett annat skämt som kan fungera mycket bra med barn är den klassiska överreaktionen. Johan Glans gör denna väldigt bra som karaktären Lukas. Ta en titt på denna video:

Testa att göra precis samma sak med dina barn. Gör det hela som en lek och se hur alla börjar skratta. Det blir galet kul och humor i vardagen. Du behöver inte ens planera in den. Ni kan köra Lukas-skämten i bilen, då det ska badas och när du känner att det bara vore så skönt med lite gapskratt.

Med lite planering så blir det fler skratt. Allt du behöver göra är att tänka till. Lev lite mer mindful som vissa säger. Du kommer att märka att det inte är så dumt att skoja till det med jämna mellanrum. Men håll det hela lagom. Om du blir för tokig så kan det finnas folk omkring dig som kommer att tröttna.

Leave a Comment