Tränar du som en landslagsspelare?

Vad krävs för att bli professionell fotbollsspelare i Sverige? En hel del träning, eller… När du ser på tv sport och funderar på hur mycket elitidrottarna lägger på träning så kanske du tror att det är bra mycket mer än vad du gör. Men det finns faktiskt en hel del kritik mot våra sportstjärnors träningsscheman. Vissa menar att de tränar mer som lekmän och att det påverkar sportens utveckling…

90 minuter då och då

Det skrevs nyligen en artikel i Expressen om Elfsborg på träningsläger i Florida. Där hävdades det att de tränar 90 minuter då och då. Om du går till gymmet 4 dagar i veckan så tränar du i sådant fall rätt så likvärdigt med Elfsborgs gubbar på träningsläger.

Fotboll kräver riktigt god kondition men också styrka och smidighet. Det räcker knappast med 90 minuter lite då och då för att prestationen ska höjas. Och det är många som menar att träningskraven borde höjas för spelarna.

Det finns klubbar som jobbar aktivt med detta. Ett exempel är IFK Göteborg. De har också dykt upp i undersökningar som det lag som tycks lägga flest timmar av alla allsvenska klubbar på träningen. Lagets tränare Asbaghi har i en podcast berättat om träningspassen som börjar klockan 8 på morgonen och slutar mot kvällen.

Träningen måste ju ha rätt karaktär

Men nu kan vi inte bara mäta träningen i timmar. Det är givetvis så att den måste anpassas i enlighet med säsong. Om spelarna kör ut sig inför matcher så kanske det leder till sämre resultat. Kanske var det där träningslägret i Florida planerat för att jobba mer med sådant som inte kräver svettiga pass på gräset.

Och såhär är det förstås också i ditt liv. Du måste inte alltid ha samma rutin. Det är inte så dumt att anpassa träningen till din livsstil och till dina nuvarande behov. Detta oavsett om du jobbar med att gå ner i vikt eller om du vill bygga muskler. Att köra intensivt i perioder är inte bara en träningsteknik som fotbollsspelare använder sig av. Den kan du också dra nytta av.

Träna som jobb

Om du tränar dagen lång så kan du alltså säga att du tränar liksom spelarna i IFK Göteborg. Det gör du knappast om du har ett jobb. Fast det är klart. Nu när det blir semester så kanske du får lust att höja ribban och bli inspirerad av de som tjänar pengar på att utöva sporten.

Ta fram löpbandet och placera det framför din tv då du ser matcherna. Då kanske du närmar dig den träning som en landslagsspelare lägger ner på sin sport. I varje fall under din semester…

Leave a Comment