Förläng livet med tandblekning

Ett leende förlänger livet, i varje fall om det består av en tandrad som är frisk och som man inte skäms för. Faktum är att dålig munhygien kan leda till allvarliga sjukdomar så det där med att investera lite mer i sina tänder är verkligen inte en dum idé.

Med tandblekning hemma så kommer du inte att få extra rena tänder men det här är trots allt något som gör att du påminns om att ta hand om det där med tandborstning och tandtråd och det är positivt. Det finns spännande metoder som tandblekning med aktivt kol som du kan klara av själv i hemmet.

Dessutom så mår du bra rent mentalt av att veta att tänderna ser bra ut då du pratar, ler och skrattar. Det här är en annan anledning till att man ska akta sig för fula tänder. Om du upplever att det är jobbigt att öppna munnen för att det känns så pinsamt med gulaktiga tandpartier så är det verkligen på tiden att göra något åt det.

tandblekning

Le vackert med tandblekning

Tandblekningens främsta syfte är att göra dina tänder vita. Det här är inget som fungerar på samma sätt på varje person. När du vill använda dig av tandblekning så bör du beakta följande punkter:

  • Beroende på tandblekningsprodukt så kommer dina tänder att blekas mer eller mindre och den teknik som ska användas kan också påverka resultatet. Se till att du väljer ett tandbleknings kit som du känner dig bekväm med så att du kan använda det på rätt sätt.
  • Tandblekningen sker stegvis. Om du har väldigt gula tänder så kan du alltså inte räkna med att nå samma vita nyans som en person som börjar med ett vitare leende.
  • Det finns skadliga tandblekningsmedel som du bör undvika. Använd bara preparat som är godkända i Sverige och överdriv inte användningen.
  • I det fall att du har väldigt gråa och bruna tänder så kanske det blir slöseri att testa på tandblekning hemma då detta inte kommer att göra någon skillnad. Rådfråga din tandläkare och tandhygienist om hur du bör gå till väga för att få vitare tänder innan du beställer ett tandblekningsmedel.

Det är också viktigt att man inte håller på med tandblekningar alltför ofta. Det här kan slita på emaljen och till sist leda till tänder som är svåra att reparera och bleka.

Naturligt vitt

Men hur vitt ska det egentligen bli? Det här är något att tänka på för om man bleker tänderna för vitt så kan det se märkligt ut. Med ett alltför vitt leende så når man kanske inte den önskade effekten om förstärkt skönhet utan ses snarare som en vandrande freak show, tänk de där rummen där violett ljus gör att allt som är vitt lyser. Så vill man ju inte gå omkring och se ut! Med många tandblekningsprodukter så får man instruktioner om hur man ska använda krämen eller pennan för att få den nyans som man är ute efter. Det kan vara klokt att följa utvecklingen och se hur pass mycket tänderna bleks så att man inte överdriver behandlingen. Tandblekningsprodukten bör komma med någon form av skala som du kan jämföra framför spegeln med.

Tänk på vad du äter och dricker…

När man vill få vitare tänder så tänker man kanske först och främst på saker som vilken tandblekningspenna man bör välja och hur ofta man måste stryka på medlet. Något som många lätt glömmer är det där med hur det som man äter och dricker kommer att påverka tändernas färg. Om man dricker kaffe flera gånger per dag så är det ett säkert sätt att missfärga tänderna på. Vad ska man göra, sluta dricka kaffe för att se bra ut då man ler? Ja, en del kanske faktiskt får inse att man inte kan äta kakan och ha den kvar. Om man absolut inte kan ge upp kaffet så kanske man kan dricka det med sugrör för att undvika alltför mycket kontakt med tänderna. Men det finns ju så mycket mer än kaffe som färgar tänderna och frågan är hur långt man är villig att gå. Drycker som kaffe och vin kan man dricka med sugrör men en chokladbit har man ingen njutning av om man sväljer den hel.

Dricka vin med sugrör...
Dricka vin med sugrör…

Man får ha viss förståelse för att det i stort sett är omöjligt att behålla vita tänder livet ut. Med tandblekningen så får man vitare tänder och i vissa fall så kanske man får så vita tänder att det inte ens ser verkligt ut, men det finns ingen anledning att sura över att man inte har samma vita nyans som då man var barn och man ska heller inte jämföra sig med andra. Då man använder sig av tandblekning som ett sätt att få till en nyans som man trivs med så har man tänkt på rätt sätt. Det viktigaste är att man känner sig trygg och nöjd med sitt leende. Många gånger så räcker det bra med tandblekning hemma men i vissa fall så kanske man behöver professionell hjälp och estetisk tandvård.

Ålder spelar in

Det är så att yngre tänder är lättare att bleka men det betyder inte att man inte får resultat om man har passerat 90-årsstrecket.  Det finns blekningsmetoder som går ut på att man bleker tanden inifrån och det är något som kan råda bot på äldre tänders trista utseende. Men med vanliga tandblekningspreparat som man kan använda sig av hemma så får man räkna med att resultaten blir bättre på yngre tänder. Tänk på att välja en metod som anses säker i Sverige och att aldrig överdriva. Det blir inte bättre för att du gör mer än vad som står i instruktionerna!

Här ser vi professionell tandblekning:

Leave a Comment