Borde min son sluta deffa?

Vi fick ett brev från en orolig mamma vars 16-årige son deffar…

Hej,

Jag har läst en hel del online om det där med att deffa och jag förstår att det inte bara handlar om bodybuilders och folk som vill se riktigt stora ut. Nu är det så att min son som är 16 år har börjat träna på det här sättet och han har redan blivit bra mycket större på ett sätt som jag inte tycker ser bra ut. Sedan så är det ju också så att han använder sig av pulver som ska vara bra för att bli ännu mer muskulös. Jag vet inte hur och om jag borde sätta stopp för det här. Är det farligt för honom att hålla på med muskelbygget och att äta pulver med protein?

Med vänlig hälsning,

Anna C., Stockholm

Det är inte bara Anna som upplever den här oron när en tonåring börjar deffa och bygga muskler och det är självklart så att man bör vara medveten om hur träningen ser ut såväl som vilka proteinpulver som används. Själva deffen behöver alls inte vara något att oroa sig för men det kan vara bra att prata med någon på gymmet, om det finns en coach så är det ännu bättre för då kan man få klara besked. Det kan rentav vara smart att tillsammans utse en coach för att deffen ska utföras på rätt sätt. Många gånger så har man mer att tjäna på att samarbeta med sin tonåring hellre än att försöka förbjuda det som inte verkar bra.

Vad gäller proteinpulver så är det här också något där samarbete kan leda till bäst resultat. Ta en titt på det pulver som används och undersök tillsammans om det verkligen är bra att använda sig av. Det finns billiga proteinpulver som är kanonbra och så finns det dyrare varianter som är livsfarliga. Ta reda på var han köper pulvret, hur det används och gör detta på ett positivt sätt. Hellre än att agera polis så kan du visa ett genuint intresse med målet att se till att han tränar på rätt sätt och får i sig den näring som behövs.

På det hela taget så är det ju ändå så att han sysslar med träning och inte med droger, spel eller annat som skulle kunna vara bra mycket farligare. Som förälder så kan man bejaka det som är bra med deffen och på så vis få möjlighet att påverka hur träningen läggs upp, vem som coachar samt vilka proteinpulver som används. Vem vet, kanske kan även du Anna dra igång med att deffa för att snygga till kroppen. Om ni jobbar ihop så får du ju mycket bättre inblick i vad som pågår och huruvida det är farligt eller inte. Undvik totalförbud och försök att förstå så mycket som du kan innan du ger förslag. Det kan också vara bra med ett läkarbesök för att se över sonens hälsa. Det här kan leda till bra förslag så att träningen fortsatt är bra för honom.

Leave a Comment