Sömnproblem? 6 bästa tipsen vid sömnproblem!

Morgonen kommer och du känner dig helt slut. Natten har ägnats åt att tänka, tänka och tänka. Det är för varmt, det är för kallt, täcket kliar och klockan tickar. Att lida av sömnproblem är inte kul och insomnia drabbar många. Det finns flera lösningar som snabbt kan vara slutet på din sömnbrist.

Här ska vi se på de 6 främsta som du kan testa omedelbart. Läs gärna vidare och lär dig mer om sömnproblem. Det här är ett intressant område och kanske är det så att du helt har missat en uppenbar orsak till att du har svårt att sova.

6 bästa tipsen vid sömnproblem

Vi börjar med 6 snabba och smarta tips som du redan idag kan komma igång med. Låt oss börja med att se på din sovmiljö…

 1. Sov i ett sovrum som du somnar i

Börjar med att plocka bort sådant som påverkar din sömn negativt. Du bör inte ha några skärmar i ditt sovrum. Köp en helt vanlig väckarklocka! Ta också bort sådant som påminner dig om det du gör på dagen. Plugg, jobb och annat som inte har med sömn att göra ska bort från sovrummet.

Investera i:

Bra kudde

Det är viktigt att få ett bra stöd för nacke och huvud. Ta en titt på denna Tempur kudde. Den formar sig perfekt efter ditt huvud. Om du har en gammal knagglig kudde full av kvalster ska du genast ändra på detta. Kudden kan absolut få betydelse för hur lätt eller svårt det blir att somna och sedan fortsätta sova.

Bra madrass

Det är också viktigt att ligga på en madrass som avlastar. Här kan Tempur också rekommenderas. Ta en titt på denna Tempur bäddmadrass som är gjord för att ge bättre sömn. Du kan också testa att sova på en magnetmadrass. Se en bra magnetmadrass genom att klicka här!

En magnetmadrass kan ge smärtlindring och kan också påverka dig på så vis att du sover bättre. Den är lätt att lägga direkt på den madrass som du har just nu. Du måste alltså inte byta säng för att uppgradera din madrass situation.

Ett annorlunda täcke

Du ska också veta att ett tyngdtäcke kan göra det lättare att slappna av och sova bättre. Den här typen av täcken blir alltmer populära. Du kan klicka här för att se hur tyngdtäcket ser ut och fungerar. Det finns lite olika vikt och tänk på att skaffa ett som är väl anpassat för årstiden så att det inte blir för varmt eller tvärtom.

Bra luft

Se till att ditt sovrum har ren och behaglig luft. Kanske behöver du någon form av AC, fläkt eller luftrenare för att det ska bli skönt att sova i rummet hela natten. Om du inte kan öppna ett fönster på grund av buller är någon form av luft-system att rekommendera.

 1. Testa sömnpiller

Ett ämne som är känt för att hjälpa den som har svårt att sova är melatonin. Det här kan du använda i sömnpiller utan recept. Du kan testa Core Goodnight, klicka här, som är ett godkänt sömnpiller du får utan recept. Folk som har tagit Core Goodnight säger att de sover bättre. Skillnaden är märkbar!

Det finns också Saframyl, klicka här, som kan fungera bra för att sova djupare. De som testat Saframyl märker att de inte behöver gå på toaletten lika mycket varje natt. Bara det kan ju ge mycket mer sömn!

Du kan även testa Great Earth Bedtime med GABA som ger trötthet. Det här är ett sömnpiller som även innehåller ashwagandha och som kan fungera mycket bra på ett helt naturligt sätt.

Melatonin för att sova

Om du är ute efter starka receptfria sömntabletter rekommenderar jag insomningstabletter med melatonin. Jag tycker att det här fungerar mycket bra. Tänk bara på att inte göra det till en vana. Om du tar melatonin någon gång då och då lär du inte bli beroende och du får en fin skjuts in i la-la-landet.

Du köpa sömntabletter med melatonin här, klicka för mer information.

 1. Ta inga tupplurar på dagen!

Det kan kännas svårt att låta bli men du har mycket att vinna på att inte ta en tupplur på dagen. Håll ut och vänta tills kvällen kommer. Om du hela tiden tar igen nattens förlorade sömn på dagen hamnar du i en cykel där det blir svårt att sova riktigt gott på natten.

När du känner behovet av att dåsa bort bör du helt enkelt ställa dig upp och göra något annat. Får du bara igång kroppen kan du komma igen. Om du ändå måste vila ska du göra det under en mycket kort stund. Mer än 20 minuters vila på dagen är inte att rekommendera.

 1. Träna och rör på dig

Det är mycket bra för sömnen att hålla igång. Rör på dig varje dag. Om du tar promenader på minst 30 minuter dagligen får du inte bara god fettförbränning. Du kommer också att snurra runt en massa bra ämnen i din kropp. Det här kommer att hjälpa dig senare när du vill somna snabbt. Om du har svårt att komma ut kan du investera i ett bra löpband som du kan använda hemma när du till exempel ser på tv.

Kom bara ihåg att inte träna för nära läggdags. Träningen frisätter hormoner som gör oss pigga. Om du lägger dig vid 23.00 ska du inte träna senare än tills klockan 21.00. Kroppen behöver minst två timmar för att varva ner ordentligt.

 1. Ät inte för nära läggdags

En annan sak du inte ska göra för nära läggdags är att äta. Om du äter mycket mat innan du lägger dig ner kan det leda till en hel del obehag. Du kan drömma konstiga drömmer som gör att du vaknar mitt i natten och sedan inte kan somna om.

Låt det gå minst två timmar efter sista måltiden tills dessa att du lägger dig ner för att sova för natten. Om du känner ett behov av att få i dig något kan du testa att dricka ett te som är rogivande. Det kan också vara okej att äta lite yoghurt som är lättsmält.

 1. Rensa ditt sinne

Det är vanligt med sömnlöshet på grund av en massa tankar som snurrar runt i huvudet. Om du inte kan sova för att du tänker för mycket är det dags att rensa i huvudet innan du ens försöker somna.

Du kan:

 • Skriva dagbok – Skriv ner vad som har hänt under dagen och vad du tänker att du ska göra framåt.
 • Skriva ner planer – Skriv ner det du måste komma ihåg och släpp det sedan.
 • Meditera – Lär dig någon form av meditation. Ta en kurs i yoga eller hitta en meditation online som du kan ladda ner och använda dig av. Fysisk meditation där du lär dig att slappna av kroppens olika delar kan vara en stor hjälp för att du ska somna snabbt.
 • Tala med någon – Ha ett samtal med en vän eller din partner innan du somnar. Ta upp det som du tänker på. Det här kan vara en stor hjälp och du kanske slutar grubbla då du får ett bra svar eller bara hör dig själv säga dina tankar högt.

25 frågor och svar om sömnproblem

Det är inte bara du som undrar om du borde ta sömnmedel eller om det finns andra sätt att lösa dina sömnbesvär på. Här är mycket vanliga frågor om att sova dåligt vars svar kan vara en hjälp för dig som är ute efter lösningar.

 1. Hur länge behöver jag sova?

Efter tolv år räcker det att sova upp till 9 timmar per dygn. Som vuxen kan det räcka bra med omkring 7 timmars sömn per natt. Vissa klarar sig med mindre. Det viktigaste är den kvalitet din sömn har.

 1. Vad betyder insomnia på svenska?

Ordet insomnia betyder sömnlöshet på svenska. Man menar samma sak med ordet insomni.

 1. Hur länge kan man vara vaken?

Den längsta tiden utan sömn som har uppmätts var 11 dagar i sträck. Men det krävs inte mer än 24 timmar utan sömn innan du ska börja må dåligt. Hur länge du kan vara vaken beror på din fysik och vad du gör för att undvika att nicka till.

 1. Varför kan jag inte somna fast jag är trött?

Om du har svårt att sova trots att du är trött är stress en ganska trolig anledning. Dessutom kan ångest göra att du inte kan få ro och somna in. Det är ofta så att sömnproblem beror på stress. På grund av detta kan det faktiskt vara läge att prata med en psykolog eller terapeut för att hantera sömnproblem.

 1. Hur ska jag sova som gravid?

Som gravid kan det vara svårt att komma till ro med en mage som är i vägen för favoritpositionen att sova i. Det vanligaste tipset är att sova på sidan. Det är inte att rekommendera att sova på rygg som gravid. Det kan till och med vara farligt. Om du vill sova på magen kan du bygga upp med kuddar så att du inte ligger direkt på din mage.

 1. Går det att sova med små barn?

Det här är en fråga som får olika svar av olika föräldrar. Men visst går det att sova även med små barn. Det viktigaste är att du väljer en metod som du känner dig nöjd med. Om den går ut på att sova i samma säng gör ni det. Om det handlar om att få barnet att sova hela natten i sin egen säng kör du på detta. Håll en tydlig linje och kom ihåg att barn blir stora vansinnigt snabbt.

 1. Är det farligt att sova för mycket?

Det kan det vara! En studie som publicerades i Huffington Post visade att de som sover mer än 8 timmar per natt riskerar att dö i förtid. Det kan vara något att beakta om du tror att du har sömnbrist för att du inte sover mer än 6 timmar per natt. Fokusera mer på kvalitet och se om du kan få ut mer av de där 6 timmarna istället för att försöka plussa på med mer sömn.

 1. Är det bra att sova middag?

För vissa kan det vara mycket bra att sova middag. Men om du har sömnsvårigheter på natten kan det vara klokt att hoppa över tuppluren mitt på dagen eller på eftermiddagen. Du kan lära dig att meditera på dagen för att få mer kraft om du känner dig trött.

 1. Vad har sömn för betydelse för hälsan?

Sömnen är en viktig del av vår hälsa. Vi måste sova för att hålla oss friska. Om du inte kan sova ska du veta att det är väl värt att göra något åt saken. Ditt immunförsvar kan bli lidande av att du sover dåligt under längre perioder.

Om du inte sover ordentligt kan du rubba kroppens system. Du kan bland annat börja äta för mycket och faktiskt gå upp i vikt av att inte få tillräckligt med sömn.

Sömnen hjälper oss att återhämta oss. Detta gäller både för vår kropp och för vårt sinne. Barn växer när de sover. Det är viktigt att sova så att du drömmer. Det hjälper din hjärna att fungera som den ska.

Här är ett intressant program om sömn och hälsa:

 

 1. Varför är sömn viktigt när man tränar?

När du tränar behöver din kropp mer återhämtning än annars. Den kan du inte få enbart genom att vila en stund efter träningen. Sömnen behövs för att olika kroppsprocesser som krävs för att muskler ska bildas och mer ska fungera.

 1. Varför kan man inte sova med öppna ögon?

Det skulle skada hornhinnan om du sov med öppna ögon. Det finns de som gör det men det här betraktas som en sjukdom så var glad att du sover med ögonlocken stängda!

 1. Går det att sova ikapp?

Åsikterna går isär. Det finns studier som hävdar att du kan sova ikapp förlorad sömn men inte till vilken grad som helst. Det finns också studier som visar att det inte går att minska risken för att dö tidigare genom att till exempel sova mer på helgen.

 1. Går det att sova för mycket?

Det går att sova för mycket och detta kan också vara ett skäl till att du felaktigt tror att du har sömnsvårigheter. Om du upptäcker hur mycket du egentligen behöver sova kanske du inser att du just nu försöker sova mer än vad som krävs för att du ska må bra.

 1. Hur långt innan sömn ska man ta melatonin?

Det beror på den typ av sömnmedicin som du tar. Många sömnpiller med melatonin fungerar mycket snabbt. Det kan gå så snabbt som på några minuter från att du tar melatonintabletten tills att du känner dig sömnig och tung i kroppen.

 1. Varför kan jag inte sova när jag har druckit alkohol?

Det kan vara så att du först somnar efter att ha druckit alkohol men så vaknar du på natten. Det här är vanligt efter att ha druckit. Sömnen störs och du vaknar på morgonen trött och irriterad.

Hur du kommer att sova efter att ha druckit alkohol beror också på vad du dricker. Ett glas vin kan till exempel hjälpa dig att sova medan starksprit kan ge en riktigt jobbig natt. Framförallt ska du veta att din djupsömn kan skadas av alkohol så dra ner på alkoholkonsumtionen om du har sömnbesvär och vaknar på natten.

 1. Varför kan man inte sova när man är hungrig?

Om du är riktigt hungrig är det klart att det kan vara svårt att sova. Då kanske du får äta något litet för att stilla hålet i magen. Men ät inte för mycket. Om magen blir för full kan det också leda till sömnstörningar som jobbiga drömmar och sura uppstötningar.

Att inte kunna sova för att du känner att du är hungrig behöver inte betyda att du faktiskt behöver äta. Det kan finnas psykologiska anledningar till att din kropp vill få dig att tänka att du minsann behöver äta något för att kunna slappna av.

 1. Är det bra att sova med BH?

Om det är en bekväm BH är det inga problem. Men att sova med ett plagg som klämmer och trycker är inte att rekommendera. Många tycker om att sova med så lite kläder som möjligt. Andra väljer tunna nattkläder som inte är åtsittande på något vis. En BH som känns kan vara något som leder till dålig sömn.

 1. Är det farligt att ta sömntabletter?

Nej, det är inte farligt att ta sömnmedicin om du låter bli att överdriva. När det gäller sömnmedicin som din läkare ordinerar så ska du följa instruktionerna för den noga. Ta dock reda på om den övertrötthet som du känner inte beror på något annat hälsoproblem som du borde uppmärksamma. Sömnbrist symtom kan ju faktiskt vara tecken på sjukdomar som behöver behandlas.

 1. Är det vanligt med sömnproblem?

Det är mycket vanligt med sömnproblem. Redan 2015 kunde vi konstatera att sömnproblemen fördubblats på 30 år. Det har inte blivit bättre sedan dess. Många upplever någon gång att det är svårt att somna in eller att sömnen är dålig.

 1. Kan barn ha svårt att sova?

Barn kan också ha sömnstörningar. Det kan bero på att de inte har ett vettigt sömnschema eller att de liksom vuxna lider av stress som gör det svårt att somna och att sova gott på natten.

 1. Kan doktorn hjälpa mig med sömnsvårigheter?

Det kan vara möjligt. Om du lider av svåra sömnbrist symtom bör du ta upp detta med din läkare. Kanske blir du erbjuden sömnmedicin, kanske får du andra tips för att somna som kan vara mycket bra för dig.

 1. Hur mycket sömn behöver man i 50 års åldern?

Om du har en bra livsstil bör du inte behöver mer än cirka 7 timmar sömn per natt i 50 års åldern. Det finns de som klarar sig på 4 timmar per natt men då rör det sig om fyra kvalitetstimmar.

 1. Vad händer i kroppen vid sömnbrist?

Det som händer i kroppen vid sömnbrist kan få långtgående konsekvenser. Förutom att immunförsvaret försvaras och du blir mer tillgänglig för patogener ökar risken för fetma och andra sjukdomar. Dessutom kan den stress som du redan känner öka ytterligare av att du inte sover som du borde.

 1. Kan sömnbrist vara tecken på tidigt klimakterium?

Sömnbristen kan vara ett tecken på klimakterium och kommer ofta som resultat av värmevallning och mental oro som kan uppstå under denna tid. Men att se sömnbristen som ett huvudtecken för tidigt klimakterium är att ta i. Det finns så mycket annat som kan göra dig sömnlös.

 1. Var kan jag köpa sömntabletter?

Du kan köpa sömntabletter utan recept från hälsokostbutiker. Det kan du göra online eller lokalt där du bor.

15 spännande fakta om sömn

När du ligger och tänker för dig själv att du inte kan sova och att det är så jobbigt kan du fundera lite på dessa spännande fakta om sömn. Vem vet du kanske somnar innan du ens hinner till den sista punkten…

 1. Negativ effekt på hormonerna

Det finns studier som visar att dålig sömn har direkt påverkan på dina hormoner och det är inte positiv effekt. När hormonbalansen rubbas är det mycket annat som kan börja gå snett i din kropp.

 1. Bättre träningsresultat

Om du vill göra bättre ifrån dig på träningen ska du sova ordentligt. Ett sömnproblem tips är ju att träna mer och det här är en som en god cykel där träning och sömn är bra för varandra.

 1. En hjärna i god trim

Om du vill att din hjärna ska fungera bra ska du se till att lösa dina sömnproblem. Att inte sova ordentligt kan innebära att tankeverksamheten försämras.

Sov gott och bli listig som en räv!
 1. Gå ner i vikt

När du sover gott på natten kan du träna bättre och du kan också känna att du inte behöver äta så mycket. Det är vanligt att vilja motverka trötthet med ett större intag av socker och det kan leda till ökad vikt på kort tid.

 1. Det blå ljuset

Idag vet vi att det blå ljuset som kommer från våra skärmar påverkar kroppen så pass att det är svårt att somna direkt efter exponering. På grund av detta är det klokt att stänga av alla dina apparater med skärmar minst två timmar innan läggdags. Det är verkligen inte att rekommendera att lägga sig i sängen med skärmen för att försöka somna till en film. Det är inte bra för din hjärna och kan leda till att du får sömnstörningar.

 1. Svartvita drömmar

Visste du att nära 12 procent av alla människor drömmer i svart vitt. Om du trodde att dina svartvita drömmar var sömnbrist symtom kan du tänka om. Det här är inget att oroa sig för!

 1. Jag drömmer ingenting

Det vet du inte för du har antagligen glömt bort vad du drömde. Det är nämligen så att vi glömmer bort 50 % av allt vi drömt redan fem minuter efter att vi vaknar.

 1. Det ska inte ta mer än en kvart

Jag kan inte sova för jag tänker för mycket suckar du. Men om du kunde se på klockan när du somnar kanske du hade blivit förvånad. Det ska inte ta mer än 10–15 minuter att somna. Men många gånger upplever vi att fem minuter är mycket längre än så.

Fast det bästa är att inte tänka för mycket på hur lång tid det tar. Då får du nämligen mer att noja om. Det kan leda till att du absolut inte kan somna och dagen efter upplever den där jobbiga känslan av att vara övertrött.

 1. Tjäna mycket pengar och sov bättre!

Det har visat sig att de som tjänar mycket pengar också sover bra. Det här kanske beror på att det också rör sig om personer som har utbildningen som kan krävas för att börja förstå samband mellan dålig sömn och livsstil.

Om du har en låg inkomst ska du dock inte ha ågren för detta. Det går alldeles utmärkt att börja sova bättre även utan en stor inkomst!

 1. Svårare att hantera smärta

Det har visat sig att patienter som behandlas för smärta har lägre smärttröskel då de inte får sova ordentligt. Om du har ont i ryggen kan detta alltså förvärras av att du inte sover så som du borde.

 1. Många par delar på sängarna

Det kan kännas fint och romantiskt att sova i samma säng men många väljer att dela på sängarna. Det här kan vara något som ger bättre sömn. Särskilt när en av er är mycket rörlig i sin sömn och ständigt väcker den andra på detta vis.

 1. Snarkar du?

Det behöver inte vara farligt att snarka men det kan vara något som du behöver undersöka. Det finns nämligen farliga tillstånd som sömnapné som kan kännetecknas av snarkningar. Om du bor med en person som snarkar kan detta också vara anledningen till att du inte kan somna!

Det finns lösningar på sömnproblem på grund av snarkningar. Du kan till exempel använda dig av en snarkskena. Du kan se en genom att klicka här!

 1. Tonåringar behöver sova på morgonen

Det kan vara en myt att tonåringar inte kommer upp på morgonen för att gå till skolan för att de varit uppe för sent och är lata. Det finns nämligen studier som tycks visa att tonåringar behöver sova mer på morgonen. Det är helt enkelt ett kroppsligt behov och därför är det bra om studierna kan börja lite senare för ungdomar i denna ålder.

 1. Insomnia symtom

Symtom på insomnia är att det är svårt att somna och att personen vaknar för att sedan inte kunna somna om. Dessutom är det vanligt att de som lider av insomnia vaknar tidigt på morgonen. Detta trots att de inte har sovit ordentligt under natten. Om du lider av insomnia mer än fem nätter per vecka är det dags att prata med en läkare.

 1. Kan vara bra att ligga kvar i sängen vaken

Om du vaknar på natten och börjar känna stress för att du vet att du ska upp tidigt nästa morgon kan du slappna av. Det kan vara väldigt bra att bara ligga och ta det lugnt. Det här ger dig också något så fundera lite på saker som du tycker om och försök att meditera. Se tiden som kvalitetstid med dig själv och sluta fundera på hur trött du kommer att känna dig nästa dag!