Hårborttagning – Hemma eller på klinik? Läs detta först!

Jag älskar naturligt. Naturligt smink, naturlig mat, naturliga kläder, naturligt lurviga ben… eh… nej! Det ska vara onaturligt lena ben och inte en stubbmatta att fila naglarna på. Den goda nyheten är att det går att ordna med permanent hårborttagning på klinik eller hemma.

Men vad ska du välja? Priset för en professionell laser hårborttagning på klinik kan ju motsvara flera semestrar. Du får fina lena ben permanent men har inga pengar över att sola de med längre söderut.

Samtidigt kan du tycka att det verkar för krångligt med laser borttagning på egen hand. Det hela verkar nästan lite skrämmande.

Låt oss bena ut fördelar och nackdelar med att ta bort hår i ansiktet, på benen och andra ställen på kroppen hemma eller på klinik. Vi börjar hemma…

Hårborttagning hemma

Om du känner att du helst sköter din hårborttagning själv är du inte ensam. Det finns många fördelar med att slippa gå till klinik för att få permanent hårborttagning. Problemet är förstås att hemmagjort vax såväl som liknande produkter i butiken inte ger ett permanent resultat.

Fördelar med hårborttagning hemma

 • Det är privat
 • Du utför behandlingen när du har tid
 • Det kostar mindre
 • Du kan variera metoder

Nackdelar

 • Du kommer inte åt på samma sätt som ett proffs
 • Om du väljer att vaxa benen hemma eller en hårborttagningskräm i ansikte blir det inte permanent hårborttagning

Det är viktigt att förstå att du inte måste utföra laserbehandling av hår på egen hand. Lösningen stavas IPL hårborttagning som är en behandling som liknar laser men som inte är laser.

Hårborttagning hemma som är permanent och fungerar!

Den finns! Du kan faktiskt sluta vaxa benen och börja med IPL hårborttagning hemma. Det gäller bara att du skaffar rätt maskin och här är IPL 3012 Silk Expert Permanent överlägsen. Låt oss ta en titt.

Med IPL 3012 Silk Expert får du IPL hemma

4,8 av 5 stjärnor på Walmart!

Det finns en maskin som du lätt kan använda hemma för att få bort håret permanent. Den kommer från Braun och heter IPL Silk Expert Permanent. Den här lilla manicken ger dig en metod som erbjuds på kliniker för många tusenlappar.

Det fina med Brauns IPL maskin är att den fungerar som en smärtfri epilator för ansikte såväl som för att ta bort hår på benen, i bikinilinjen och på andra platser på kroppen. På 3 månaders tid är du av med håret permanent!

Det här är inte en laserbehandling av hår men tekniken ser liknande ut. Det är därför som många benämner denna maskin som en metod för laser hårborttagning hemma. Apparaten från Braun fungerar med ljus impulser. Det gör inte ont att ta bort håret och du kommer åt väl tack vare en smidig design på handtaget.

Med IPL hårborttagning förstör du hårstråets återväxtcykel och därmed försvinner det. Du slipper hålla på och raka dig och vaxa vecka ut och vecka in.

En stor fördel med att ha den här apparaten hemma är att du kommer att kunna få permanent hårborttagning i områden som du annars inte hade betalat för. Något att tänka på för dig som inte tycker att det är så mysigt när någon annan ska hjälpa dig med bikinilinjen.

Unika egenskaper:

 • Anpassar sig automatiskt efter din hudton
 • Effektiv permanent hårborttagning hemma
 • Kan användas i ansiktet förutom runt ögonen
 • Efter 6–8 veckor börjar du se resultat
 • Lång sladd så att du kommer åt
 • Funkar för bikinilinjen

 

Du kan läsa mer om och se pris på denna hårborttagningsmaskin här!

Här är en recension av apparaten på engelska:

 

Vad säger användare av denna IPL hårborttagare?

Några kommentarer från användare:

Förutom lite hår i bikinilinjen är jag nu helt fri från hår på armar och ben. Det funkar!

Cattis, 25

Vi som lider av hirutism måste raka oss varje dag och det här är en räddare i nöden. Tidigare IPL maskiner som jag har provat har irriterat min hud men den här gör inte det. Jag är nöjd över förväntan.

Sara, 37

Wow, det här fungerar ju. Jag har använt en gång i veckan under 12 veckors tid och det ser fint ut. Jag vill dock ge rådet att följa instruktioner för användning noga. Det ger bättre resultat. Det kommer ju en rakhyvel med och den ska du grunda med.

Anneli, 29

Jag har aldrig testat en så smärtlös epilator, det här är verkligen smärtfri epilering.

Jessica, 42

Hårborttagning på klinik

Vi måste också ta upp fördelar och nackdelar med hårborttagning på klinik. Det finns ju trots allt många bra svenska hudkliniker som kan hjälpa dig med professionell laser borttagning. Om du vill lasra bort hår bör du uppsöka ett proffs på detta.

Hårborttagare med laser kräver en stadig hand och korrekt behandling. Detta särskilt om du vill få hårborttagning i ansikte i det känsliga området nära ögonen. Nu ska det förstås sägas att du även på en klinik kan få vax hårborttagning.

Fördelarna på klinik

 • Någon annan gör jobbet
 • Det blir inget stök hemma med vax eller hårborttagningskräm
 • Du kan få en garanti
 • Du slipper köpa egen epilator
 • Du behöver inte göra eget vax

Nackdelar

 • Laser i bikinilinje kan kännas privat och pinsamt
 • Det är dyrt att ta bort hår med laser
 • Det gör ont med vax hårborttagning
 • Du kan inte själv välja hårborttagning maskin’

 

Vad väljer Friskare?

Jag tycker att både hårborttagning på klinik och hemmametoder har sin plats. Men om du har kommit till en punkt i ditt liv då du har fått nog och vill få permanent borttagning av hår kan en hemmamaskin vara ditt bästa val.

I och med att det idag finns så bra val som Brauns IPL maskin behöver du inte betala stora summor för att en klinik ska göra precis samma sak. Jag tycker att du ska börja med en hemmamaskin som är säker att använda och utvärdera.

Om du tycker att det blir för jobbigt att sköta hårborttagning själv hemma kanske du hellre väljer att betala för professionell laserhårborttagning.

Olika metoder för att ta bort hår

Vi hoppade direkt in på området permanent hårborttagning men det är förstås så att du kan välja en metod som inte är permanent och vara helt nöjd med den. Det finns huvudsakligen fyra metoder för icke-permanent hårborttagning:

Rakning

Med rakhyvel går det att skära bort håren över hela kroppen. Håret kommer då att skäras bort där det sticker upp ur huden. Rakning används ofta som förberedelse för att kunna vaxa benen såväl som för permanent hårborttagning med laser eller IPL.

Vaxning

Vax hårborttagning är populär för att den är effektiv. Med vaxning drar du ut hårstråna från rötterna och det gör att du får längre hår fria perioder än vad du får med rakning. Men det här är inte samma sak som att ta bort hår permanent och vaxning gör ganska ont.

Epilering

Du kan också rycka ut håren med en epileringsmaskin. När du väljer att epilera bort hår på detta sätt får du samma effekt som med rakning. Håren håller sig borta tills de är åter producerade. I och med att hår växer i cykler kan det ta längre tid på vissa områden än andra innan håren dyker upp igen.

Både vaxning och epilering blir med tiden mindre smärtsamt för att du vänjer dig och för att håren liksom mjukas upp med dessa metoder.

Hårborttagningskräm

Du kan också välja hårborttagning med kräm i ansikte och på resten av kroppen. Det går ut på att du lägger på kräm som du sedan skrapar bort tillsammans med hår som har lösts upp. Kemikalier i hårborttagningskrämen kommer att lösa upp hårets protein och det gör det lätt att därefter torka bort. Men här får vi ingen behandling på djupet och strået kommer mycket snart att sticka ut igen.

25 vanliga frågor och svar om hårborttagning

Här är 25 mycket vanliga frågor om hårborttagning samt svaren på frågorna!

 1. Vad är skillnaden mellan laser och IPL hårborttagning?

Laserbehandling av hår och IPL är inte samma sak. Det är därför som en IPL maskin för hemmabruk inte kan likställas med hårborttagning med laser hemma. Med laser kommer håren att tas bort med ljus som har en våglängd. IPL använder sig av ljus som är bredspektrigt. IPL har alltså fler våglängder än laser.

 1. Hur länge ska en hårborttagningskräm sitta i?

Om du använder Veet hårborttagningskräm ska den sitta i 3 minuter och inte mer än 6 minuter. En annan hårborttagning kräm kanske ska sitta lite längre. Men det är inte tal om särskilt många minuter så det här är en form av borttagning av hår som går mycket snabbt.

 1. Hur ofta måste man använda hårborttagningskräm?

Det är precis som med rakning för du kommer ju inte att ta bort håret från hårsäcken. Det växer ut på några dagars tid igen.

 1. Är hårborttagning med laser farligt?

Det kan vara farligt med IPL eller laser hemma. Det beror på att lasern kan skada ögonen och faktiskt också huden om den används på ett felaktigt sätt. Det är på grund av detta som det kan kännas tryggt att gå till en klinik för att få laserborttagning av hår.

 1. Är IPL hårborttagning farligt?

Det kan vara farligt om du inte gör på rätt sätt. Det här är precis som med hårborttagning med laser. Följ instruktionerna på din hemmamaskin noga eller gå till en klinik som är känd för att jobba på ett säkert sätt.

 1. Hur fungerar flawless hårborttagning?

Det här är i grund och botten en form av rakning. Ett litet rakblad snurrar under en skyddande platta av 18-karats guld. Det ger en mjuk och smidig känsla. Det finns flawless legs hårborttagning såväl som flawless som är till för ansiktet. Många älskar denna lilla maskin men det är inte tal om permanent hårborttagning.

 1. Vad är brasiliansk hårborttagning?

Det här är samma sak som vaxning av underlivet. Den brasilianska vaxningen går ut på att man tar bort allt hår som finns i underlivet. Alltså inte bara vaxning av bikinilinjen.

 1. Vad kostar laser hårborttagning?

De här beror lite på området som ska behandlas. Men om du till exempel vill använda hår laser i bikinilinjen kan det kosta några tusenlappar för en komplett behandling. Om du får gå på besök på kliniken 5–7 gånger kan det röra sig om ett laser hårborttagning pris på allt mellan 4000 och 10 000 kronor.

Ju mer du behöver få bort, ju mer kostar det. En Braun hårborttagning med egen IPL kostar inte ens en bråkdel av detta och du kan använda den fritt över hela kroppen. Du kan komma undan med omkring 3000 kronor för den bästa hårborttagning som finns som du klarar själv hemma!

 1. Vilken permanent hårborttagning är bäst?

Du kan alltid se på hårborttagning bäst i test för att hitta rätt behandlingsmetod. Men det är ganska säkert att säga att just IPL och laser tillhör de allra bästa sätten att få bort hår permanent på. Om du vill ha epilering i ansikte är det otroligt viktigt att få en säker metod som inte kommer att göra ont eller lämna stora svullnader.

För hårborttagning i ansikte hemma ska du komma ihåg att det kan finnas metoder som är permanenta men som kan bli farliga om du inte gör på rätt sätt.

 1. Är det farligt med hårborttagningskräm?

Det finns kemikalier i krämerna som används för hårborttagning och det är klart att det här inte är särskilt nyttigt för dig. Bästa hårborttagning för ditt ansikte kan vara en annan metod eftersom kräm som kommer i ögon kan vara farligt. Men med detta sagt ska du veta att krämerna för hårborttagning i Sverige är noga kontrollerade och de kan inte anses som farliga för dig att använda om du gör detta på rätt sätt.

 1. Kan man göra vax med socker?

Det är klart att du kan det! Leta upp ett bra sockervax recept och kör på hemmagjort vax. Tänk dock på att det är viktigt med säkra ingredienser om du till exempel ska vaxa ansiktet. Bara för att det är naturligt betyder det inte att det inte kan svida i ögonen. Vaxa hemma med socker, honung eller en färdig produkt som du inte behöver blanda till själv!

 1. Kan man använda hårborttagningskräm i underlivet?

Det kan du absolut göra. Var dock medveten om att det här inte ger dig permanent hårborttagning hemma. Det är i stort sett samma sak som att raka fast du slipper den vassa kniven som kan lämna spår som inte är så roliga att ha i bikinilinjen.

 1. Vad är bäst för hårborttagning?

IPL hårborttagning som du kan utföra hemma är bäst om du har tålamodet och inte har något emot att göra jobbet själv. Om du inte vill ha permanent hårborttagning kan du välja att vaxa bikinilinjen och annat hemma. Det ger dig en längre hår-fri period än rakning. Epilering kan också vara ett bra alternativ för lite längre håruppehåll.

 1. Är Veet hårborttagningskräm effektiv?

Veet hårborttagning är känd för att fungera bra och många menar att det är den bästa hårborttagningskrämen. Det här är dock inte hårborttagning för permanent hårfrihet. Hårborttagningskrämen Veet är dock säker att använda och med den slipper du skära dig med ett rakblad. Det är också därför som detta kan föredras som hårborttagning i bikinilinje.

 1. Hur ska jag ta bort ansiktshår?

Hår i ansiktet är inte kul och det kan kännas jobbigt att se stubben komma ut efter rakning. Bästa hårborttagning för ansiktet får du på en klinik eller med en maskin som är säker att använda i ansiktet. Laser mot hår i detta område kan fungera mycket bra.

 1. Är laser hårborttagning i underlivet möjligt under graviditet?

Hårborttagning i underlivet under graviditet kan kännas jobbigt. Detta särskilt om du väljer att vaxa vilket gör ont. Om du känner ett stort behov av att vara hår-fri i underlivet under din graviditet ska du rådgöra med en klinik som utför behandlingen. Det kan nämligen vara mycket svårt att komma åt själv. Särskilt mot slutet av graviditeten.

 1. Finns det IPL ansiktshårborttagning för rött hår?

Det kan vara svårt att hitta. Du bör vara medveten om att maskiner för permanent hårborttagning hemma sällan är till för dig som är rödhårig, har vita hår eller grått hår. Om du vill ha permanent hårborttagning i underliv och på andra platser bör du rådgöra med en klinik som har specialiserat sig på ljusa och röda hår.

 1. Kan laser i bikinilinjen svida?

Laser bör inte svida men det är klart att det kan bränna till och du kan vara lite svullen efter behandling.

 1. Är Philips hårborttagning bra?

Philips är ett märke som länge har gått i bräschen för effektiv epilering. Deras hårborttagning är som regel bra men läs alltid recensionerna för den produkt som du är intresserad av.

 1. Hur kan jag epilera ansiktet hemma?

Du kan få effektiv hårborttagning i ansiktet med hjälp av vanlig pincett vilket kan ta en massa tid. Utöver detta kan du testa IPL hårborttagning eller den bästa hårborttagningskräm som du kan hitta för ansiktet.

 1. Finns det permanent hårborttagning för ansikte?

Ja, med IPL som hårborttagning för ansikte epilator får du permanent borttagning.

 1. Vad är bäst för hårborttagning på rygg?

Vax kan fungera bra för ryggen men det kan också fungera fint med IPL eller laser.

Dags för lite epilering på ryggen…
 1. Var kan jag köpa hårborttagningsmedel?

Det finns på apotek såväl som i butiker som säljer skönhetsprodukter. Du kan köpa detta online och få det hemskickat vilket gör det hela mer diskret och privat.

 1. Vilket är det bästa vaxet?

Det finns många bra märken. För att hitta det bästa vaxet ska du läsa recensioner av olika märken. Läs alltid användarrecensioner för att få en ärlig bild av hur bra vaxet fungerar för hårborttagning på olika kroppsdelar.

 1. Hur fungerar hårborttagning för män?

Hårborttagning för män liknar den som kvinnor använder sig av. Men observera att det inte alltid är möjligt att använda en metod som fungerar för hårborttagning i ansiktet på en kvinna på skäggväxt. En IPL maskin är till exempel inte ett bra val för att få bort skägg permanent.

20 spännande fakta om hårborttagning och ditt kropps hår

Det finns så mycket intressant och kul att säga om vårt kropps hår och borttagningen av det. Här kommer några spännande fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Skarpt blad är bäst

Om du ska raka dig ska du se till att rakhyveln är skarp. Ju vassare den är desto mindre är risken för att det blir små skärsår. För att alltid ha skarpa blad bör du byta ut dem efter var tredje eller fjärde användning. Gillette Venus håller mycket hög kvalitet och kan hålla sig vass lite längre än så.

 1. Hemmavax är lika bra som på kliniken

Om du ska vaxa dig kan du göra vaxningen hemma. Det kommer att fungera lika bra som på klinik. Men om du ska vaxa ryggen eller andra ställen där det är svårt att komma åt är det bäst att få hjälp av någon eller att gå till en klinik.

 1. Kräm mot ansiktshår

Det finns krämer som är till för att sakta ner på hårväxten i ansiktet. Dessa kan vara bra att använda tillsammans med epilering för att se till att håren inte kommer tillbaka så snabbt igen. Det finns dock ingen hårborttagningskräm för ansiktet som ger permanent hårborttagning.

 1. Det räcker inte med en omgång laser

En anledning till att det är så dyrt med laser hårborttagning på klinik är att du måste komma minst 5 gånger för att det ska fungera. Dessutom kan det ju vara så att du har många olika ställen på kroppen där du vill bli av med hår. En omgång laser räcker inte!

 1. Du måste raka innan laserbehandlingen

Innan du tar bort hår med laser måste du raka dig. Detta gäller också i ansiktet. I och med att det kan kännas lite obehagligt för en kvinna att göra detta kan det vara klokt med rådgivning. Lär dig mer om hur du ska utföra denna rakning för att inte skada huden i ansiktet.

 1. Alla hår växer inte på samma sätt

Det här är något som gör det mycket klurigt med alla typer av hårborttagning. Det går inte att göra en behandling och komma åt allt. Man måste vänta på de naturliga hårcyklerna och attackera hårstrån när de väl dyker upp.

Det är därför som du kan bli förvånad efter att ha genomfört flera behandlingar och blivit hårfri när det plötsligt dyker upp en ny matta. Då är det skönt att ha en egen IPL hårborttagare som du genast kan dra igång med.

 1. Laserhårborttagning orsakar inte cancer eller infertilitet

Strålningen från en laser- eller IPL-maskin är mycket liten. Den är inte tillräcklig för att orsaka cancer eller infertilitet. I USA är laserbehandlingar väl etablerade och godkända av FDA. Det ska dock sägas att det fortfarande behövs mer forskning för att se om laserhårborttagning kan orsaka hudcancer.

Här får du veta mer i detalj om hur laserbehandling fungerar:

 

 1. Det gör mindre ont om du samtalar

En del tycker att det gör lite ont att ta bort hår med laser. Men du kan faktiskt minska på upplevelsen av obehag och smärta genom att helt enkelt prata med den som behandlar dig under själva behandlingen. Att veta vad som händer och när är något som bidrar till att det blir en lättare upplevelse.

Det här är ju också en anledning till att IPL hemma inte känns lika jobbigt. När du gör din hårborttagning hemma har du ju full koll på vad som händer och när.

 1. Efter en laserbehandling kan du inte träna och sola

När du är klar med en laserbehandling eller IPL ska du inte träna och du ska undvika att sola. Det här ska du undvika under minst en dags tid. På grund av detta kan det vara klokt att genomföra den permanenta hårborttagningen under vintertid då du ändå täcker de områden som du tar bort hår på.

 1. Permanent men inte för evigt

Nu har du läst en hel artikel som förklara att laser eller IPL ger permanent hårborttagning men du ska veta att permanent och för evigt inte är samma sak i detta sammanhang. Det finns ännu inget för evigt inom hårborttagning. Men med laser och IPL är det nästan för evigt och det kommer att upplevas som permanent.

Att gå en hel sommar utan att behöva raka är för de flesta helt fantastiskt. Dessutom är det ofta så att hår som kommer igen är mycket tunnare och ljusare.

 1. Invuxna hårstrån

De är jobbiga men kan undvikas. Det gäller att exfoliera ofta. Du bör göra detta dagligen och särskilt i bikinilinjen. Det gör att gammal hud försvinner och risken för porer som täpps igen minskar. Använd en tvål med skrubb eller en handske som ger samma effekt.

 1. Håret växer snabbast

Av alla vävnader i kroppen är det håret som växer allra snabbast. Och det är ju något som vi som inte tycker om naturlig hårväxt är väl medvetna om!

 1. Hår är dött

Det finns bara en del av håret som inte är dött och det är den delen som finns under huden. När hårstrået väl kommer ut är det dött. Så det där med att ge liv till hår är ju bara löjligt men det låter fint.

 1. Ett hårstrå kan leva under 5 år

Om du lämnar ett hårstrå ifred kan det leva i upp till fem år!

 1. Upp till 0.5 mm per dag

Ett vanligt hårstrå växer upp till 0.5 mm per dag.

 1. Hår säger en massa saker men inget om kön

Det går att ta reda på en massa saker om en person genom att analysera håret. Det går att se om personen har tagit droger. Men det går inte att se vilket kön personen har bara genom att analysera håret.

 1. Håret på kroppen är kortare

Håret på kroppen blir inte lika långt som det på huvudet eftersom tillväxtfasen är mycket kortare än den som du har i hårcellerna på huvudet.

 1. Starkare än koppartråd

Om du tar en koppartråd med samma tjocklek som ett hårstrå från din kropp kommer ditt hårstrå att vara starkare!

 1. Vi tappar upp till 150 hårstrån per dag

Det går åt en hel del hår för varje dag tappar du mellan 50 och 150 hårstrån från din kropp.

 1. Svart hår är vanligast

Svart är den vanligaste hårfärgen och rött är den ovanligaste.

Leave a Comment