Träningsmatta? Köp inte gymmatta innan du läser detta!

Ett bra stöd som känns fräsch och är enkelt att stuva undan när det inte behövs. Så kan en riktigt bra träningsmatta beskrivas. Oavsett om du tränar hemma eller har ansvaret för gymutrustning är det viktigt att välja gymmatta som håller hög kvalitet. Enkel hantering är också en stor fördel oavsett var träningsmattan ska användas.

Behöver du en gymmatta?

Du kanske tänker att du inte behöver en gymmatta för du tränar ju inte på gym. Men inse att din gummibandsträning hemma kan bli så mycket mildare om du har en matta att träna på. Efter den snabba gången på löpbandet är det mycket troligare att du kör situps om du har en gymmatta att göra det på.

Om du tränar minst en gång i veckan hemma behöver du en bra träningsmatta som du enkelt kan plocka fram. Övningar som den kan behövas för är:

  • Situps
  • Rygglyft
  • Gummibandsträning
  • Kettlebellträning

5 riktigt bra träningsmattor

Här är 5 rekommenderade träningsmattor som kan vara bra val både för dig som behöver gymmatta för hemmabruk och för dig som är ute efter pålitlig träningsutrustning till gymlokal.

  1. Virtufit Puzzle Mat

Pusselmatta för träning är verkligen smart. Du kan välja 4 eller 6 bitar och så bygger du i enlighet med behov. Virtufit får höga betyg av användare. Det här är en mjuk och skön gymmatta som dessutom verkar ljuddämpande. Passar lika bra på gymmet som hemma!

Du kan läsa mer om den här träningsmattan här!

  1. Abilica Premium träningsmatta

Det här är också ett populärt val där du kan luta dig mot nöjda recensioner av de som redan har köpt mattan. Mattan är 1 cm tjock och kan användas på golv och i pool. Den klarar vatten och verkar mycket bra som stötdämpare då du kör situps. Mattan glider inte men kolla att längden passar dig!

Du kan läsa mer om den här träningsmattan här!

  1. MFKO2

Här har vi en proffsig matta som definitivt kan ses som en av de bästa träningsmattor du kan hitta. Den är nämligen gjord för att anpassa sig till din kropp. Mattbasen är halkfri och är gjord för att passa lika bra på ett professionellt gym som hemma hos dig. Hålen i mattan är till för att kunna hänga upp den och det är smart.

Du kan läsa mer om den här träningsmattan här!

  1. Tunturi gymmatta

Om du vill ha en tjock träningsmatta är det här ett bra val. Tunturi är ett känt märke med produkter för fitness, yoga, pilates och mer. Mattan kommer med en påse så den är enkel att ta med sig då det ska tränas på en annan plats.

Du kan läsa mer om denna gymmatta här!

  1. inSPORTline tjock träningsmatta

Här får du 1.6 cm tjocklek samt ett material som är både bekvämt och lätt att hålla rent. Mattan har ett hål så att du kan hänga upp den. Designen är också gjord för att vara lätt att rulla ihop och stuva undan på lämplig plats.

Du kan läsa mer om denna träningsmatta här!

5 saker du ska kolla innan du köper en träningsmatta

Det finns huvudsakligen fem saker som du bör ta en titt på innan du köper en gymmatta. Dessa fem kommer att hjälpa dig att avgöra om priset på en träningsmatta är rimligt eller inte. Ju fler av dessa punkter som uppfylls, ju mer kan du tänka dig att lägga på mattan.

Eller så inser du att den har ett otroligt fördelaktigt pris just för att den faktiskt möter alla punkter utan att kosta mer för det!

Tjocklek

Oavsett om du vill ha en tjock träningsmatta eller inte är det viktigt att du tar en titt på tjockleken. Den kommer att få betydelse och kan avgöra hur smidigt det blir att använda mattan. Om du ska ligga på den direkt på ett hårt golv kan du kräva lite tjockare träningsmatta.

Har du ingen erfarenhet av tjocklek och hur det känns att träna är ett tips att läsa recensioner och tips från andra som köpt samma matta.

Glidsäkerhet

Ingen gillar att träna på en matta som glider runt. Det här undviker du genom att välja en modell som har ett mönster och är gjord av material som är glidsäkert. Kolla att det kommer att fungera på olika typer av golv!

Hygien

En träningsmatta som luktar illa är ingen hit. Det gäller att välja ett material som är lätt att hålla fräscht. Helst ska den inte dra åt sig svett och så ska du kunna tvätta av. Om det är en stor träningsmatta ska du också tänka på hur du kommer att kunna hålla den ren. Blir det svårt att duscha av den i badrummet?

Hantering

Hanteringen är också en sak att beakta när du ser på tränings matta. Om den har ett hål är det enkelt att hänga upp. Annars blir det förstås ofta så att gymmattor staplas och då kanske du behöver köpa till en ställning för detta.

Vissa mattor är enkla att rulla ihop och det kan ju vara bra då du till exempel vill förvara den i ett skåp eller under en säng utan att detta syns.

Design

Visst är det kul med en snygg gym matta. Utseendet är kanske inte det viktigaste men ändå något att tänka på. Du vill ju bli inspirerad av din träningsutrustning och uppleva att den är kul att använda. Välj en färg eller ett mönster som du tycker om!