5 goda hälsoeffekter med handledsstöd för tangentbord

Om du lägger många timmar på jobbet vid ett skrivbord är du inte ensam. Idag är det många som har någon form av kontorsjobb. Oavsett om du är säljare eller jobbar med design så kommer du att använda dig av ett tangentbord. Det kan verka påfrestande för dina handleder. Då är ett handledsstöd för tangentbord något du bör beakta.

När vi tänker på ergonomi på jobbet så tänker vi ofta stort. Vi investerar i skrivbord som går att höja och sänka, stolar som ger precis rätt vinkel för rygg och nacke samt ljussättning som verkar skyddande för våra ögon. Handledsstöd vid dator kan tyckas som en småsak men kan vara minst lika viktigt!

Om du inte har ett tangentbord handeldsstöd så är det dags att skaffa det nu. Vi tar en titt på 5 skäl till detta…

  1. Bekvämare position för din handled

Något som är välkänt vad gäller handledsstöd för tangentbord är att de ger en bekvämare ställning för din handled. Med ett bättre stöd för din arm så kan det kännas lite lättare att jobba långa stunder vid skrivbordet.

Det här är inte skönt!

Utöver att själva handleden kan slappna av så kan detta leda till att du utsätter axlar och nacke för mindre stress. Då känns det mycket bekvämare att jobba. Musklerna blir inte ansträngda på samma sätt som då handleden hänger fritt mellan tangentbord och bord.

  1. Handledsstöd för tangentbord verkar avlastande

Om du lider av reumatism i handled eller har en skada som du måste rehabilitera så ska du inte glömma bort handledstöd för mus och dator. Du kanske har investerat i massagepistol, massagekudde såväl som fotmassage maskin för att slappna av och må bättre på jobbet. Men om du glömmer bort handleden som hela tiden utsätts för påfrestningar då du använder ditt tangentbord så kanske du fortsatt kommer att ha värk.

Ett tangetbordsstöd är bra för:

  • Förslitningar
  • Överbelastad handled
  • Inflammation
  • Reumatism
  1. I förebyggande syfte

Utöver att du kan ha stor nytta av handledsstöd för tangentbord då du redan har skadats så kan detta verka förebyggande. Om skadan i handleden beror på din arbetsställning så finns det ju god anledning till att förändra detta så snart som du kan.

Investera alltså i ett bra stöd för handleden så att du alltid har en position som minimerar risken för att du spänner dig eller får förslitningsskador på grund av ditt arbete.

  1. Undvik karpaltunnelsyndrom

Med ett bra stöd för handleden vid tangentbordet kan du även motverka karpaltunnelsyndrom. När nerven i hand och handled kommer i kläm gör det väldigt ont. Det kan kännas helt omöjligt att jobba med karpaltunnelsyndrom och det är en vanlig åkomma bland de som jobbar på dator.

  1. Mer fokus på ergonomi

Med ett handledsstöd för dator ökar även fokus på ergonomi på jobbet. Tanken är till exempel att du med handledsstödet kommer att trycka mindre hårt på tangenterna. Detta minskar risken för förslitningsskador.

Med mer fokus på ergonomi så kan fler förbättringar göras. Du lär dig mer om hur du ska sitta. Du byter kanske skrivbord till ett som går att höja och sänka och du börjar ta pauser med rörelser som är så viktiga för att kroppen ska orka med arbetet vid skrivbordet. På sätt och vis kan vi säga att handledsstödet är en investering i en mer ergonomisk livsstil!

Här får du riktigt bra tips om hur du kan dra nytta av fördelarna med handledsstöd:

 

Leave a Comment