5 tips för att dra ner på sötsuget

Hur ska du få dig själv att sluta äta dagen lång? Det som kallas för sötsug innefattar ju inte bara godis. Att ständigt gå och tugga på något syns på midjemåttet och kan faktiskt också vara skadligt för tänderna. Det handlar om en vana som kan vara svår att bryta.

Här är 5 tips på vad du kan göra för att ta kontrollen över din lust att äta, det vill säga över ditt sötsug!

  1. Bantningspiller som minskar på lusten att äta

Det går också att minska sötsuget med barbiedrogen Melanotan II och det här är något som personer som vill vara bruna och vältränade är väl medvetna om. Ibland kan det vara en helt annan drog än regelrätta bantningspiller som ger denna effekt.

Ett annat exempel på detta är ritalin som ges till barn och ungdomar med svårigheter att fokusera på studier. Fast att ta ritalin utan att ha fått medicinen ordinerad av en läkare är verkligen inte att rekommendera. Då finns det bättre piller för att gå ner 10 kg på kort tid att välja från.

  1. Dra ner på sockret i kosten

När du får i dig socker så drar du igång en process i kroppen som när den kommer till sitt slut kan få dig att känna dig trög och seg. Då är din naturliga respons att vilja dra igång den processen igen men det är inte bra för dig.

Om du kan minska på ditt intag av socker så kan du också dra ner på sötsuget som kommer av att du har hamnat i en blodsocker-dal. Se om du kan byta ut det vita sockret mot andra alternativ.

  1. Sov mer!

Om du sover kan du inte äta och faktum är att många hävdar att sötsuget blir värre när de är trötta. Det kan bero på att många associerar känslan av trötthet med att behöva äta något sött. Det finns till och med studier som hävdar att vi kan sova oss fria från sockerbehovet!

  1. Gör något annat när du vill äta

När den där lusten att äta poppar upp i ditt huvud kanske du kan göra något helt annat. Koka upp en kopp matcha te och sätt dig med en massagepistol en stund. Detta kan leda dig från tankarna om att stoppa något sött i munnen och så gör du något hälsosamt för kroppen samtidigt.

Gå inte till sötbankomaten!
  1. Ta hjälp av vänner och familj

Ibland är det så enkelt att du bara behöver prata med någon för att undvika att äta. Om du skapar din egen supportgrupp bland vänner och familj så kan ni hjälpa varandra. Gå ut och gå istället för att köpa glass.

När du känner att suget blir stort så ringer du till personer som är med i din grupp eller så kör ni whatsapp. Sedan är det bara att coacha varandra så att ni inte faller i fällan och stoppar i er en massa tomma kolhydrater istället för att jobba vidare mot målet om hälsa.

Leave a Comment